Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2022 17:33
Čas čtení 1:08
Tereza Patočková

Ruský gymnasta si na dres nalepil válečný symbol Z. Na stupni vítězů stál vedle Ukrajince, který získal zlato

Ruský gymnasta si na dres nalepil válečný symbol Z. Na stupni vítězů stál vedle Ukrajince, který získal zlato
Zdroj: Wikimedia/E. Mikhailova/volně k užití
SPORT VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Bývalý ruský šampion juniorů Ivan Kuliak se na Světovém poháru v Kataru umístil třetí. Skončil za vítězem z Ukrajiny Iljou Kovtunem. Když vedle sebe oba stáli na bednách, byl na dresu Rusa zřetelně vidět militantní symbol.

Dvacetiletý ruský gymnasta Ivan Kuliak vyvolal vlnu nevole poté, co si na Světovém poháru v Kataru nalepil na dres válečný symbol v podobě písmena Z. Tento symbol se objevil i na tancích a dalších vozidlech ruské armády během války na Ukrajině. Na soutěži, kde byl se symbolem zachycen, stál na bednách se svým ukrajinským rivalem. Informaci přinesl deník DailyMail.

Doporučeno
Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici 4. března 2022 11:30

Bývalý ruský šampion juniorů Kuliak se na soutěži v Dauhá, hlavním městě Kataru, umístil třetí. Skončil za zlatým vítězem z Ukrajiny Iljou Kovtunem a stříbrným sportovcem z Kazachstánu.

Ve chvíli, kdy gymnasté stáli na stupni vítězů, aby si převzali medaile, bylo písmeno Z na Kuliakově dresu zřetelně zachyceno.

Písmeno Z se v Rusku symbolicky používá jako militantní znak pro vítezství a je natřené například na přední části tanků a jiných vojenských vozidlech Vladimira Putina. Jeho význam jako vojenského symbolu pro vítězství proklamuje také ruské ministerstvo obrany. 

Doporučeno
Toto je Olena Zelenská, nejvlivnější žena Ukrajiny, která i během války stojí po boku svého muže Toto je Olena Zelenská, nejvlivnější žena Ukrajiny, která i během války stojí po boku svého muže 6. března 2022 11:30

Kuliak ani jiní gymnasté z Ruska zatím nemají zakázáno soutěžit ve světových soutěžích. Mezinárodní gymnastická federace (IGF) však v reakci na válečný konflikt na Ukrajině zrušila všechny plánované soutěže v Rusku a Bělorusku. Zavedla navíc pravidlo, že gymnasté z těchto zemí nesmí na jejích akcích vystupovat pod svou vlajkou.

Kuliak, který minulý rok prošel vojenským výcvikem, zvolil na místo, kde je normálně vlajka, tuto symbolickou alternativu, na sociálních sítích se však stal terčem kritiky. Mezinárodní gymnastická federace (IGF) na to zatím nezareagovala.

Domů
Sdílet
Diskuse