Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Přinášíme recept na zdravější verzi tradičních velikonočních pokrmů. Mrkvového beránka nebo banana bread zajíce hravě zvládneš připravit doma.
S Velikonocemi se pojí mnoho tradic, některé z nich zakořenily v kuchařkách našich babiček dodnes. Na slavnostní tabuli nesmí chybět například pečený beránek, který se obvykle připravuje na Bílou sobotu, a spousta dalších pochutin.
Pokud miluješ sladké, ale zároveň holduješ zdravému životnímu stylu, tak recept na mrkvového beránka je přesně pro tebe. Není tolik sladký a peče se ze špaldové mouky.
Nemáš doma tolik strávníků, kteří by dokázali spořádat celého beránka? Nevadí, v článku na tebe čeká také recept na velikonočního zajíce, připravuje se na způsob banánového chlebíku v menší formě.
Zvyk velikonočního pečenívychází z biblických dějin. Již od středověku se začal beránek využívat jako symbol Ježíše Krista, který ztělesňuje nevinnost a záchranu lidstva. Evangelium uvádí, že i sám Ježíš u poslední večeře se svými apoštoly o Velikonocích jedl právě beránka.
Nejdříve si předehřej troubu na 160°C, než se ti přidehřeje, připravíš si těsto na beránka. Ve větší míse ušlehej vejce s medem, tak aby vznikla hutná pěna a pomalu do ní přidávej ostatní „mokré“ ingredience jako je jogurt, aroma, šťáva z poloviny citronu, olej a nadrobno nastrouhaná mrkev.
Vše dobře promíchej, přidej do těsta mouku, prášek do pečiva, kakao a znovu promíchej. Těsto máš hotové, teď už je potřeba jen nalít ho do opravdu dobře olejem promazané formy, kterou následně vysyp hrubou moukou, strouhankou či kokosem.
Beránek se peče přibližně 60minut, ale určitě na něj hoď očko, pokud se ti nezdá, nech ho tam ještě chvíli.
Dostat beránka z formy je rozhodně těžší, než ho do ní dostat. Formu nech trochu vychladnout a pomalu se pokus jej vyklopit, pokud ti to hned nejde, zkus formu nechat půl hodiny obalené utěrkou namočenou do studené vody, těsto krásně natáhne vlhkost a měl by jít lépe vyklopit.
Pokud ani utěrka nepomůže, tak děj se vůle Boží, můžeš zkusit nožem protáhnout okraje. Jelikož toto těsto není klasické třené, jsou v něm mrkve, takže povrh beránka není tolik hladký a dokonalý.
To ale nevadí, protože jej můžeš posypat moučkovým cukrem, například kokosovým. Nám třeba po pár minutách upadla hlava, nic co by nezpravila rychlá chirurgická práce s párátky. Důležité je, že si pečení užiješ a pochutnáš si.
K mrkvovému beránkovi se skvěle hodí citrónový tvaroh, který si můžeš namazat na jednotlivé plátky. Příprava tvarohu je jednoduchá. Smíchej med, tvaroh, šťávu z poloviny citronu, aroma, citronovou kůru a je to! Zaručujeme, že s tímhle combem ti beránek vydrží maximálně do druhého dne.
Recept na banana bread zajíce
Suroviny:
forma zajíce (případně jakákoliv menší forma)
1 přezrálý banán
1 polévková lžíce medu
1 vejce
pár kapek vanilkového aroma (volitelné)
1/2 čajové lžičky jedlé sody
120g špaldové celozrnné hladké mouky
1 polévková lžíce kokosového oleje
špetka skořice
100ml mléka (my jsme použili banánové kefírové, ale je to jen na tobě)
podle chuti: kousky hořké čokolády, borůvky, oříšky
Postup
Předehřej si troubu na 160°C. Ve velké míse ušlehej vejce s medem a do vzniklé pěny přidej rozmačkaný banán, kokosový olej, mléko, aroma a vše důkladně promíchej.
Do těsta nakonec přidej mouku, jedlou sodu, skořici a případné kousky čokolády, borůvky, oříšky, nebo cokoliv na co máš chuť. Formu si dobře vymaž olejem a vysypej moukou, nejlépe hrubou. Skvěle funguje také strouhanka nebo kokos.
Zajíce peč přibližne 35 minut, ale je vždycky lepší jej zkontrolovat, aby se nespálil. Samozřejmě vůně linoucí se po celém obydlí tě upozorní na to, že máš hotovo. Teď už stačí částečně vychladlého zajíce z formy vyklopit. Plátky banánového zajíčka můžeš podávat například s burákovým máslem a marmeládou.