Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. června 2022 8:00
Čas čtení 1:31
Vojtěch Vanda

Do Česka se vrátí bouřky i vysoké teploty

Do Česka se vrátí bouřky i vysoké teploty
Zdroj: REFRESHER/Jakub Šuvada
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Teplota nad 30 °C i vydatné bouřky. Výhled počasí na příští týden připomíná ten aktuální.

Česká republika by se měla připravit na další vlnu veder spojenou s bouřkami. Tvrdí to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podle něhož se rtuť teploměru vyšplhá nad 30 °C již dnes. Tento pátek doprovodí horko i vydatný déšť spojený s bouřkou, který zasáhne jihozápadní část území. Úhrn může dosáhnout až kolem 50 mm.

Doporučeno
Výstraha: Jihozápad Česka budou sužovat velmi silné bouřky, varuje ČHMÚ Výstraha: Jihozápad Česka budou sužovat velmi silné bouřky, varuje ČHMÚ 22. června 2022 8:37

Varování před bouřkami na jihozápadní části území při hranici s Německem vydal ČHMÚ již včera. Jak jsme tě informovali, byla vydána výstraha nízkého stupně nebezpečí pro část Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje. Ta pominula o půlnoci, nicméně divoké počasí by se do této části země mělo velmi brzy vrátit.

Momentálně platí pro většinu našeho území nízký stupeň nebezpečí před požáry, jenž byl vyhlášen pro všechny kraje kromě těch, kde má vydatně pršet, a části Moravskoslezského kraje. Předběžná výstraha před vysokým úhrnem srážek má poté platit pro většinu Jihočeského kraje a část Plzeňského kraje (Blovice, Domažlice, Horažďovice, Horšovský Týn, Klatovy, Nepomuk, Plzeň, Přeštice, Stod, Sušice).

Od pátečního poledne do sobotní šesté hodiny ranní by se zde mohly vyskytnout vydatné srážky v kombinaci s bouřkami. Předpokládané srážkové úhrny se mohou místy pohybovat kolem 60 mm.

Tropické teploty

Co se výhledu vysokých teplot týče, ty se vrátí hned tento čtvrtek, kdy nejvyšší denní teploty dosáhnou až 31 °C. S bouřkami se pro tento den nepočítá, ojediněle by se mohly objevit přeháňky. V pátek se maximální teplota navýší ještě o jeden stupeň a připojí se k ní již výše zmíněný úhrn srážek a bouřky. „V jihozápadní polovině území se večer a počátkem noci místy vyskytnou vydatné srážky kolem 50 mm,“ uvádí meteorologové.

Doporučeno
Přehledně: Jak zvládnout horka? Teploty se v Česku o víkendu přiblíží čtyřiceti stupňům Přehledně: Jak zvládnout horka? Teploty se v Česku o víkendu přiblíží čtyřiceti stupňům 14. července 2023 12:30

Vydatný déšť by nám měl počasí trochu ochladit, jelikož v sobotu by se teplota měla vyšplhat „pouze“ ke 28 °C. Přestávka od vedra však bude trvat pouze do večera, od neděle znovu očekáváme bouřky a teploty okolo 32 °C. Začátek posledního červnového týdne bude ještě teplejší, přinese totiž teplotu ještě o jeden stupeň vyšší. Výhledově by počasí mělo zůstat tropické minimálně do dalšího čtvrtka.

Domů
Sdílet
Diskuse