Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2022 12:04
Čas čtení 1:27
Barbora Volfová

Body z Wimbledonu se nebudou počítat do světového žebříčku kvůli zákazu účasti ruských tenistů

Body z Wimbledonu se nebudou počítat do světového žebříčku kvůli zákazu účasti ruských tenistů
Zdroj: Wikimedia/Sevela.p/volně k užití
SPORT TENIS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

ATP i WTA ve svých prohlášeních zdůraznily, že zákazem ruských a běloruských hráčů porušil Wimbledon dohody o hodnocení.

Asociace tenisových profesionálů (ATP) a Ženská tenisová asociace (WTA) se rozhodly potrestat Wimbledon za jeho rozhodnutí zakázat ruským a běloruským hráčům a hráčkám účast na turnaji. Body z tenisového turnaje se letos nebudou počítat do světového žebříčku, informuje o tom The Guardian. ATP i WTA ve svých prohlášeních zdůraznily, že zákazem ruských a běloruských hráčů porušil Wimbledon dohody o hodnocení.

Doporučeno
Barbora Krejčíková: Rodina je základ, nejen ve sportu, ale celkově v životě. Rodiče mi dali strašně moc Barbora Krejčíková: Rodina je základ, nejen ve sportu, ale celkově v životě. Rodiče mi dali strašně moc 13. dubna 2022 7:00

Wimbledon oznámil zákaz účasti v dubnu kvůli invazi na Ukrajině. LTA, která turnaj provozuje v Británii, také zakázala ruským a běloruským hráčům účast ve všech svých soutěžích. Zákaz se dotkne například světové dvojky Daniila Medvěděva a dvojnásobné grandslamové vítězky ženské čtyřhry Aryny Sabalenko. Rozhodnutí kritizovali například Andy Murray, Rafael Nadal a Novak Djokovič.

Rafael NadalAustralian Opentenis
Zdroj: TASR/AP

Rozepře mezi tenisovými řídícími orgány bude mít za následek to, že slavný turnaj bude v podstatě podle The Guardian „exhibiční událostí“ ve světě tenisu a hráči nebudou moci získat body do žebříčku. Ti, co si v minulém roce vedli dobře, nebudou moci obhájit uhrané body, což může výrazně narušit hodnocení.

„Schopnost hráčů jakékoli národnosti vstupovat do turnajů na základě zásluh a bez diskriminace je pro naši Tour zásadní. Rozhodnutí Wimbledonu zakázat ruským a běloruským hráčům letos v létě soutěžit ve Spojeném království podkopává tento princip a integritu systému hodnocení ATP.

Je to také v rozporu s naší dohodou o hodnocení. Pokud se okolnosti nezměnily, s velkou lítostí a neochotou nevidíme jinou možnost než odebrat body ATP Ranking z Wimbledonu pro rok 2022,“ uvedla ATP v prohlášení.

Doporučeno
Zákaz účasti ruských tenistů na Wimbledonu vyvolal vlnu kritiky. Jedná se o diskriminaci, reagují sportovci Zákaz účasti ruských tenistů na Wimbledonu vyvolal vlnu kritiky. Jedná se o diskriminaci, reagují sportovci 24. dubna 2022 12:14

Více než 90 hráčů se postavilo proti odečtu bodů, přičemž někteří psali na turné a kritizovali hráčské rady za to, že nereprezentovali jejich názory. K situaci se vyjádřil ukrajinský hráč Aleksandr Dolgopolov, který se vrátil na Ukrajinu, aby narukoval do armády. Kritizoval rozhodnutí řídících orgánů tenisu na sociálních sítích.

„Výborně ATP a WTA, udělaly jste radost ruskému mistru propagandy odebráním bodů z

Wimbledonu. Pravděpodobně toho využije i zbytek ruské propagandy. Velmi špatné rozhodnutí. Nelze sedět na dvou židlích,“ napsal na Twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse