Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. ledna 2022 13:21
Čas čtení 1:52
Radim Šlechta

Markéta Pekarová Adamová vyzvala Maďary, aby vyhnali Orbána. Klaus žádá její odvolání

Markéta Pekarová Adamová vyzvala Maďary, aby vyhnali Orbána. Klaus žádá její odvolání
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
NEWS MARKÉTA PEKAROVÁ ADAMOVÁ VÁCLAV KLAUS
Uložit Uložené

Václav Klaus se ostře ohradil proti slovům předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Ta kritizovala Viktora Orbána a Maďarům popřála, aby se jeho vlády země co nejdříve zbavila.

„Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům,“ napsala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová v příspěvku na Facebooku. Podle ní Viktor Orbán v minulosti několikrát podpořil nedemokratické a totalitní režimy. Naposledy v pondělí de facto schválil střílení na demonstranty v Kazachstánu, domnívá se Adamová. Bývalý prezident Václav Klaus se proti jejím tezím ohradil a vyzývá poslance k jejímu odvolání z funkce.

„Rozložení politických sil v Maďarsku se vzdáleně podobá tomu, které bylo dosud i u nás. Tamní opozice své neshody dala stranou a spojila síly proti populistické vládě, kterou už mnoho let řídí Viktor Orbán. Ten neváhá navazovat pochybné svazky se zeměmi jako je Rusko a Čína, a to na úkor svých spojenců, včetně nás. Pro Českou republiku je důležité, aby Maďarsko v dubnových volbách zvolilo změnu – stejně jako my,“ napsala Adamová v postu.

Prostřednictvím svého institutu reagoval na slova předsedkyně také bývalý prezident Václav Klaus. Výroky Pekarové Adamové označil za nehorázné a považuje je za bezprecedentní nepřátelský útok ze strany jednoho z nejvyšších ústavních činitelů.

Doporučeno
10 let bez Václava Klause na Hradě: Toto jsou jeho top WTF momenty 10 let bez Václava Klause na Hradě: Toto jsou jeho top WTF momenty 9. března 2023 11:00

„Paní Pekarová svými slovy poškozujícími vlastní zemi a její zahraniční politiku potvrzuje, že nezralé arogantní osoby do vrcholných státních funkcí nepatří. Něco takového snad mohla říkat jako šéfka okrajové politické strany, ale nemůže to vyslovit jako předsedkyně Poslanecké sněmovny,“ píše Klaus.

Jménem svého institutu vyzývá vládu, aby se od výroků předsedkyně dolní komory distancovala a ujistila Maďarsko, že její postoje nereprezentují postoje České republiky. Zároveň apeloval na poslance, aby předsedkyni z její funkce odvolali.

Ke kritice se přidal Vondráček i Okamura

Vedle Václava Klause kritizovali výrok Markéty Pekarové Adamové také další veřejní činitelé. Hlas kritiky zazněl z úst Tomia Okamury z SPD nebo bývalého předsedy dolní komory Radka Vondráčka. Šéf SPD Okamura takové kroky považuje za pokračující snahu vlády Petra Fialy o  rozvrat spolupráce V4.

„Já jsem někdy někde zahrál na kytaru, paní Pekarová se k tomu s oblibou vrací, ale takovým aktivistickým způsobem hrubě znevážit post předsedy PS, to je za hranou,“ píše Radek Vondráček.

Domů
Sdílet
Diskuse