Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2022 16:27
Čas čtení 1:00
Tereza Šnajdrová

Válek: Na podzim přijde další vlna koronaviru. Očkování čtvrtou dávkou může začít v srpnu

Válek: Na podzim přijde další vlna koronaviru. Očkování čtvrtou dávkou může začít v srpnu
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS VLASTIMIL VÁLEK ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na páteční tiskové konferenci promluvil o vývoji pandemie koronaviru. Na podzim prý přijde další vlna a očkování čtvrtou dávkou by mohlo začít již v srpnu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pátek vystoupil na tiskové konferenci, na níž promluvil o vývoji pandemie koronaviru. Na podzim prý přijde další vlna a očkování čtvrtou dávkou by mohlo začít již v srpnu. Očekává se, že vir bude i nadále mutovat a přeočkování by se mohlo stát nutností, doplnil.

Doporučeno
V Praze ubylo 69 % bytů k pronájmu. K dispozici je jich méně než 5 000 V Praze ubylo 69 % bytů k pronájmu. K dispozici je jich méně než 5 000 14. května 2022 13:29

„Na podzim nás zase čeká vlna a jakýkoliv rizikový pacient, pokud se nenechá naočkovat, riskuje obrovským způsobem. Ohrožuje svůj život,“ řekl v úvodu tiskové konference Válek. „Musíme doufat, že nepřijde další alfa či delta. Podzimní vlna přijde a jiný způsob, jak se ochránit, než očkování, neexistuje,“ pokračoval. 

Stejně jako jiné respirační viry i koronavirus je sezónní a více se šíří právě během podzimních a zimních měsíců. Lidé by tak měli počítat s tím, že na přelomu léta a podzimu bude nutné očkování čtvrtou dávkou a vyloučeno není ani to, že se bude očkovat každoročně, informuje CNN Prima News.


„Museli jsme změnit schéma. Už nelze tvrdit, že po další dávce budeme mít vyhráno. Je zřejmé, že pokud virus nezmizí – a nevypadá, že by mizel –, tak každý podzim se budeme muset očkovat. Jednou ten virus bude agresivnější, jindy bude méně závažnější. Ale dokud tady bude, bude to nejzávažnější respirační nemoc,“ doplnil ministr zdravotnictví. 

Válek naznačil i to, jaká opatření by mohla být nařízena s příchodem čtvrté vlny pandemie. „Plošné nošení roušek není úplně racionální. Na druhou stranu se jasně ukázalo, že jsme tady dva roky neměli infekce horních dýchacích cest. To, že rouška má efekt, je naprosto zřejmé,“ nevyloučil Válek návrat roušek do městské hromadné dopravy. 

Domů
Sdílet
Diskuse