Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2022 v 11:18
Čas čtení 0:50
Ilona Hobzová

Český Krumlov zasáhla v noci blesková povodeň, řeka Polečnice se vylila z břehů

Český Krumlov zasáhla v noci blesková povodeň, řeka Polečnice se vylila z břehů
Zdroj: Město Český Krumlov
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Jihočeští hasiči měli v noci plné ruce práce.

Český Krumlov zasáhla v noci ze středy na čtvrtek blesková povodeň, z koryta se vylila řeka Polečnice, voda zasáhla objekty kolem chvalšinské silnice. V noci musela zasednout i povodňová komise, která přijímala opatření dle potřeby. Ve čtvrtek ráno byla řeka na třetím povodňovém stupni, její hladina klesala. 

230 hasičských výjezdů

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje ve čtvrtek ráno uvedl, že během noci vyjížděl k 230 událostem, nejčastěji odčerpával vodu a odklízel stromy. Nejvíce zásahů evidoval na Táborsku (6), pak na Českobudějovicku a Českokrumlovsku, v obou případech po 5 událostech.

„Třetí stupně povodňové aktivity či vylité potoky způsobovaly nejvíce práce v Českém Krumlově, kde se vylila řeka Polečnice, a dále na Prachaticku, kde se vlna ze Zlatého potoka prohnala rybníkem nad Vitějovicemi. Voda pak protekla právě Vitějovicemi a okolím a pokračovala přes Hracholusky do řeky Blanice. Ta pak způsobovala komplikace například v Bavorově,“ jmenovali hasiči některé konkrétní zásahy. Všechny řeky v Jihočeském kraji v současné době již kulminovaly a situace se uklidňuje.

Situace v Českém Krumlově v noci ze středy na čtvrtek.
Situace v Českém Krumlově v noci ze středy na čtvrtek. Zdroj: Město Český Krumlov

Komplikace v dopravě 

Počasí způsobilo komplikace i na tratích, na které popadaly stromy. Provoz je aktuálně omezen na trati 199 v úseku České Budějovice –⁠ Nová Ves u Českých Budějovic nebo trati 191 mezi stanicemi Střelské Hoštice a Strakonice. Vlaky nejezdí ani na trati 196 z Českých Budějovic do rakouského Lince.

Domů
Sdílet
Diskuse