Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. února 2022 12:33
Čas čtení 1:42
Viktor Kniš TASR

Elon Musk daroval 5 miliard dolarů na charitu. Ušetřil díky tomu na daních

Elon Musk daroval 5 miliard dolarů na charitu. Ušetřil díky tomu na daních
Zdroj: Getty Images/Maja Hitij
NEWS ELON MUSK
Uložit Uložené

Podle údajů Chronicle of Philanthropy byl Musk loni druhým největším dárcem v USA po Billu Gatesovi a Melindě Gates.

Generální ředitel amerického výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk daroval od 19. do 29. listopadu 2021 celkem 5 044 000 akcií nejhodnotnější automobilky na světě na charitu. Podle agentury Reuters měl dar hodnotu 5,74 miliardy USD (123 miliard korun) na základě ceny akcií Tesly v době, kdy je Musk daroval. Ve zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy nebyl uveden název charitativní organizace.

Rozhodli fanoušci na Twitteru

Miliardář daroval tyto akcie charitě poté, co začátkem listopadu 2021 prodal akcie v hodnotě 16,4 miliardy USD na základě průzkumu mezi uživateli sociální sítě Twitter, kterých se zeptal, zda se má zbavit 10 % svého podílu v Tesle. Ankety se zúčastnilo přes 3,5 milionu lidí a přibližně 58 % hlasovalo pro prodej akcií.

Musk tehdy na Twitteru uvedl, že v roce 2021 zaplatí více než 11 miliard USD na daních z důvodu uplatnění opcí na akcie.

Mnozí politici v USA včetně Bernieho Sanderse a Elizabeth Warren přitom loni vyzývali bohaté lidi, aby platili vyšší daně.

Analytici předtím uvedli, že pokud by Musk daroval akcie Tesly, znamenalo by to pro něj daňové zvýhodnění, protože akcie darované na charitu nepodléhají dani z kapitálových výnosů, jako by tomu bylo při prodeji.

Doporučeno
Elon Musk slaví narozeniny. Vybrali jsme 6 nejbizarnějších faktů o něm Elon Musk slaví narozeniny. Vybrali jsme 6 nejbizarnějších faktů o něm 28. června 2023 11:00

„Jeho daňové výhody by byly obrovské,“ řekl Bob Lord, spolupracovník Institute for Policy Studies. „Ušetřil by 40 až 50 % z 5,7 miliardy USD na dani v závislosti na tom, zda by mohl uplatnit odpočet ze svého příjmu v Kalifornii. Vyhnul by se tak dani ze zisku, kterou by musel zaplatit, kdyby akcie prodal.“

Podle údajů Chronicle of Philanthropy byl Musk loni druhým největším dárcem v USA po Billu Gatesovi a Melindě Gates.

Ostatní darovali více

Muskova gesta veřejné filantropie ael zatím zaostávají za dalšími miliardáři. Musk a zakladatel Amazonu Jeff Bezos darovali méně než 1 % svého čistého majetku, zatímco Warren Buffett a George Soros rozdali začátkem září podle časopisu Forbes více než 20 %.

Musk je prezidentem Muskovy nadace, která mimo jiné nabízí granty na „vývoj bezpečné umělé inteligence ve prospěch lidstva“, uvádí se na její webové stránce. Minulý rok Musk a jeho nadace nabídli ceny ve výši 100 milionů dolarů těm, kdo dokáží přijít s technologií na odstranění uhlíku z atmosféry.

Šéf Tesly loni uvedl, že daroval 20 milionů dolarů školám v Cameron County v Texasu, kde se nachází místo startu raket SpaceX, a 10 milionů městu Brownsville.

Naznačil i ambicióznější filantropické cíle. „Pokud (Světový potravinový program OSN, WFP) dokáže přesně popsat, jak 6 miliard USD vyřeší světový hlad, hned teď prodám akcie Tesly a udělám to,“ napsal loni na Twitteru. Reagoval tak na prosbu o dar Davida Beasleyho, výkonného ředitele WFP.

Domů
Sdílet
Diskuse