Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2021 19:41
Čas čtení 0:43
Tímea Krauszová TASR

V nizozemském přístavu zadrželi 1,6 tuny kokainu, ukrytý byl v dodávkách ovoce a cementu

V nizozemském přístavu zadrželi 1,6 tuny kokainu, ukrytý byl v dodávkách ovoce a cementu
Zdroj: Unsplash/Bernd Dittrich/volně k užití (ilustrační foto)
NEWS
Uložit Uložené

Rotterdam se stal hlavní vstupní branou do Evropy pro narkotika. V Nizozemsku letos zabavili až 68 tun kokainu, většinou z Kolumbie.

Nizozemští celníci zadrželi v přístavu v Rotterdamu více než 1,6 tuny kokainu. Drogy byly ukryty v dodávkách banánů, kakaových bobů a cementu, oznámila ve středu tamní prokuratura. Píše o tom agentura AFP.

Drogy v dodávkách ovoce

Pašovaný kokain s odhadovanou cenou 127 milionů eur na černém trhu byl nalezen ve třech kontejnerech, které dorazily do největšího přístavu v Evropě. Dva kontejnery přišly podle oznámení z Ekvádoru a třetí, s cementem, směřoval do Portugalska.

Doporučeno
Muž obviněný z útoku na Kapitol žádá soudkyni, aby mu dovolila používat sociální sítě. Chce si najít práci a přítelkyni Muž obviněný z útoku na Kapitol žádá soudkyni, aby mu dovolila používat sociální sítě. Chce si najít práci a přítelkyni 29. prosince 2021 16:31

Není to poprvé, co v Rotterdamu zadrželi drogy. Tento přístav je podle AFP v současnosti považován za hlavní vstupní bránu do Evropy pro drogy, zejména kokain. Nizozemské celní úřady v úterý oznámily, že v roce 2021 zabavily rekordních 68 tun kokainu, ve srovnání se 49 tunami z předchozího roku.

Podle policejní agentury EU se země spolu s Belgií stává centrem pro dodávky kokainu hlavně z Kolumbie. Pobřeží Severního moře již „předstihlo Pyrenejský poloostrov jako hlavní místo vstupu kokainu do Evropy“, uvedl Europol ve zprávě ze září. Kokain byl podle zprávy s odhadovaným počtem 4,4 milionu uživatelů v uplynulém roce po marihuaně druhou nejužívanější drogou v západní a střední Evropě.

Domů
Sdílet
Diskuse