Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. dubna 2024 10:49
Čas čtení 0:52
Barbora Adamkovičová

Máš iPhone? Nový vědecký objev tě může znepokojit

Máš iPhone? Nový vědecký objev tě může znepokojit
Zdroj: Unsplash/Omid Armin/volně k užití
TECH IPHONE MODERNÍ TECHNOLOGIE
Uložit Uložené

Aplikace, které používáš každý den, mohou shromažďovat tvoje osobní údaje.

Nová studie finské univerzity ukazuje, jak aplikace Apple narušují soukromí. Výzkum se zabýval také tím, jak vestavěné aplikace v zařízeních se systémem iOS skutečně fungují. Pokud tedy vlastníš jedno z těchto zařízení –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zpozorni.

Doporučeno
Začala se natáčet Zlatovláska. Podívej se na první fotky pohádky, která zboří česká kina Začala se natáčet Zlatovláska. Podívej se na první fotky pohádky, která zboří česká kina 8. dubna 2024 16:42

Společností čím dál více rezonuje „sledování“ zařízení a lidé se zajímají o to, jak webové stránky a aplikace nakládají s jejich osobními údaji. A právě to podle serveru LADbible zkoumali finští akademici.

Výzkum Aalto University se konkrétně zaměřil na následující aplikace společnosti Apple: Safari, Siri, iMessage, FaceTime, Family Sharing, Location Services, Find My a Touch ID. „Zaměřili jsme se na aplikace, které jsou nedílnou součástí ekosystému Apple. Tyto aplikace jsou součástí platformy a je prakticky nemožné se jich zbavit,“ vysvětlil univerzitní profesor Janne Lindqvist.

Používáš je denně

Podnětem k samotnému výzkumu byla skutečnost, že bez těchto vymožeností se dnes obejde jen málokdo. Akademici se také zaměřili na shromažďování osobních údajů v aplikacích, které nutně ani nepoužíváš, ale máš je na pozadí. „Siri na pozadí shromažďuje data z jiných aplikací, které používáte, pokud nevíte, jak jít do nastavení a změnit to,“ řekl Lindqvist.

Doporučeno
Miliardářem ještě před třicítkou? Vede k tomu jediná cesta, ukázal průzkum Miliardářem ještě před třicítkou? Vede k tomu jediná cesta, ukázal průzkum 11. dubna 2024 15:18

Výzkumný tým také požádal vybranou skupinu dobrovolníků, aby změnili nastavení soukromí na svých zařízeních, ale výsledek byl znepokojivý –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nikdo z nich to nedokázal. „Ukázalo se, že účastníci nebyli schopni zabránit žádné z aplikací, aby sdílela jejich údaje s jinými aplikacemi nebo poskytovateli služeb,“ dodal profesor.

Domů
Sdílet
Diskuse