Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2022 9:04
Čas čtení 2:11
Vojtěch Vanda

Lidé přispěli do sbírky Člověka v tísni na pomoc Ukrajině už skoro 800 milionů korun

Lidé přispěli do sbírky Člověka v tísni na pomoc Ukrajině už skoro 800 milionů korun
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda
NEWS ČLOVĚK V TÍSNI UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Když je třeba, Češi se složit umí. Ukázalo se to během sbírky pro rodiny, které na Moravě poničilo tornádo, ale i teď, kdy prostředky potřebují lidé na Ukrajině.

Částka 790 milionů korun. Tolik se dokázalo vybrat do úterní půlnoci lidem, kteří poslali své peníze na konto česká humanitární organizace Člověk v tísni. Informoval o tom vedoucí programu Kariérní a pracovní poradenství Daniel Hůle. Částce výrazně pomohl benefiční koncert, který byl uspořádán v úterý večer na Václavském náměstí.

Doporučeno
ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: Rusko zřejmě dobylo Cherson. Útok ruských výsadkářů v Charkově se ukrajinským silám zatím daří odrážet ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: Rusko zřejmě dobylo Cherson. Útok ruských výsadkářů v Charkově se ukrajinským silám zatím daří odrážet 2. března 2022 7:17

Skoro 800 milionů korun vybrala organizace Člověk v tísni na pomoc Ukrajině během sbírky, která chce pomoci uprchlíkům i lidem přímo na místě. „V Člověku v tísni odsuzujeme ruskou agresi vůči Ukrajině. Jedná se o zatím největší bezpečnostní hrozbu v Evropě od druhé světové války,“ uvedla organizace.

„I když je situace nepřehledná a překotně se vyvíjí, jsme připraveni nadále pomáhat všem lidem, kteří to nyní budou potřebovat přímo na území Ukrajiny, v případě masívního útěku obyvatel i v okolních zemích nebo v Česku,“ napsala v článku hned 24. února, tedy v první den ruské invaze.

„Toto je akt agrese a odpovědí mají být tvrdé sankce západních států vůči Rusku. Člověk v tísni nemůže zastavit útok, ale můžeme pomoct lidem, kteří před boji utíkají,“ dodal tehdy k situaci ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

„Proto vás žádáme o příspěvek na konto sbírky SOS Ukrajina. Všechny prostředky půjdou přímo na pomoc nejohroženějším lidem na Ukrajině, případně na pomoc uprchlíkům v okolních zemích,“ dodal ředitel.

Pokud chceš přispět na konto Člověka v tísni i ty, můžeš to udělat několika způsoby. Jedním z nich je například zaslání peněz skrze portál Darujme.cz, možností je však i zaslání peněz přímo z jejich webu.

Podle článku na stránkách Člověka v tísni se do úterních 18:00 vybrala částka vy výši 638 milionů korun. Tato částka však během koncertu Koncert pro Ukrajinu, který odvysílala Česká televize společně s televizí Nova, narostla o dalších 158 milionů korun na celkových téměř 800 milionů korun.

Člověk v tísni do té doby dokázal již nějakou pomoc poskytnout. Dne 27. února již na Ukrajinu vyslal tři kamiony s humanitární pomocí. Na Ukrajině je organizace i osobně, konkrétně ve Lvově na západní Ukrajině, kde údajně chybí základní potřeby jako voda, jídlo nebo hygienické potřeby. Další týmy organizace operují na hranicích se Slovenskem, Moldavskem a Rumunskem.

Člověk v tísni podporuje Ukrajinu již osmým rokem

Pro Člověka v tísni ale není humanitární pomoc na Ukrajině žádnou novinkou. Ozbrojený konflikt v zemi trvá od roku 2014, kdy nejprve přišla anexe Krymu ze strany Ruské federace, a následně povstání v oblastech Doněcku a Luhansku na východě Ukrajiny, které přerostlo v dlouhotrvající krvavý střet.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

„V srpnu 2014 jsme začali pomáhat lidem uprostřed bojů na Ukrajině a vyhlásili proto sbírku SOS Ukrajina. Vleklý ozbrojený konflikt na východě země způsoboval dlouhotrvající humanitární krizi, zejména v Doněcku a Luhansku jsme dlouhodobě pomáhali 200 000 lidí,“ tvrdí Člověk v tísni.

Za sesbírané peníze mohla organizace nakupovat základní životní potřeby pro místní ve formě hygienických nebo potravinových balíčků s moukou, olejem, solí a cukrem. opravami poničených domů a zdrojů pitné vody. Člověk v tísni také nabízí psychosociální pomoc. „Momentálně se zaměřujeme na humanitární pomoc obětem konfliktu,“ dodává.

Domů
Sdílet
Diskuse