Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2022 v 20:08
Čas čtení 0:57
Tereza Patočková

Tisíce Ukrajinců vyšly protestovat proti ruské okupaci. „Rusové, běžte domů,“ křičeli demonstranti

Tisíce Ukrajinců vyšly protestovat proti ruské okupaci. „Rusové, běžte domů,“ křičeli demonstranti
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky (ilustrační foto)
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Lidé během protestu vykřikovali vlastenecká hesla, jako například „Rusové, běžte domů“ nebo „Cherson je Ukrajina“. Zpívali také národní hymnu.

Protesty proti ruské okupaci propukly v přístavu ukrajinského města Cherson, jsou to jediné protesty ve velkém městě, které byly na Ukrajině po dobu trvání války zaznamenány. O protestech informovaly Independent i BBC.

Doporučeno
Václavák opět zaplnily desítky tisíc demonstrantů. Za Ukrajinu držely tři minuty ticha, připojil se Zelenskyj Václavák opět zaplnily desítky tisíc demonstrantů. Za Ukrajinu držely tři minuty ticha, připojil se Zelenskyj 4. března 2022 v 20:58

Na protestu se sešlo dohromady asi dva tisíce lidí, kteří se procházeli centrem města s vlajkami zpívajíc Ukrajinskou národní hymnu. Během pochodu vykřikovali vlastenecká hesla jako například „Rusové, běžte domů“ nebo „Cherson je Ukrajina“

Klíčový přístav Černého moře a řeky Dněpr, který se nachází ve městě Cherson byl v týdnu obsazen ruskými vojsky.

Videa z protestu na sociálních sítích zobrazují ruské vojáky střílející do vzduchu, aby rozehnali blížící se dav. Jeden z místních občanů, Yevhen, řekl reportérům BBC, že protest byl pochodem za svobodu a samostatnost Ukrajiny.

„Každou noc slyšíme okolo 10 explozí. Zní to jako minomety, ale nevíme, kdo bombarduje koho," odpověděl na otázku, zda se ukrajinská armáda pokusila získat Cherson zpět.

„Snažíme se nechodit příliš ven, jelikož ruská vojska zastavují auta a kontrolují, co je uvnitř. Kontrolují nám i telefony. Hledají důkazy o pomoci ukrajinské armádě," dodal svědek z místa.


Jiní obyvatelé Cherstonu reportérům BBC sdělili, že mají ruští vojáci v evidenci list aktivistů, které chtějí zajmout.

Domů
Sdílet
Diskuse