Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2022 13:05
Čas čtení 1:18
Vojtěch Vanda

Alžířan vyhrál na stíracím losu v Belgii 6 milionů korun. Vyplatit mu je ale nemůžou, jelikož je ilegálním migrantem

Alžířan vyhrál na stíracím losu v Belgii 6 milionů korun. Vyplatit mu je ale nemůžou, jelikož je ilegálním migrantem
Zdroj: Wikimedia/Europa credito urgente/volně k užití
NEWS BELGIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Muž vyhrál v přepočtu více než 6 milionů korun na stíracím losu za 120 korun. Radovat z výhry se ale nemůže, jelikož se do Belgie dostal nelegálním způsobem bez dokumentů. Peníze se hotově vyplatit nedají a v bance si účet otevřít nemůže.

Někdy se na člověka usměje štěstí v nepravou chvíli. Své o tom ví i osmadvacetiletý Alžířan, který si v Belgii koupil los za 5 eur (122 korun) a vyhrál 250 tisíc eur (zhruba 6,1 milionu korun). Výhra mu však nemohla být, dle belgických médiích citovaných BBC, vyplacena. Do země se totiž dostal nelegálním způsobem bez dokumentů, což mu znemožnilo si založit bankovní účet k získání odměny. O případu informuje i Euronews.

Doporučeno
Twitter se brání „násilnému“ převzetí Elonem Muskem. Jeho správní rada aktivovala „jedovatou pilulku“  Twitter se brání „násilnému“ převzetí Elonem Muskem. Jeho správní rada aktivovala „jedovatou pilulku“ 16. dubna 2022 11:36

Alžířan se do Belgie dostal před čtyřmi měsíci. Lodí se přesunul do Španělska, odkud se pěšky vydal přes celý Pyrenejský poloostrov a Francii až do Belgie. Odtud se chtěl vydat do Spojeného království, jenže v zemi se mu tak zalíbilo, že se chtěl usadit a založit si rodinu. Zkusil tak své štěstí a koupil si los, který mu přinesl velké peníze.

Místo příjemných plánů, jakým způsobem si zařídí budoucnost, se ale musí strachovat, jakým způsobem peníze získá. Společnost, která loterii provozuje, totiž vyplácí výhry v hotovosti pouze do 100 tisíc eur (zhruba 2,44 milionu korun). Muž však na losu našel výhru prakticky 2,5krát vyšší. Bez dokumentů, které nechal v Alžírsku, však nemůže prokázat svou totožnost, a proto mu výhra nemůže být vyplacena.

Hrozí mu deportace

Muž se proto rozhodl, že poprosí kamaráda, aby mu peníze vybral. Jenže místo vyřešeného problému se zde naskytl další – jeho kamarád byl zatčen policií. Policie se totiž domnívala, že mu jeho kamarád, poté, co se pokusil výhru vybrat, los ukradl. Situaci musel nakonec vyjasnit sám výherce.

Nešťastný výherce se tak musí obrátit na rodinu v Alžírsku, aby mu dokumenty poslala. Do té doby peníze nezíská. Navíc se prakticky tamním autoritám prozradil, takže mu hrozí deportace. Podle belgických médií se tak však úřady zařekly, že se tak nestane do té doby, dokud výhru nebude mít u sebe. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Osmadvacetiletý muž se však svého evropského snu nevzdává a doufá, že se v Belgii usadí. „Až získám peníze, koupím si za ně byt v Bruselu. A možná i auto,“ uvedl podle BBC pro belgické noviny Het Laatste Nieuws.

Domů
Sdílet
Diskuse