Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. března 2022 13:48
Čas čtení 3:06
Vojtěch Vanda

Písmeno Z: Co může znamenat symbol, který používá Rusko během invaze na Ukrajině?

Písmeno Z: Co může znamenat symbol, který používá Rusko během invaze na Ukrajině?
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
ZAJÍMAVOSTI INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Tajemný symbol, jehož význam stále není úplně jasný. Na internetu kolem něj vznikají teorie.

Velké bílé značky na všech stranách obrněných vozidel světu neunikly – již při přesunech vojsk z Ruska ke hranicím s Běloruskem bylo písmeno Z zřetelně vidět. Nikdo však netušil, co znamená. Po vypuknutí ruské invaze začaly na internetu vznikat různé teorie, jejichž kumulaci ještě podpořila nová kremelská propaganda šířící se v posledních desítkách hodin. Podívali jsme se na něj i my.

Doporučeno
Ruský gymnasta si na dres nalepil válečný symbol Z. Na stupni vítězů stál vedle Ukrajince, který získal zlato Ruský gymnasta si na dres nalepil válečný symbol Z. Na stupni vítězů stál vedle Ukrajince, který získal zlato 6. března 2022 17:33

Zdánlivě nezajímavé písmeno na konci abecedy budí v posledních dnech velký rozruch. Na velké části ruské těžké techniky je totiž velké bílé Z zřetelně vidět. Celý svět začal zjišťovat, co by tato značka mohla znamenat.

Je ale nutné podotknout, že se nejedná o jediné písmeno, které se na vozidlech nachází. Na některých se také vyskytuje velké bílé V, o kterém se ale nediskutuje – a to ani ze strany Ruské federace. Některé neověřené zdroje hovoří o tom, že se takto označovala technika mířící na Ukrajinu z Běloruska, další zase, že se jedná o výsadkáře.

Písmeno Z

Dnes se ale řeší zejména písmeno Z, které je také mnohem viditelnější. Nezávislý novinář a výzkumník Kamil Galeev jej rozebral. „Někteří toto písmeno identifikují jako označení ‚Za pobedy‚ (za vítězství), někteří jako ‚Západ'. Buď jak buď, písmeno se stalo za poslední dny symbolem nové ruské ideologie a národní identity,“ začal.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

V Rusku lze toto písmeno najít na autech běžných lidí, dodávkách, tvoří jej ze sebe civilisté, kteří se poté fotí ze vzduchu, a podle Galeeva opravdu dobrovolně. Na podporu invaze a „denacifikace“ Ukrajiny dokonce pózovaly i vážně nemocné děti s rodiči před dětským hospicem. V zimě a chladu.

Horší situace v rámci konfliktu nastává, když pověstné Z tvoří ruští vojáci z vlaječek ukrajinských uniforem zřejmě zabitých obránců. 

A jak jsme tě informovali i včera, dokonce existují sportovci, kteří jsou na symbol Z hrdí a jsou schopní si s ním „ozdobit“ svůj úbor. Jako například bývalý ruský šampion juniorů Ivan Kuliak, který se na Světovém poháru v Kataru umístil třetí.

Ten si nalepil na dres válečný symbol v podobě písmena Z místo symbolu pro Ruský olympijský výbor (Rusko totiž po dopingových aférách nemůže startovat pod svou vlajkou, pozn. red.) a byl na něj evidentně hrdý. Paradoxem bylo, že prvním v soutěži, a tedy osobou stojící vedle něj, byl Ukrajinec Ilja Kovtun.

Nebezpečný Telegram

Značka se také uchytila na sociální síti Telegram. Účty, které invazi podporují, si často dávají do názvů velké Z. Mezi nimi jsou i tzv. boti, kteří svým působením ulehčují práci ruské rozvědce. Podle jeho mínění dokonce umí určit lokaci ukrajinských vojáků.

Doporučeno
Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? 7. července 2023 7:30

Galeev dokonce předpokládal, že Telegram, jakožto sociální síť, je pro Ukrajince nebezpečná. Její vlastník, Pavel Durov, totiž s ruskými autoritami, včetně tajné služby FSB, dříve spolupracoval.

Rusko chce být znovu velké

„Putin se rozhodl tuto válku začít, ale získal širokou podporu ruského lidu,“ uvedl Galeev. „Nikdo je nenutí účastnit se těchto projevů podpory, mohli by je úplně vynechat. Ale jásají. Fandí, protože se cítí dobře, jsou hrdí. Rusko se stalo opět velkým,“ dodává. V Rusku se momentálně skládají na invazi oslavné písně, přidávají se podpůrné příspěvky na sociální sítě a podporu lze nalézt i v zahraničí, například u etnických Rusů v Kazachstánu. 

Výzkumník se nebojí tvrdit, že se Rusko stává fašistickým státem. „Návrat ke statu quo není možný,“ domnívá se. „Režim musí být sesazen, což lze naštěstí rychle prolomit sankcemi a odlivem vzdělaných. Ale pokud režim sesazen nebude, může se z toho vyvinout něco mnohem silnějšího,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse