Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2022 13:29
Čas čtení 1:03
Tereza Šnajdrová

V Praze ubylo 69 % bytů k pronájmu. K dispozici je jich méně než 5 000

V Praze ubylo 69 % bytů k pronájmu. K dispozici je jich méně než 5 000
Zdroj: Unsplash/Anthony DELANOIX/na voľné použitie
NEWS PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Nabídka bytů k pronájmu v Praze je nejmenší za posledních osm let. Podle průzkumu společnosti GarantovanyNajem.cz v hlavním městě ubylo 69 % bytů k pronájmu.

Zájem o nájemní bydlení od začátku roku strmě vzrost, avšak bytů k pronájmu ubývá. Z průzkumu společnosti GarantovanyNajem.cz vyplývá, že největší problémy hlásí Praha, kde je nejmenší nabídka bytů k pronájmu za posledních 8 let. Na trhu jich je v současné chvíli k dispozici pouze 4 700. S nedostatkem nájemního bydlení roste i cena pronájmu.

Doporučeno
Dvě třetiny Čechů počítají se zvýšením mzdy. Důvod je rostoucí inflace Dvě třetiny Čechů počítají se zvýšením mzdy. Důvod je rostoucí inflace 14. května 2022 10:23

Sehnat v Praze byt k pronájmu je čím dál obtížnější. Ještě v letech 2020 a 2021, tedy v době pandemie koronaviru, bylo v hlavním městě až 15 tisíc volných bytů, avšak dnes je situace zcela jiná. V Praze ubylo 69 % bytů k pronájmu a na realitním trhu jich je pouze 4 700. 

„V současné době je v Praze v nabídce nejmenší množství bytů k pronájmu za posledních osm let. Aktivních inzerátů je pouze 4 700. Očekáváme, že se situace ještě zhorší v průběhu prázdnin, kdy se lidé obecně více stěhují. Hlavním důvodem je zdražování hypoték a s tím související nedostupnost vlastního bydlení pro řadu především mladých lidí. Záležet bude samozřejmě také na tom, jak se bude vyvíjet situace na Ukrajině,“ uvedl spoluzakladatel společnosti GarantovanyNajem.cz Viktor Mejzlík. 

Praha
Zdroj: Unsplash/Alice/volně k užití

Nedostatek bytů zapříčinil nárůst ceny pronájmu, která se celorepublikově v průměru zvýšila o 9,3 %. Ve velkých městech, například v Praze nebo v Brně, pak dokonce o více než 18 %. 

„I přesto, že se ceny měsíčních nájmů ve velkých městech neustále zvyšují, bude zde poptávka po nájemním bydlení stále vysoká. Lidé se velkoměstského života jen tak nevzdají. Spíše budou ochotni obětovat luxus a přestěhují se do starších a nezrekonstruovaných bytů,“ dodal Viktor Mejzlík s tím, že v Pardubicích ceny vzrostly dokonce o 24,6 %. 

Domů
Sdílet
Diskuse