Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2022 21:46
Čas čtení 1:18
Adam Novosad TASR

Erdogan oznámil, že se v roce 2023 chce znovu stát prezidentem Turecka. Jeho strana je u moci již téměř 20 let

NEWS RECEP TAYYIP ERDOĞAN TURECKO
Uložit Uložené

Turecký lídr Recep Tayyip Erdogan chce pokračovat na prezidentském postu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek oznámil, že se bude ucházet o znovuzvolení v prezidentských volbách naplánovaných na červen 2023. Jedná se o první oficiální oznámení kandidatury. Informuje o tom TASR a turecká vláda.

„Zde ohlašuji, že Tayyip Erdogan je kandidátem Aliance lidu (na prezidenta),“ řekl Erdogan podporovatelům ve městě Izmir na pobřeží Egejského moře. Aliance lidu je volební spojenectví mezi Erdoganovou aktuálně vládnoucí Stranou spravedlnosti a rozvoje a krajně pravicovou Stranou národní akce. 

Tyto strany vytvořily alianci ve volbách v roce 2018, díky čemuž byl Erdogan znovu zvolen a získal i rozsáhlé nové pravomoci.

„Volby se budou konat příští rok v červnu,“ oznámil Erdogan, čímž dal jasně najevo, že spekulace o volbách v předčasném termínu dříve než v polovině roku 2023 se nezakládaly na pravdě. U Egejského moře stihl Erdogan vyzvat Řecko, aby své ostrovy v moři demilitarizovaly, jinak bude toto jednání považovat za porušení mezinárodních dohod.

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

Mnozí pozorovatelé pokládají příští volby za jedny z nejdůležitějších v novodobých dějinách Turecka. Erdoganova konzervativní islámská strana AKP, která je u moci téměř 20 let, půjde do všeobecných voleb v době prudce se zhoršující měnové krize, nejvyšší inflace za poslední dvě desetiletí a narůstající nezaměstnanosti.

Turecká opozice obviňuje Erdogana ze stále silnějšího zastrašování případných politických soupeřů před všeobecnými volbami v roce 2023. Voliči si totiž budou vybírat nejen prezidenta, ale i poslance parlamentu.

Erdogan ve čtvrtek vyzval jednoho ze svých největších rivalů Kemala Kiličdarogla, lídra opoziční Republikánské lidové strany, aby oznámil svou kandidaturu nebo kandidaturu někoho jiného ze své aliance.

Největší opoziční strany se v posledních týdnech dohodly na strategii, jak nahradit Erdoganovu vládu, kterou označují za „autoritářskou“. Tento blok, jehož součástí jsou dva bývalí Erdoganovi spolupracovníci, expremiér Ahmet Davutoglu a exministr hospodářství Ali Babacan, má teprve oznámit svého prezidentského kandidáta.

Domů
Sdílet
Diskuse