Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2022 16:30
Čas čtení 1:12
Vojtěch Vanda

Pražská galerie vystaví obrazy Františka Kupky a Alfonse Muchy. Cena děl přesáhne dvě a půl miliardy korun

Pražská galerie vystaví obrazy Františka Kupky a Alfonse Muchy. Cena děl přesáhne dvě a půl miliardy korun
Zdroj: Swim Ink 2, LLC/CORBIS/Corbis via Getty Images
KULTURA UMĚNÍ
Uložit Uložené

Adolf Loos Apartment and Gallery vystaví povětšinou zapůjčené exponáty v Expo 58 ART v Letenských sadech v Praze.

Prahu čeká velká výstava. Adolf Loos Apartment and Gallery pořádá výstavu KUPKA MUCHA, které má být volným připomenutím jediné společné výstavy umělců Františka Kupky a Alfonse Muchy konané v roce 1936 v Paříži. Na místě budou vystavena díla, jejichž celková hodnota přesáhne závratných dvě a půl miliardy korun.

Doporučeno
Nahá klečící žena jako modlitba. Údajně největší ilegální street art v Česku je vidět i na Google Earth Nahá klečící žena jako modlitba. Údajně největší ilegální street art v Česku je vidět i na Google Earth 10. ledna 2022 12:20

Výstava obrazů proběhne ve výstavní síni Expo 58 ART, jejíž budova je považována, dle galerie, za jednu z nejkrásnějších staveb světové architektury druhé poloviny 20. století.

Sama se stala symbolem mezinárodního úspěchu československého umění a architektury, když byla zapsána na Listinu světového kulturního dědictví UNESCO a obdržela na Světové výstavě Expo 58 v Bruselu hlavní cenu Zlatou hvězdu – Grand Prix a dalších 13 ocenění.

Nyní se otevře veřejnosti u příležitosti významné výstavy. „Většina obrazů je zapůjčena ze soukromých sbírek z tuzemska a zahraničí, některá díla budou mít možnost návštěvníci vidět vůbec poprvé,“ uvádí zástupci galerie. Původ děl bude taktéž zajímavý.

Alfons Mucha Lefevre Utile Gaufrettes Vanille
Zdroj: Swim Ink 2, LLC/CORBIS/Corbis via Getty Images

„Několik vystavených obrazů pochází z nejslavnější předválečné sbírky Františka Kupky, kterou vlastnil továrník, mecenáš umění a Kupkův nejbližší přítel a podporovatel Jindřich Waldes. Představena budou i díla pocházející z proslulé sbírky významného pařížského galeristy Louise Carrého, který jako jediný Františka Kupku zastupoval,“ pokračuje tisková zpráva.

Jedinečná výstava

Kromě toho budou vystavena i díla původně ze sbírek manželky malíře Eugenie Kupkové, blízkého přítele A. P. Gallena, Jiřího Koláře a dalších sběratelů. Mimo to budou poprvé vystaveny i jediné dvě sochy Františka Kupky – bronzové busty jeho manželky.

Doporučeno
Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová 25. března 2024 15:00

Jak už bylo uvedeno, hodnota vystavených děl přesáhne dvě a půl miliardy korun, což z výstavy dělá tu vůbec nejdražší v České republice, kterou pořádá soukromá galerie. Výstava tak bude pod přísným bezpečnostním dohledem.

Navštívit ji budeš moci od 26. února do 20. března denně od 10 do 18 hodin včetně víkendů a svátků v Letenských sadech na Praze 7. Nezapomeň si ale vzít hotovost, jelikož karty se na místě neberou. 

Domů
Sdílet
Diskuse