Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2022 v 19:39
Čas čtení 0:54
Barbora Volfová

VIDEO: Astronomové poslouchali ozvěnu osmi černých děr

VIDEO: Astronomové poslouchali ozvěnu osmi černých děr
Zdroj: Wikimedia/NASA/JPL-Caltech/volně k užití (ilustrační foto)
NEWS VESMÍR ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jen v naší galaxii existují desítky milionů černých děr.

Astronomové z Massachusettského technologického institutu (MIT) analyzují záblesky a ozvěny z blízkých rentgenových dvojhvězd černých děr, aby mohli rekonstruovat jejich okolí. Tím dokázali objevit osm nových černých děr a popsat některé z jejich vlastností. Vědcům se povedlo poodhlalit, co se děje, když se černá díra rozsvítí, informuje o tom Česká televize. 

Černá díra je superhmotný objekt, který pohlcuje světlo, hmotu i energii. Teoreticky ji předpověděl v obecné teorii relativity Albert Einstein v roce 1915.

Bílý kruh na videu označuje umístění horizontu událostí černé díry a ozvěny světla jsou barevně odlišeny jejich pozorovanou frekvencí, která může být zkreslena Dopplerovými posuny a silnou gravitací černé díry.

Nový automatický vyhledávací nástroj s názvem „Reverberation Machine“ prochází družicová data a hledá v nich ozvěny černých děr. V naší galaxii dokázal zatím najít osm dvojhvězd s černou dírou. Jakým způsobem nástroj analyzuje tato data, popsali vědci ve studii The NICER „Reverberation Machine“, kterou publikoval odborný časopis The Astrophysical Journal.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 v 15:42

„Role černých děr ve vývoji galaxií je v moderní astrofyzice nevyřešenou otázkou. Zajímavé je, že tyto dvojhvězdy s černou dírou mohou být obdobou miniaturních supermasivních černých děr.

Když pochopíme exploze v těchto malých blízkých systémech, můžeme porozumět i tomu, jak podobné výbuchy v supermasivních černých dírách ovlivňují galaxie, v nichž se nacházejí,“ uvedla fyzička Erin Kara z MIT. 

Podle Erin Kara jsme na začátku používání těchto ozvěny k rekonstrukci prostředí černých děr.

Domů
Sdílet
Diskuse