Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2022 9:42
Čas čtení 1:08
Ilona Hobzová

Ruský gymnasta, který si na dres nalepil válečný symbol Z, nesmí rok soutěžit. Vrátí i medaili a finanční odměnu

Ruský gymnasta, který si na dres nalepil válečný symbol Z, nesmí rok soutěžit. Vrátí i medaili a finanční odměnu
Zdroj: Wikimedia/E. Mikhailova/volně k užití
SPORT VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Rozhodla o tom disciplinární komise.

Ruský gymnasta Ivan Kuljak vyvolal v březnu během medailového ceremoniálu v Dauhá pozdvižení tím, že si na dres přilepil válečný symbol v podobě písmena Z. Disciplinární komise Nadace pro etiku gymnastiky (GEF) nyní ruskému sportovci udělila trest v podobně ročního zákazu činnosti. Na svém webu o tom informovala Mezinárodní gymnastická federace (FIG).

Porušení pravidel

O incidentu jsme tě informovali už v březnu. Dvacetiletý Ivan Kuljak se tehdy na soutěži v Dauhá umístil třetí. Skončil za zlatým vítězem z Ukrajiny Iljou Kovtunem a stříbrným sportovcem z Kazachstánu. Ve chvíli, kdy gymnasté stáli na stupních vítězů, bylo na Kuljakově dresu zřetelně zachyceno písmeno Z.

To se symbolicky používá jako militantní znak pro vítězství a je natřené například na přední části tanků a jiných vojenských vozidlech Vladimira Putina. Problematice použití písmene Z jako válečného symbolu jsme se věnovali v samostatném článku

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Kuljak tak podle disciplinární komise porušil několik dokumentů včetně Stanov FIG, disciplinárního i etického kodexu a technických pravidel. Nyní za své jednání dostal trest v podobě ročního zákazu činnosti. Nesmí se účastnit žádné akce pod FIG nebo jejích přidružených organizací. Musí navíc vrátit bronzovou medaili, kterou v březnu získal. Přijde i o finanční odměnu ve výši 500 švýcarských franků a zaplatí příspěvek na náklady řízení ve výši 2 000 franků. Celkem tedy přijde o téměř šedesát tisíc korun. Proti rozhodnutí se může do 21 dnů odvolat. 

U vedoucí ruské delegace Valentiny Rodioněnko a trenéra Igora Kalabuškina nezjistila federace žádné porušení pravidel. 

Zpět
Sdílet
Diskuse