Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Přinášíme ti tipy na pět míst v Praze, kam můžeš vyrazit na ty nejzajímavější příchutě i neotřelé způsoby servírování.
Není nic lepšího, než když se během letních dnů, kdy se teploty drží proklatě vysoko, můžeš zchladit pořádnou porcí zmrzliny. Ice cold tekuté štěstí vykouzlí úsměv na tváři snad každému. Vanilka a čokoláda – to je základ. Co takhle zkusit něco nového? Přinášíme ti tipy na pět míst v Praze, kam můžeš vyrazit na ty nejzajímavější příchutě i neotřelé způsoby servírování.
V článku se dozvíš, za jakým rohem na tebe čeká prosecco, rýžová či mojito zmrzka a kde si ke skvělé kávě můžeš objednat i zmrzlinový sendvič. Nebude chybět ani točená klasika, na kterou se v pasáži ve Vodičkově ulici stojí dlouhé fronty.
Praha nabízí nespočet zajímavých míst, a aby ti neunikl žádný článek o dobrém jídle a pití, neváhej sledovat kategorii GASTROna našem webu.
Začneme asi tou největší peckou, která zaručeně polechtá tvoje chuťové buňky, a tím je velmi populární Crème de la Crème neboli smetana smetan – nejlepší z nejlepších. O tom, že je nejlepší, svědčí i to, že v Praze najdeš hned pět podniků (Národní, Průběžná, Francouzská, Husova, Pod Kaštany), pět rájů na zemi s identickou kvalitou. Všechny receptury pochází od Jana Hochsteigera alias „pana Zmrzlinky“.
Pan Zmrzlinka pracoval několik let v Itálii a jiných koutech světa s mistry svého řemesla a znalosti pak přenesl do svých podniků v Čechách. Má v malíku celou historii výroby zmrzliny, řemeslné výrobní postupy, které následně uplatňuje v moderní gastronomii.
Zmrzlinu v Crème de la Crème vyrábějí po italsku, řemeslným způsobem z kvalitních surovin bez používání tzv. bází – bílé zmrzlinové hmoty, jež se během výroby jen ochucuje jednotlivými příchutěmi.
My jsme zde ochutnali kopeček slaného karamelu a prosecco. Obě příchutě určitě stojí za to! Vybereš si jak ze smetanových variant, jako je například levandule, tiramisu, čoko chilli, baileys, tak ze sorbetů nabitých ovocnými chutěmi: jahoda bazalka, mango, rakytník rozmarýn, mojito a spousta dalších. Podnik nezapomněl ani na veganské zmrzliny z rostlinných biomlék.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč
Co se dozvíš po odemknutí?
Kam vyrazit na zmrzlinu v ruličkové podobě.
Na kterou zmrzlinu stály fronty i naše babičky.
Kde můžeš ochutnat avokádovou, rýžovou či makovou příchuť.
Název dalšího podniku „Italian ice cream of angelic taste” neboli italská zmrzlina andělské chuti mluví za vše a také dlouhé, stále se tvořící fronty jako na banány. Za konceptem Angelato, který v Praze najdeš hned na čtyřech adresách (Bělohorská, Dejvická, Rytířská, Újezd), stojí Makedonec Zlatko Kebakoski.
Angelato při výrobě famózních italských zmrzlin řemeslné výroby klade důraz na sezónnost, tudíž sahají hlavně po čerstvých surovinách. Takže například během chřestového období zde můžeš ochutnat kopeček chřestové. Mezi nejzajímavější chuťové kombinace pak určitě patří rýžová, perníčková, maková, řepová, dýňová či avokádová. Podnik upřednostňuje produkty z lokální produkce a podporuje drobné zemědělce.
Nenarazíš zde na umělé či prefabrikované přísady, všechno je hezky přírodní a čerstvé. Kromě skvělé zmrzliny si můžeš objednat i milkshake. Obsluha v Angelatu má snad také svatozář. Pokud se nemůžeš zrovna rozhodnout, jakou příchuť zvolit, dají ti ochutnat klidně všechny druhy a budou se u toho ještě usmívat. My jsme vyzkoušeli borůvkový cheesecake a čokoládu s mátou, která smetanové chutě příjemně osvěží.
Parlor Café
Kavárna a zároveň i bar se nachází v pražském Karlíně. Odpolední šálek kávy si zde můžeš vychutnat společně se sladkou tečkou v podobě zmrzlinového sendviče, který jen tak někde neochutnáš. Zmrzlinový sendvič alias parlorka se skládá ze dvou cookies, zmrzliny a toppingu. Několik druhů čerstvých sušenek pečou každý den přímo v Parlor Café a zmrzlinu odebírají od výše zmiňovaného pana Zmrzlinky z Crème de la Crème, takže při výběru příchutě nikdy nešlápneš vedle.
Svou parlorku si můžeš poskládat přesně podle svého gusta a vytvořit si zajímavé kombinace. Nakonec se celé dílo zakápne toppingem. Nabízejí jak klasiky: čokoláda, karamel; tak neotřelé druhy, jako je fíkové balsamico či olivový olej. Kavárna má venkovní i vnitřní posezení s pohodlnými křesly.
Příjemný gurmánský zážitek dovršuje opravdu milá obsluha, která ti ráda poradí s výběrem. Nám doporučila oblíbený sendvič z bezlepkových arašídových cookies, kokosové zmrzliny a mangového sorbetu.
Rolls Bros. Ice Cream
Tento sice malý stánek v Karlově ulici má hodně co nabídnout. Zmrzlinu zde připravují dost zajímavým způsobem přímo před zraky natěšeného strávníka. Vybrané suroviny špachtlemi nasekají na hluboce podmražené desce, připravená směs plná chutí poté namrzne a následně ji srolují do zmrzlinových ruliček.
Nejdříve si vybereš základ: jogurtový, smetanový nebo kokosový. Poté následuje ovoce či sušenky, které společně se základem vytvoří zmiňované ruličky. Na výběr je ovoce všeho druhu a přehršel populárních sušenek, jako jsou lotusky, raffaello, kinder bueno, reeses, oreo apod. Finální produkt se ještě vyšperkuje toppingem, kousky ovoce a sušenek.
Nejenže celý proces přípravy vypadá skvěle, ale i ta zmrzlina nemá chybu. My jsme si nechali namíchat 33% smetanu s lesními plody a navrch jsme si poručili oreo sušenky s malinami. Rolovanou zmrzlinu si můžeš vychutnat v historické části Prahy, projít se z Karlovy uličky přes Karlův most a užít si tak část Královské cesty s parádním dezertem v ruce.
Na Rolls Bros. můžeš narazit také na festivalech Colors of Ostrava či Rock for People.
Ovocný světozor
Nakonec sem musíme přidat jednu klasiku. Pokud miluješ točenou zmrzlinu, určitě neváhej ochutnat legendární jahodovo-banánovou z Ovocného světozoru. Na tuto točenou stojí každý rok fronty všech věkových kategorií. Nachází se v Pasáži Světozor v Paláci Ligna, která propojuje Vodičkovu ulici s Františkánskou zahradou.
Zmrzka je cenově dostupná oproti výše zmiňovaným. Každá z devíti provozoven si ji vyrábí sama, podle stejné receptury z čerstvých banánů a mražených jahod, jejímž původním autorem je známý cukrář Rudolf Linka. Linka měl v šedesátých letech čili v době frontové k dispozici exotické ovoce, kterými byly toho času i nedostatkové banány, a mohl tak experimentovat s různými kombinacemi chutí.
Na jahodovo-banánovou točenou vzpomínají i naše babičky. Složení té dnešní se jistě liší od původního receptu, ale základ zůstal stejný. Chuť je nabitá ovocem a svěžest je žádoucí hlavně v teplých letních dnech, tak neváhej zaskočit.