Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2022 11:47
Čas čtení 1:20
Kamila Šebestová TASR

Válka na Ukrajině: Ruská raketa zasáhla bytový dům u kyjevského letiště. Putin přitom tvrdil, že civilistům nic nehrozí

Válka na Ukrajině: Ruská raketa zasáhla bytový dům u kyjevského letiště. Putin přitom tvrdil, že civilistům nic nehrozí
Zdroj: TASR/AP
NEWS UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

V hlavním městě Ukrajiny nadále probíhají tvrdé boje.

V kyjevské čtvrti u letiště Kyjev-Žuľany zasáhla ruská raketa rezidenční budovu. Zatím hlásí šest zraněných. Po náletu rakety z budovy odpadla celá část. Fotografii budovy sdílela novinářka z BBC, která se nacházela v dané čtvrti. Podle dosud nepotvrzených informací v této čtvrti probíhal i druhý raketový nálet, uvádí BBC.

Doporučeno
ZÁZNAM: Válka Ukrajina Rusko: Kyjev čeká těžká noc. Očekávají se tvrdé boje ZÁZNAM: Válka Ukrajina Rusko: Kyjev čeká těžká noc. Očekávají se tvrdé boje 26. února 2022 18:15

Podle hasiče Petra Prokopova, který se podílel na záchranných pracích, zasáhlo budovu na jihozápadním okraji města nedaleko Mezinárodního letiště Kyjev-Žulany mezi 16. a 21. patrem. Dva byty zničil oheň, přičemž záchranné složky evakuovaly 80 lidí.

Ukrajinské ministerstvo infrastruktury mezitím oznámilo, že před úsvitem sestřelili ruskou raketu směřující na přehradu velké vodní nádrže sloužící Kyjevu. „Pokud by byla tato přehrada zničena, záplava by způsobila katastrofické oběti a ztráty – zaplavilo by i obytné oblasti Kyjeva a jeho předměstí,“ přiblížilo ministerstvo.

Doporučeno
Válka na Ukrajině: 20 fotografií z útoku ruské armády Válka na Ukrajině: 20 fotografií z útoku ruské armády 26. února 2022 14:03

Rusko opakovaně tvrdí, že jeho vojenská operace na Ukrajině je zaměřena výlučně na vojenské cíle. Tento týden prohlásilo, že civilistům nic nehrozí, protože Rusové používají přesné zbraně. Opak však je zřejmě pravdou. Civilisté se skrývají ve válečných krytech, někteří zůstali doma. Ukrajinská vláda je vyzývá, aby nechodili k oknu ani na balkony. Měli by také podle úřadů podniknout preventivní opatření, aby se chránili před zraněními, pokud je zasáhnou trosky nebo střely.

Starosta Kyjeva Kličko uvedl, že oblast u důležité elektrárny, na kterou útočí Rusové, zasáhly nové výbuchy. V Kyjevě platí zákaz nočního vycházení od 22:00 (21:00 SEČ) do 7:00 místního času (6:00 SEČ). V případě leteckého poplachu by měli lidé vyhledat nejbližší kryt. Město k tomuto účelu vydalo mapu.

„V ulicích našeho města se nyní bojuje. Žádáme vás, abyste zachovali klid a maximální opatrnost!“ píše se ve sdělení úředníků v Kyjevě. Aktuální dění v Kyjevě sleduj v našem článku živě.

Domů
Sdílet
Diskuse