Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2022 13:03
Čas čtení 1:09
Tereza Šnajdrová

Školy v Tokiu ruší kontroverzní pravidla, která nařizovala barvu vlasů i spodního prádla

Školy v Tokiu ruší kontroverzní pravidla, která nařizovala barvu vlasů i spodního prádla
Zdroj: Flickr/tripklik/volně k použití
NEWS JAPONSKO
Uložit Uložené

Střední školy v Tokiu po nátlaku studentů ruší některá z kontroverzních pravidel, která musí dodržovat všichni tamní žáci. Jedná se především o ta, která mladistvým nařizují, jakou mají mít barvu vlasů či jaké mohou nosit spodní prádlo.

Tokijské veřejné střední školy se již několik desítek let řídí nesmyslnými pravidly, která studentům a studentkám určují například to, jakou barvu vlasů mohou mít, který střih je v prostorách škol zakázán, ale i to, jaké spodní prádlo mohou nosit. Pět kontroverzních pravidel se nyní tamní vláda po nátlaku studentů rozhodla zrušit a mladiství v Tokiu se konečně dočkají alespoň nějaké svobody, informuje The Guardian.

Doporučeno
Jak se objednat k psychologovi a jak probíhá sezení? Nebudeme vás soudit, vysvětluje psycholožka Tereza Hrušková (Rozhovor) Jak se objednat k psychologovi a jak probíhá sezení? Nebudeme vás soudit, vysvětluje psycholožka Tereza Hrušková (Rozhovor) 11. března 2022 11:30

Tokijští studenti a studentky veřejných středních škol se museli řídit zastaralými pravidly, která určovala, jak takový typický student smí či naopak nesmí vypadat. Pravidla, jež výrazně zasahovala do svobody studentů, mladiství i jejich rodiče dlouhodobě kritizovali a konečně se dočkají změny.

Pět kontroverzních pravidel ze seznamu vláda zrušila a od 1. dubna je tak již studenti veřejných středních škol nemusí dodržovat. Jedná se především o nařízení, že všichni studenti musí mít černé vlasy, což trápilo především ty, kteří mají přirozeně jinou barvu vlasů. Bohužel však i nadále zůstává pravidlo, že ti, kteří mají kudrnaté vlasy, musí prokázat, že je takové opravdu mají od přírody, nikoli díky použití kulmy či natáček.

Studenti středních škol si od dubna budou moci pořídit i účes, který je vzadu a na bocích krátký a nahoře delší. I ten byl totiž až doposud zakázán. 

Zrušeno bude také pravidlo, které studentům určuje, jakou barvu spodního prádla mohou mít. V současné chvíli platí, že mladiství mohou v prostorách školy nosit pouze bílé, šedé, tmavě modré nebo černé spodní prádlo. Mnozí však toto pravidlo již nyní obcházeli tělovými nátělníky, které od dubna budou moci nosit i bez toho, aniž by jim hrozil nějaký trest.

Někteří studenti bojovali také za to, aby mohly dívky do školy nosit kalhoty a aby se mohly malovat make-upem. Na zrušení těchto pravidel si však pravděpodobně ještě budou muset počkat. 

Domů
Sdílet
Diskuse