Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2022 7:35
Čas čtení 0:56
Ema Stanovská

Tvůrkyně seriálu Přátelé se stydí za nedostatek rasové diverzity v seriálu. „Je pro mě bolestivé se na sebe podívat do zrcadla“

Tvůrkyně seriálu Přátelé se stydí za nedostatek rasové diverzity v seriálu. „Je pro mě bolestivé se na sebe podívat do zrcadla“
Zdroj: Warner Bros. Television/Getty Images
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„Stydím se, že jsem před 25 lety nevěděla to, co vím dnes,“ řekla Marta Kauffman, která prý po vraždě George Floyda lépe pochopila systémový rasismus v USA.

Spolutvůrkyně úspěšného seriálu Přátelé Marta Kauffman uvedla, že se stydí za „chybějící rasovou diverzitu“ v seriálu. Řekla to pro The Los Angeles Times s tím, že si zpočátku myslela, že lidé tento sitcom nespravedlivě kritizují za jeho nedostatečnou rozmanitost, ale „za posledních 20 let se hodně naučila“.

„Přiznat si a přijmout vinu není snadné,“ řekla Kauffman. „Je pro mě bolestivé podívat se na sebe do zrcadla. Stydím se, že jsem před 25 lety nevěděla to, co vím dnes.“

Seriál, ve kterém hráli Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Matt LeBlanc a David Schwimmer, lidé v nedávné době kritizovali za nedostatečné obsazení herců jiné barvy pleti.

Marta Kauffman
Zdroj: Getty Images/Jon Kopaloff

David Schwimmer, seriálový Ross, v roce 2020 pro The Guardian řekl, že „si velmi dobře uvědomuje své privilegované postavení heterosexuálního bílého muže“ a že „Přátelé se vysílali v době, kdy homosexuálové nebyli natolik přijati společností“.

Herec zároveň řekl, že lobboval za větší počet barevných herců. „Jedna z mých prvních přítelkyň v seriálu byla Asiatka a později jsem chodil s Afroameričankami. Vyvíjel jsem v tomto směru vědomý tlak.“

Kauffman, která vytvořila Přátele spolu s Davidem Cranem, pro LA Times řekla, že po vraždě George Floyda a následných stížnostech na tento seriál lépe pochopila systémový rasismus v USA.

Motivovalo ji to k tomu, aby své alma mater, Brandeisově univerzitě v Bostonu, přislíbila 4 miliony dolarů na zřízení dotované profesury na katedře afrických a afroamerických studií. Po tomto kroku prý dostala „záplavu podpůrných zpráv“.

Anketa:
Uvítal/a bys v seriálu Přátelé víc postav jiné barvy pleti?
Ano.
Ne.
Nezáleží mi na tom.
Ano.
4 %
31 Hlasů
Ne.
59 %
413 Hlasů
Nezáleží mi na tom.
37 %
258 Hlasů
Zpět
Sdílet
Diskuse