Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. února 2022 16:30
Čas čtení 4:48
Kamila Šebestová

Alžběta II. je na trůnu 70 let. Mladých Britů jsme se ptali, co by dělali na jejím místě

Alžběta II. je na trůnu 70 let. Mladých Britů jsme se ptali, co by dělali na jejím místě
Zdroj: Getty Images
POLITIKA
Uložit Uložené

Královna Alžběta letos slaví 70 let vládnutí ve Spojeném království. Na britském trůnu je zatím nejdéle ze všech žijících panovníků.

Je ti 25 let a do rukou ti dají Spojené království Velké Británie a Severního Irska. Musíš reprezentovat zemi, která se pomalu vzpamatovává z druhé světové války, a vydobýt si své postavení mezi mužskými politiky. Přesně v takové situaci se ocitla mladá princezna Alžběta v roce 1952 poté, co náhle zemřel její otec, anglický král Jiří VI.

Dnes je anglická královna přesně 70 let v čele britské monarchie. Je to nejdéle vládnoucí panovnice na světě. V devadesátipěti královna na předávání cen The Oldie of the Year pro magazín Hello! řekla: „Je ti tolik let, na kolik se cítíš.“ Cenu, mimochodem, slušně odmítla.

Obyvatelé Velké Británie mají na královskou rodinu různorodé názory. Její image nepomohl odchod královnina vnuka Harryho s manželkou Meghan Markle. „Harry, Meghan a Archie budou vždy milovanými členy mé rodiny,“ reagovala královna v dopise, kde vysvětlovala jejich rozhodnutí veřejnosti. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se dobrovolně vzdali svých královských titulů a ze Spojeného království se přestěhovali do Ameriky.

Doporučeno
Diana i Meghan chtěly být nezávislé a dělat věci samy za sebe, ale to se nelíbí královské rodině (Rozhovor) Diana i Meghan chtěly být nezávislé a dělat věci samy za sebe, ale to se nelíbí královské rodině (Rozhovor) 11. března 2021 16:34

V médiích rezonuje i skandál královnina syna prince Andrewa, který údajně sexuálně obtěžoval 17letou dívku. Alžběta II. na jeho právníky podle výpočtů novinářů z Telegraphu vynaložila miliony liber.

Navzdory všem skandálům, které otřásly monarchií, má 72 procent Britů na královnu Alžbětu II. pozitivní názor, uvádí portál Northeastern University.

„Mladí lidé ji považují spíše za symbol starého systému než za důležitou osobnost,“ říká čtyřiadvacetiletá Angličanka Emma Higgsová z Manchester Metropolitan University. Zajímalo nás, jak se v současnosti mladí lidé koukají na královnu a co by dělali, kdyby v jejich věku dostali stejnou zodpovědnost, jakou měla ona. Uměli by vládnout Velké Británii? Odpovídá pět mladých Britek a Britů ze všech koutů Spojeného království.

Pokud tě zajímá, co se děje ve světě, a chceš si přečíst příběhy přímo z místa dění, klikni na sekci Zahraniční politika. Pravidelně ti přinášíme zprávy i o britské královské rodině. Pokud chceš podpořit tvorbu kvalitního obsahu, přidej se do klubu REFRESHER+.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 109692 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co si mladí lidé ve Velké Británii myslí o své královně.
  • Proč by se nechtěli stát členy královské rodiny. 
  • Co by dělali, kdyby se jimi museli stát.
  • Proč je podle nich monarchie zastaralá. 
  • Co podle nich Alžběta II. v životě dokázala.
Zpět
Sdílet
Diskuse