Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2022 16:30
Čas čtení 18:26
Viktor Kniš

Čeští a slovenští sběratelé NFT: I když máme kolekce za miliony, máme kariéru a baví nás každodenní práce (Rozhovor)

Čeští a slovenští sběratelé NFT: I když máme kolekce za miliony, máme kariéru a baví nás každodenní práce (Rozhovor)
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions/volně k užití
TECH
Uložit Uložené

S majiteli nejvzácnějších NFT na světě jsme si popovídali o budoucnosti a rizicích v tomto odvětví.

Majiteli obrázků vzácných opic s hodnotou od 230 tisíc dolarů z kolekce Bored Ape Yacht Club (BAYC) nejsou jen Eminem, Post Malone Jimmy Fallon či Stephen Curry, ale také Češi a Slováci. Jsou (minimálně) dva a Refresheru poskytli exkluzivní rozhovor o tom, jak chrání své soukromí, ale zároveň vybudovali největší československou NFT komunitu. Právě neustálé vzdělávání, dostatečná informovanost a ochota spolupracovat jsou pro sběratele nejdůležitější.

STPN a mOpO jsou dnes světu známí jen pod svými přezdívkami z Twitteru. Jejich portfolia mají hodnotu převyšující 12 milionů korun, ale přesto chodí do práce. „NFT beru jako koníček. Práce mě baví a věnuji se jí už delší dobu. Budování kariéry mi zabralo spoustu času a námahy a nevidím důvod, proč ji jen tak opustit,“ vysvětluje mOpO pocházející ze Slovenska. 

Svět NFT je plný podvodů, drtivá většina kolekcí pravděpodobně nepřežije první měsíc. Přesto je méně zkušení investoři s vidinou zisku nakupují za desetitisíce korun, o které přicházejí v momentě, kdy zjistí, že jejich nové NFT už nikdo nikdy nekoupí. „Nemůžeš prostě přijít a koupit první obrázek na marketu a čekat, že to vystřelí. To je potom čistý gambling,“ upozorňují držitelé nejvzácnějších NFT na světě. 

Pokud chceš, abychom i nadále přinášeli nové články ze světa NFT a zároveň upozorňovali na rizika, která toto odvětví přináší, podpoř nás vstupem do Refresher+ klubu.

V článku prezentujeme osobní názory dvou investorů do NFT, jejich odpovědi na dotazy nejsou investiční rady. Redakce identitu obou respondentů zná a jejich portfolia lze dohledat na blockchainové síti.
V tomto článku si přečteš:
  • Co to vlastně NFT znamená, proč je v módě a proč mohou některé obrázky stát statisíce korun.
  • Jak se mOpO a STPN dostali k NFT a jak dnes profitují z toho, že byli u tohoto trendu od úplného začátku.
  • Proč je důležité chápat technologii skrývající se za NFT a o čem vlastně je metaverse či web3.0.
  • Které velké značky už do světa digitálního umění vstoupily.
  • Proč už to dávno není jen o tom, jak obrázek NFT vypadá a co je ještě důležitější.
  • Jaká jsou největší rizika investování na NFT a jak se v praxi může člověk nejrychleji popálit.
BAYC, Bored ape
Zdroj: Unsplash.com, Opensea.io

Na internetu vystupujete pod přezdívkami. Chápu, že i vzhledem k vaší sbírce je asi lepší zbytečně nevyčnívat. Pro začátek se prosím představte.

STPN: Pocházím z Moravy, jsem velkým fanouškem online odvětví, ve kterém se aktivně pohybuji již několik let a věnuji mu i většinu svého času. Když zrovna nejsem zaseknutý online, čas trávím s rodinou nebo přáteli. 

mOpO: Pocházím ze severního Slovenska, a stejně jako STPN, i já jsem fanouškem online světa a nových technologií. Většinu času trávím s rodinou a přáteli. A do toho ještě nějaký ten sport.

K tomu, co jste zač se asi nejlépe dostaneme chronologicky. Jak jste začali?

STPN: O krypto se zajímám asi od roku 2019, NFT jako takové jsem poprvé zaregistroval asi o rok později. V únoru 2021 jsem si všiml tohoto trendu, když si účty na Twitteru začaly dávat jako profilovky NFT, což byl jeden z prvních impulsů, proč jsem se o tento trend začal zajímat. Potom přišel Petr Mára se svou legendární milionovou investicí do CryptoPunks a já jsem v té době vyhrál v soutěži první NFT. Podařilo se mi ho přes Twitter a Discord prodat za 0.1 ETH (tehdy asi 120 dolarů). Postupně jsem se dostal k prvním projektům a komunitám, jejichž součástí jsem dodnes.

Pokud tomu dobře rozumím, šel jsi po trendu.

STPN: Ano, je to tak, ale vždy se mi líbila technologie, kterou s sebou NFT přinesly. Potenciál jsem viděl hlavně u novodobých digitálních umělců, kterým se otevírají úplně jiné možnosti, než tomu bylo doposud. Možnost tokenizovat svá díla a dodat jim tak nezaměnitelnost, což zvyšuje jejich hodnotu a dává jim zcela nový rozměr, mi přišlo skvělé. Právě tento nápad jsem se rozhodl podporovat. Jednak to bylo velmi riskantní a zároveň to bylo o štěstí.

Dnes přichází do NFT odvětví masově mnoho lidí, v čem je zásadní rozdíl, i když uběhl v podstatě jen rok od vašeho vstupu?

STPN: Když jsem začínal, NFT trh nebyl ani zdaleka tak profláknutý jako je tomu dnes. V odvětví nebyl takový objem peněz a ceny projektů nebyly natolik volatilní, všechno bylo o dost pomalejší. Díky tomu jsme se mohli více zaměřit na vzdělávání a budování vztahů. To beru jako klíčovou výhodu oproti dnešnímu trhu, který je na mě až příliš uspěchaný. Vztahy, které jsem si za ty měsíce vybudoval, mi nesmírně pomohly nejen co se týče motivace nebo vzdělání, ale i mentální podpory. Přijde mi, že v současné době je na tohle mnohem méně času, denně vznikají stovky nových projektů a do odvětví vstupují i ​​další investiční společnosti, celebrity či velké značky, aby využily NFT v rámci svého podnikání. S růstem odvětví přichází i mnoho nováčků často jen s vidinou zisku, ideálně rychlého a jednoduchého, technologie a vztahy ustupují do pozadí.

Ještě je určitě třeba zmínit, že tato oblast není pro každého a ne každý uspěje. Stále se jedná o velmi mladé, volatilní a rizikové odvětví. Investování bez strategie je obyčejný hazard, je třeba to mít na paměti.

A investovat bychom měli jen peníze, které jsme připraveni ztratit.

mOpO: Podobně jako STPN, o NFT jsem se poprvé začal zajímat začátkem roku 2021. Jelikož mě vždy bavily nové technologie, technologické vychytávky a začal jsem se zajímat o krypto, narazil jsem při sledování nějakých youtubových videí a poslechu podcastů a debat na ClubHouse na pár týpků, více méně BTC maximalistů, kteří zmiňovali nějaké bláznivé lidi, kteří dávají za pixelové obrázky statisíce dolarů. Byly to obrázky, které si zvládneš doma nakreslit, popřípadě stáhnout z internetu. Nedalo mi to a začal jsem si studovat, o čem mluvili a jak to funguje. Snažil jsem se pochopit, proč po tom lidé blázní. Viděl jsem za tím technologii a smysl využitelnosti nezaměnitelných tokenů. Zjistil jsem, že to není jen o obchodování s obrázky.

Takže NFT je přirozená další zastávka, když sleduješ kryptoměny?

mOpO: Určitě to není pravidlo. Lidé, kteří věří hlavně Bitcoinu a investují do něj hodně peněz, si stále ještě budou plácat své bláboly o obrázcích z internetu, za což je vůbec neodsuzuji ani neshazuji, protože i já investuji do Bitcoinu a jiných kryptoměn, kterým věřím, ale jen prostě říkám, že zaspali dobu a to je asi pěkně štve. Já jsem v tom viděl potenciál a jsem rád, že jsem na tuto vlnu naskočil. Přesně jak říká STPN, i mě nakopl Petr Mára a jeho Cryptopunk, protože jsem byl jeho fanoušek.

Samozřejmě, na začátku jsem dělal nákupy, které až tak smysl nedávaly, bylo obtížné vůbec najít projekt a dostat se k informacím v předstihu. Nebylo to tak jednoduché jako v dnešní době. Projektů bylo málo a ten trh nebyl tak rozjetý. Informace jsem hledal všude, kde se jen dalo. Pochopil jsem, že bez Twitteru se nikam nedostanu, protože se z něj stala sociální síť pro NFT komunitu. Tam jsem poznal i několik NFT účtů, se kterými jsem komunikoval a komunikuji dodnes a sdíleli jsme si informace.

Začal jsem nasávat všechno to nové info a dnes se mi zdá, jako kdybych své BAYC nakupoval už před lety.

Oba máte fulltime job, zkuste trochu nastínit, co děláte a proč vlastně máte potřebu pracovat, i když mají vaše kolekce hodnotu velmi luxusních nemovitostí a nadále vám v podstatě přinášejí i další profit.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 109087 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co to vlastně NFT znamená, proč trenduje a proč mohou některé obrázky stát statisíce korun?
  • Proč majitelé NFT za miliony korun nadále pracují a skrývají se v anonymitě.
  • Zda se dá z NFT žít a jaká jsou největší rizika, pokud se investor rozhodne opustit práci.
  • Proč do NFT vstupují už i velké značky.
  • Jak se člověk nejčastěji může popálit a přijít o úspory za několik minut.
  • Co je nejdůležitější prevence a jak může investor efektivně začít. 
  • Proč už NFT dávno není o umění a co je ještě důležitější.
Domů
Sdílet
Diskuse