Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
22. prosince 2021 v 19:00
Čas čtení 1:52
Radim Šlechta

Andrej Babiš: Prezidentskou kandidaturu oznámím v pravý čas, musím si promluvit s rodinou

Andrej Babiš: Prezidentskou kandidaturu oznámím v pravý čas, musím si promluvit s rodinou
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Andrej Babiš nadále nepotvrdil ani nevyvrátil spekulace okolo své prezidentské kandidatury. Lidé se o ní dozví víc, až podle něj nastane pravý čas.

V sobotu Andrej Babiš předal prostory Strakovy akademie novému kabinetu Petra Fialy. Nyní se z bývalého premiéra stává řadový poslanec. I tak jej ale obklopují spekulace, které mluví o jeho možné kandidatuře na prezidenta. V rozhovoru pro TV Nova bývalý ministerský předseda okomentoval předání vlády, počínání kabinetu Petra Fialy z ODS a své plány na cestě na Hrad.

Babiš prý hodlá chodit do Sněmovny co možná nejvíce. Už teď prý dochází do své kanceláře v Roudnici nad Labem v Ústeckém kraji, za který kandidoval. Řekl, že se také aktivně plánuje účastnit interpelací a zdůraznil, že je předsedou největší opoziční strany. S návrhy zákona prý již začal. Jako první návrh předložil Andrej Babiš zmrazení platu politiků. Podle něj je nehorázné navýšení politických platu o 6,1 %. Kritizoval Fialovu vládu za to, že nechce kvůli inflaci navyšovat platy a mzdy občanům, ale politikům by se platy zvýšit měly.

Doporučeno
Nová vláda zpřísňuje opatření. Na Silvestr jen 4 lidi u stolu, omezí se akce a večírky Nová vláda zpřísňuje opatření. Na Silvestr jen 4 lidi u stolu, omezí se akce a večírky 22. prosince 2021 v 15:45

Čtyři lidé u stolu jako boj s omikronem

V rozhovoru bývalý premiér kritizoval také první kroky nové vlády v rámci boje proti šíření nákazy koronaviru. Ta dnes vydala seznam opatření, která začnou platit od 29. prosince. Týkají se především omezení počtu osob na akcích a v restauracích.

„Panu Válkovi nerozumím. Nevím, jestli je boj proti omikronu, když budou sedět čtyři lidé u stolu,“ okomentoval Babiš nová opatření kabinetu Petra Fialy. Zároveň se opřel do spuštění registrace třetí dávky očkování pro osoby starší třiceti let. Podle něj tento krok bude znamenat dlouhé čekací lhůty na vakcínu.

„My jsme se především soustředili na motivaci lidí k očkování. V opatření, která budou teď platit nepředstavují zásadní změnu a neví se, jaké restrikce budou platit od 3. ledna,“ řekl Babiš. Podle něj zároveň strategie přesvědčování o očkování a svobody rozhodnutí nepředstavuje nejlepší cestu, jak občany o vakcinaci přesvědčit.

Předání vlády proběhlo profesionálně

V rozhovoru také zdůraznil, že předání vlády proběhlo podle něj velmi profesionálně. Zdůraznil, že novému premiérovi předal dopis, dosluhující vláda prý připravila všechny potřebné materiály novým ministrům. Babiš také uvedl, že jeho vláda podala demisi v rekordním čase. I přesto jej prezident Miloš Zeman kritizoval, že se vládu nepokusil aspoň sestavit.

Doporučeno
„Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? 13. června 2023 v 15:29

„Nechápu, proč pan prezident je na mě naštvaný, že jsem se tak rozhodl a v rekordním čase jsme dali demisi. Odevzdali jsme to v mašličkách,“ řekl Babiš k tomu, že mu prezident chtěl dát na sestavení dva pokusy.

Prezidentská kandidatura zůstává tajemstvím

„Začíná pro mě nová role, zabydluji se na hnutí a o kandidatuře si musím promluvit s rodinou. Ti jsou na mě naštvaní už kvůli tomu, že jsem šel do politiky. Pokud budu na post prezidenta kandidovat, dozví se to lidé v pravý čas,“ okomentoval Babiš spekulace okolo jeho prezidentské kandidatury.

Podle něj bude hnutí ANO nadále fungovat jako stínová vláda a bude pravidelně pořádat tiskové konference. Babiš zároveň řekl, že bude kandidovat do vedení hnutí ANO, neoznámil ale, zda bude mít proti sobě nějakého protikandidáta.

Domů
Sdílet
Diskuse