Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2022 10:12
Čas čtení 0:56
Viktor Kniš TASR

Rusové mají ve válce na Ukrajině nového velitele. Je jím „brutální kat“, jehož Putin vyznamenal za bombardování v Sýrii

Rusové mají ve válce na Ukrajině nového velitele. Je jím „brutální kat“, jehož Putin vyznamenal za bombardování v Sýrii
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Novým velitelem je Alexandr Dvornikov, který vedl vojenské operace v Sýrii.

Rusko jmenovalo nového velitele, který bude dohlížet na průběh války na Ukrajině, jelikož Moskva po počátečním neúspěchu mění svou strategii. Kreml pověřil tímto úkolem armádního generála Alexandra Dvornikova, který velí ruským silám v jižním vojenském okruhu, uvedl v neděli v rozhovoru pro zpravodajskou stanici CNN americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Základním úkolem Dvornikova mají být územní zisky, které bude možné označit za vítězství, do 9. května. Tehdy Rusko slaví státní svátek připomínající vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem ve druhé světové válce.

Putin
Zdroj: TASR/AP

Pověst brutálního kata

Rusko od začátku vojenské invaze na Ukrajinu 24. února utrpělo vážné ztráty, když se mu nepodařilo dobýt klíčová města včetně metropole Kyjeva. Moskva začátkem dubna oznámila, že stáhne jednotky útočící ze severu a přesune je na východ Ukrajiny, kde se Kreml snaží obklíčit ukrajinské síly.

Šedesátiletý Dvornikov sloužil v 90. letech v Čečensku, v roce 2015 se stal prvním ruským velitelem, který vedl vojenské operace v Sýrii. Od roku 2016 dohlíží na jižní vojenský okruh zahrnující také Krym, ukrajinský poloostrov, který Rusko okupuje od roku 2014.

Doporučeno
V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv 29. dubna 2024 17:30

Dvornikov má nechvalně známou pověst za vedení války v Sýrii, kde Rusko bombardovalo civilní čtvrti. Ruský prezident Vladimir Putin udělil Dvornikovovi za jeho činnost v Sýrii medaili Hrdina Ruské federace, nejvyšší státní vyznamenání země.

Dvornikov je „kat, který vedl akce, kde docházelo k velkému množství útoků na civilisty, jakož i k likvidaci civilního obyvatelstva“, řekl v rozhovoru pro CNN americký generálporučík ve výslužbě Mark Hertling.

Domů
Sdílet
Diskuse