Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Neděle 14. 8. 2022 svátek má Alan

hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
News

Vedci zistili, prečo ľuďom po covide niektoré vône smrdia. Je za tým molekula, ktorá sa nachádza v káve

Mal si po covide pocit, že ti niektoré príjemné vône smrdeli ako kanalizácia či spálený odpad? Môže za to molekula, ktorú naše receptory dokážu detegovať veľmi rýchlo.

Ema Stanovská, TASR
26. květen 2022, 19:26 Čas čtení: 1:01
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Odebírat newsletter REFRESHERu
10 nejlepších článků Refresheru, jednou za týden. Pokud tě emaily přestanou bavit, tak je kdykoli zrušíš. Zadáním emailu souhlasíš s podmínkami portálu.
News
0
Ema Stanovská
TASR
26. květen 2022, 19:26
Čas čtení: 1:01

Vedci zistili, prečo ľuďom po covide niektoré vône smrdia. Je za tým molekula, ktorá sa nachádza v káve

Mal si po covide pocit, že ti niektoré príjemné vône smrdeli ako kanalizácia či spálený odpad? Môže za to molekula, ktorú naše receptory dokážu detegovať veľmi rýchlo.

Ema Stanovská
TASR
26. květen 2022, 19:26
Čas čtení: 1:01
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek

Vedci objavili molekulu, ktorá by mohla byť dôvodom, prečo ľuďom trpiacim stratou čuchu po nákaze ochorením covid-19 začnú niektoré príjemné vône smrdieť ako kanalizácia či spálený odpad.


Strata čuchu je jeden z najčastejších príznakov ochorenia covid-19. Niektorí postihnutí však tvrdia, že vône, ktoré sa im predtým zdali príjemné, ich po nákaze koronavírusom odpudzujú. Táto porucha sa odborne nazýva parosmia.

 

Podľa vedcov približne desať percent ľudí nakazených covidom pocítilo túto zmenu vo vnímaní pachov okamžite. Keď tých istých respondentov oslovili o šesť či sedem týždňov neskôr, parosmiu hlásilo až 47 percent opýtaných.

Spúšťačom je molekula kávy

Vedci však objavili molekulu, ktorá je s najväčšou pravdepodobnosťou spúšťačom tohto procesu. Nazýva sa 2-furánmetántiol a nachádza sa predovšetkým v káve. Ľuďom s normálnym čuchom jeho vôňa pripomína kávu či pukance, no pacienti trpiaci poruchou čuchu ho opísali ako odpudivý, nechutný či špinavý.


„Tento objav je dôkazom, že zmena čuchu nie je len v hlave postihnutých, ale skutočne súvisí so zložkami potravín. V rozpoznávaní signálov prichádzajúcich z nosa hrá úlohu aj centrálna nervová sústava,“ vysvetlila Jane Parkerová z Univerzity v Readingu.


V nose sa nachádza približne štyristo čuchových receptorov, pričom každý z nich dokáže vnímať iný druh pachu. Molekuly 2-furánmetántiolu dokážu tieto receptory detegovať veľmi rýchlo. Práve preto je táto aróma jednou z prvých, ktoré ľudia so stratou čuchu cítia, keď sa im tento zmysel začne vracať. Podľa vedcov mozog pri parosmii zaraďuje zápach tejto molekuly do skupiny nepríjemných zápachov.


Medzi ďalšie potraviny, ktoré by mohli parosmiu spúšťať, patria okrem kávy aj čokoláda, mäso a cibuľa, z nepotravinových spúšťačov je to zase zubná pasta.

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Náhledový obrázek: Unsplash.com
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu news
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.
Zavřít