Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2022 11:13
Čas čtení 0:54
Ilona Hobzová

Největší trestní proces ve Francii: Strůjce teroristických útoků v Paříži by mohl dostat doživotí

Největší trestní proces ve Francii: Strůjce teroristických útoků v Paříži by mohl dostat doživotí
Zdroj: Getty Images
NEWS FRANCIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Kromě Salaha Abdeslama je obžalováno ještě dalších devatenáct lidí.

Francouzská prokuratura požaduje doživotní trest bez možnosti propuštění pro Salaha Abdeslama, jediného přeživšího strůjce teroristických útoků v Paříži v roce 2015. „Ve Francii se takový rozsudek uděluje zřídka, a pokud k tomu dojde, pozdější snížení trestu je prakticky nemožné,“ uvedl britský The Guardian. Kromě Abdeslama stanulo u soudu dalších devatenáct mužů.

Doporučeno
Na Donbasu zemřel v bojích český dobrovolník, potvrdil to ministr Jan Lipavský (Aktualizováno) Na Donbasu zemřel v bojích český dobrovolník, potvrdil to ministr Jan Lipavský (Aktualizováno) 11. června 2022 10:35

Rozsudek padne na konci června

„Navzdory slovům a slzám zůstal věrný své ideologii a nebyl schopen projevit lítost. Vzhledem k nesmírné závažnosti skutečností, z nichž je obviněn, a protože nemůžeme vědět, na kterou stranu se v budoucnu přikloní, vás žádáme o vyměření trestu bez možnosti propuštění,“ cituje prokurátorku Camille Hennetier stanice BFM TV, která o soudním procesu informovala.

O doživotním vězení se kromě Abdeslama rozhoduje v případě dalších osmi mužů, kteří se podíleli na přípravách útoku. Pro zbylé obžalované, kteří se do atentátů nakonec nezapojili a nezastavili je, ačkoli o nich věděli, navrhuje prokuratura nižší tresty v rozsahu minimálně pěti let odnětí svobody a dočasný nebo trvalý zákaz pobytu ve Francii. 

Salah Abdeslam, Francouz původem z Maroka, je jediným přeživším z deseti teroristů, kteří 13. listopadu 2015 zaútočili v Paříži na hudební klub Bataclan a na další místa metropole. O život tehdy přišlo 130 lidí. Zbylí atentátníci zemřeli přímo během útoků, některé zneškodnila policie. Abdeslam byl podle žalobců hlavou celé operace. K útoku se přihlásil Islámský stát. Soudní proces začal loni na podzim, verdikt by měl padnout 29. června. 

Domů
Sdílet
Diskuse