Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. ledna 2022 15:17
Čas čtení 0:42
Adam Novosad

Francie zavedla bezplatnou antikoncepci pro každou ženu pod 25 let

Francie zavedla bezplatnou antikoncepci pro každou ženu pod 25 let
Zdroj: Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition/na voľné použitie
NEWS SEX
Uložit Uložené

Země chce novým schématem pomoci mladým ženám, které si antikoncepci nemohly dovolit.

Francie od začátku nového roku rozšiřuje své státní schéma na poskytování bezplatné antikoncepce mladým ženám, informuje France24.

Doposud měly přístup k antikoncepci zdarma všechny nezletilé dívky pod 18 let, ale vláda Emmanuela Macrona schválila rozšíření pokrytí i pro ženy ve věku od 18 do 25 let.

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Proč je sex během menstruace považován za tabu? Přinést ti může i nevídané potěšení KOMENTÁŘ: Proč je sex během menstruace považován za tabu? Přinést ti může i nevídané potěšení 15. prosince 2021 7:00

Cílem je podle vlády zajistit mladým ženám snadnou dostupnost antikoncepce, kterou si nemusí hradit z vlastních prostředků a své finance mohou využít jinde. Rozšíření systému pokrytí vzešlo z průzkumů, podle kterých v posledních letech používání antikoncepce u mladých žen kleslo zejména z důvodu, že si ji ženy nemohly dovolit.

Od nového roku budou mít přístup k bezplatné antikoncepci více než tři miliony žen, přičemž pokrytí zahrnuje hormonální antikoncepci ve formě tablet, nitroděložního tělíska či antikoncepční náplasti.

Asociace En Avant Tous bojující za práva žen rozšíření státního schématu přivítala, jenže antikoncepce zdarma podle ní není jediným způsobem, jak mladým ženám pomoci.

„Ženy jsou ve věku od 18 do 25 let velmi zranitelné, protože ztrácejí mnoho práv v porovnání s tím, když byly nezletilé a dostávají se do nejisté ekonomické situace,“ konstatovala mluvčí organizace.

Domů
Sdílet
Diskuse