Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2022 7:39
Čas čtení 0:46
Tereza Patočková

Chorvatka žádala čtyři nemocnice o potrat, odmítly ji. Kvůli zákroku musí na Slovinsko

Chorvatka žádala čtyři nemocnice o potrat, odmítly ji. Kvůli zákroku musí na Slovinsko
Zdroj: Pixabay/volně k užití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

V Chorvatsku čtyři nemocnice odmítly provést potrat ženě, jejíž dítě má údajně zhoubný nádor na mozku. Pomocnou ruku jí nabídli Slovinci.

Chorvatka Mirela Čavajdová požádala čtyři nemocnice o potrat kvůli závažné vývojové vadě svého dítěte a ani v jedné z nich jí nevyhověli. Kvůli zákroku musela jet na Slovinsko. Informoval o tom server iRozhlas.cz.

O interrupci požádala Čavajdová ve 26. týdnu těhotenství kvůli zhoubnému nádoru na mozku, který byl u jejího dítěte zjištěn. Chorvatské zákony povolují těhotenství ukončit i v pokročilejším stadiu v případě, že je ohrožen život plodu či matky.

I přesto ale dle serveru iRozhlas.cz čtyři záhřebské nemocnice Čvajdovou ignorovaly. Poté, co žena svůj problém medializovala, nemocnice vydaly prohlášení o tom, že potrat neprovedou. V nich nemocnice argumentovaly různě, některá střediska svá rozhodnutí ani nezdůvodnila. 

„Toto všechno podstupuji i pro ostatní ženy, které se mohou dostat do této situace. Možná budu někdy mít také dceru a nechci, aby si musela procházet tím, čím já teď,“ uvedla Čavajdová. 

Stovky lidí Mirelu na sociálních sítích veřejně podporují a posílají jí peníze. V několika městech navíc také lidé protestovali a upozorňovali na to, že v silně katolickém Chorvatsku je podobný pohled na potraty běžný – dokonce i mezi lékaři. 

V úterý sousední Slovinská lékařská komise rozhodla, že Mirela Čavajdová může podstoupit umělé přerušení těhotenství právě u nich.

Domů
Sdílet
Diskuse