Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2021 7:22
Čas čtení 1:23
Dominik Vetrák

STALKER 2 měl mít NFT. Hráči na internetu se však spojili a tvůrci pod nátlakem tento plán zrušili

STALKER 2 měl mít NFT. Hráči na internetu se však spojili a tvůrci pod nátlakem tento plán zrušili
Zdroj: GCS Game Studio
TECH NFT
Uložit Uložené

NFT měly být ve formě doplňků, jmen pro postavy a různých jedinečných bonusů, které by ozvláštnily hru každému jejich majiteli.

Tvůrci Stalkera 2 ze studia GSC Game World před pár dny oznámili, že do hry přidají NFT. Ty by ve hře fungovaly tak, že by si hráči mohli kupovat exkluzivní obsah do hry, díky čemuž by si ji ozvláštnili unikátním způsobem. Každý NFT předmět by byl exkluzivní jen pro jednoho majitele.

Šlo by o různé vizuálně unikátní předměty a pravděpodobně i skiny na zbraně a jiné maličkosti. Tvůrci slíbili, že by žádným způsobem nezměnily gameplay. Jedno z NFT však mělo dát jeho majiteli možnost být ve hře jako NPC (nehratelná postava/non-playable character). Majitel NFT by přišel do studia, kde by ho naskenovali a vložili do hry.

Doporučeno
10 nejočekávanějších her v prosinci a lednu. V singleplayerovkách a v multiplayeru strávíme během Vánoc stovky hodin 10 nejočekávanějších her v prosinci a lednu. V singleplayerovkách a v multiplayeru strávíme během Vánoc stovky hodin 3. prosince 2021 16:30

Na internetu se okamžitě strhla vlna nevole, hráči posílali tvůrcům drsné vzkazy a mnozí rušili i své předobjednávky (stačí se podívat na diskuse na Steamu). O den později následovalo vyjádření tvůrců, ve kterém své rozhodnutí přidat do titulu NFT zdůvodňují tím, že získané peníze využijí ke zlepšení hry. Kritika hráčské obce však neutichla a tvůrci si zřejmě uvědomili, že pokud s tím něco neudělají, moc jim to uškodí.

Uběhlo dalších pár hodin a prohlásili, že své rozhodnutí mění. Ve hře žádné NFT nebudou, protože zjistili, jak moc to hráčům vadí, a v první řadě je chtějí tímto titulem potěšit, ne rozzlobit.

Jde o další příklad toho, že když se spojí dostatečně velké množství hráčů, kteří vyjádří svůj nesouhlas, respektive zruší objednávky (velcí vydavatelé často žádosti hráčů ignorují, pokud to neovlivní jejich zisky), donutí tím k ústupku i větší studia. 

Jedním z posledních takových případů bylo rozhodnutí Sony zrušit digitální obchod PS Store pro konzole PS Vita a PS3. Následovala obrovská vlna nevole ze strany hráčů a studio PlayStation své rozhodnutí změnilo. Jak se ukazuje, v tomto miliardovém byznysu mají hráči stále co říci a dokáží ovlivnit věci.

A proč ta kritika NFT? Inu, i mikrotransakce začínaly stejně. Zaplať skutečné peníze a přidáme ti do hry nějaký nevinný obsah. A nakonec se z toho staly i speciální zbraně, vylepšení a různé důležité předměty, které byly rázem dostupné jen pro ty, kteří tvůrcům platili nejvíce peněz.

Domů
Sdílet
Diskuse