Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. února 2022 16:00
Čas čtení 0:43
Ondřej Jarůšek

Změna pravidel: Covidová izolace bude 7 dní, karanténa po rizikovém kontaktu se ruší

Změna pravidel: Covidová izolace bude 7 dní, karanténa po rizikovém kontaktu se ruší
Zdroj: TASR/Dano Veselský
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Od 19. února se zruší karanténa pro lidi po rizikovém kontaktu.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová rozhodla o nové změně některých pravidel. Izolace v případě pozitivního testu na koronavirus se nově prodlouží z pěti na sedm dní. Kromě toho už nebude třeba jít do karantény po rizikovém kontaktu. Změna začne platit od soboty 19. února. Informuje o tom iRozhlas.

Po jednom týdnu bude lidem bez příznaků izolace automaticky ukončena. Pokud má nakažený člověk příznaky covidu, izolace končí dva dny po jejich odeznění, zároveň musí ale uplynout zmíněných sedm dní od potvrzení nákazy. Lidé po rizikovém kontaktu do karantény nemusí.

Doporučeno
Vláda zruší většinu platných opatření. Od března bychom mohli „prakticky jen nosit respirátory“ Vláda zruší většinu platných opatření. Od března bychom mohli „prakticky jen nosit respirátory“ 9. února 2022 15:37

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už v uplynulém týdnu konec karantény po rizikovém kontaktu avizoval. Od začátku března navíc plánuje vláda Petra Fialy (ODS) zrušit takřka všechna v současnosti platná opatření. „Prakticky (zůstane) jen nošení respirátorů,“ prohlásil premiér Fiala.

V pátek bylo v České republice hygienickými stanicemi potvrzeno 22 118 nových případů a 4 081 reinfekcí. Nově nakažených je zhruba o 6 tisíc méně, než tomu bylo před týdnem. Od začátku týdne u nás podle Ministerstva zdravotnictví zemřelo v souvislosti s nemocí covid-19 přes 200 lidí. Celkový počet obětí pandemie stoupl na 37 765.

Domů
Sdílet
Diskuse