Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2022 15:30
Čas čtení 1:58
Vojtěch Vanda

Veganský cheesecake: I vegani si mohou dezert vychutnat. Stačí, aby místo másla a vajec použili kokos a kešu

Veganský cheesecake: I vegani si mohou dezert vychutnat. Stačí, aby místo másla a vajec použili kokos a kešu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
GASTRO RECEPTY VEGANSKÉ RECEPTY VEGANSTVÍ
Uložit Uložené

Pár jednoduchých výměn dokáže divy. Třeba vytvořit cheesecake, který v sobě nemá živočišné produkty a zároveň vydrží v ledničce opravdu dlouho.

Tři slané recepty, které jsme v naší minisérii o populárních pokrmech bez živočišných produktů uvařili nejdříve, začaly volat po něčem sladkém a toto volání jsme samozřejmě vyslyšeli.

Když jsme přemýšleli nad tím, který dezert se v kavárnách nabízí opravdu často a veganští kamarádi na něj smutně koukají, jelikož si jej nemohou dát, přišla nám do hlavy stejná myšlenka. Oblíbený cheesecake se však dá vytvořit i bez živočišných produktů, o čemž nás přesvědčil recept pana Cuketky.

V minisérii 5 veganských receptů na oblíbená jídla bez živočišných produktů jsme dali dohromady recepty, jež našly způsob, jak zachovat charakter populárních pokrmů, když vynecháš živočišnou složku. Dokážeme ti, že nejen pho, ale i cheesecake nebo rybí omáčka, jejichž chuť se obvykle váže k masu, vejci či dalším živočišným produktům, se dají chutně a zdravě vytvořit i bez nich.
Doporučeno
5 veganských receptů na oblíbená jídla, v nichž ti živočišné produkty chybět nebudou 5 veganských receptů na oblíbená jídla, v nichž ti živočišné produkty chybět nebudou 23. března 2022 11:30
Ingredience (jedna forma s průměrem 20 cm):

Na cheesecake: 


♦ 100 g sušenek (Cuketka doporučuje Bebe, my jsme vsadili na Lotusky)
♦ 45 g kokosového oleje
♦ 40 g třtinového cukru
♦ 600 g kokosového krému
♦ 90 g kešu ořechů
♦ 60 g javorového sirupu
♦ 2 lžíce citronové šťávy
♦ 1 a 3/4 tyčinky agaru (nebo 6,5 g mletého agaru)

Na jahodovou omáčku:

♦ 300 g čerstvých jahod
♦ 30 g třtinového cukru
♦ 1 lžička škrobu
♦ 2 lžíce vody
♦ 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

1) Kešu oříšky zalij vodou a nech je namočené alespoň 2 hodiny. Pokud máš agarové tyčinky, nech je také 30 minut zalité vodou, ať nabobtnají.

2) Dej vyhřát troubu na 180 °C. Sušenky rozmixuj a smíchej v míse s rozpuštěným kokosovým olejem a třtinovým cukrem. Následně si připrav dortovou formu. Dno vystel pečicím papírem, vsyp směs na krustu a pomocí skleničky nebo jiného vhodného předmětu směs upěchuj. Poté ji dej zapéct na 7 minut do trouby a následně ji nech vychladnout.

vegan cheesecake
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

3) Sceď kešu, vlož je do mixéru společně s kokosovým krémem, javorovým sirupem a vymačkanými agarovými tyčinkami. V případě, že máš agar v prášku, jej zamíchej do krému. Výsledek bude stejně dobře držet. Celou směs rozmixuj do hladka. 

4) V dalším kroku vlož směs do hrnce se silným dnem a na středním plamenu ji pomalu přiveď k varu. Průběžně míchej, dokud se agar nerozpustí (zhruba 3 až 5 minut) a poté přidej citronovou šťávu. Znovu směs promíchej a následně opatrně vlij do dortové formy. Cheesecake nech odpočívat 4 hodiny v chladničce.

vegan cheesecake
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

5) Jahodovou omáčku připrav tak, že si očistíš jahody, nakrájíš je na dílky a vložíš je do hrnce společně s cukrem a škrobem. Ingredience podlij vodou a citronovou šťávou a za stálého míchání povař, než omáčka zhoustne. A až bude cheesecake hotový, jednoduše jej omáčkou polij.

vegan cheesecake
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Musíme říct, že tento cheesecake se povedl hned na několika frontách. Zejména se jedná o dort bez živočišných produktů, takže v lednici vydrží opravdu dlouho. Co se mixování týče, máme vyzkoušeno, že se směs dobře rozemele i ručním mixérem.

Doporučeno
Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku 19. února 2024 8:00

Malou nevýhodou mohou být, zejména v zimních měsících, poměrně drahé ingredience. Nicméně představivosti a improvizaci se meze nekladou, cheesecake by mohl chutnat dobře i s jinými sušenkami či omáčkou.

Domů
Sdílet
Diskuse