Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. července 2022 20:05
Čas čtení 1:01
Adéla Ježková

Je libo hamburger z falešného lidského masa? Kontroverzní výrobek sbírá ceny

Je libo hamburger z falešného lidského masa? Kontroverzní výrobek sbírá ceny
Zdroj: Oumph!
NEWS VEGANSTVÍ VEGETARIÁNSTVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Při vývoji tohoto výrobku nebyl zraněn žádný člověk, uvedla společnost. Kampaň má dokázat, že rostlinné produkty mohou chutnat jako kterékoli maso.

Evropská společnost Oumph! vyvinula hamburger pro ty, „kteří si chtějí dopřát falešné lidské maso“, uvedl server Insider. Již během loňského Halloweenu si společnost ve švédském Stockholmu postavila kamion s jídlem, v němž nabízela „nejstrašidelnější rostlinné jídlo vůbec“. O svém záměru nabízet falešné „lidské maso“ na rostlinné bázi informovala v ponurém videu na YouTube. Někteří uživatelé na sociálních sítích označili výrobek přinejmenším za „znepokojující“.

Doporučeno
Test tofu: I levné tofu může být chutné a mít dobré výživové hodnoty. Sestavili jsme žebříček ze sortimentu supermarketů Test tofu: I levné tofu může být chutné a mít dobré výživové hodnoty. Sestavili jsme žebříček ze sortimentu supermarketů 22. června 2022 11:30

Přestože ve videu strašidelný hlas říká, že burger bude k mání jen o Halloweenu, „jinak by to bylo děsivé“, zdá se, že Oumph! by jej mohla díky jeho popularitě zařadit do stálé nabídky. Vyroben je ze sóji, hub, pšeničných bílkovin, rostlinných tuků a „tajemné směsi koření“.

Při vývoji tohoto výrobku nebyl zraněn žádný člověk, uvedla společnost.

„Tento burger jsme vyvinuli během chvilky, jakmile jsme věděli, o jakou chuť a texturu nám jde,“ vysvětil spoluzakladatel společnosti Anders Linden v dalším videu na YouTube. Jak sama společnost uvádí, jejím posláním je změnit způsob, jakým se lidé stravují.


Madridská agentura LOLA MullenLowe, která za kampaní stojí, uvedla, že chtěla přesvědčit milovníky masa, že výrobky na rostlinné bázi mohou napodobit chuť kteréhokoli masa.

„Řešením bylo samozřejmě udělat chutný hamburger z rostlinného lidského masa,“ dodal kreativní ředitel společnosti Tomas Ostilglia.

Kontroverzní kampaň sbírá ocenění, například na mezinárodním festivalu kreativního marketingu Cannes Lions získala stříbrnou cenu.

Anketa:
Dal*a by sis tento „lidský“ burger?
Proč ne?
Fuj!
Proč ne?
64 %
Fuj!
36 %

Podle serveru Vegan News podniká Oumph! v oblasti rostlinných produktů a alternativ masa od roku 2015. Nabízí rostlinné alternativy například masových kuliček, žebírek, klobás či döner kebabu. Výrobky společnosti jsou k dostání v severských zemích, Spojeném království, Irsku, Německu, Nizozemsku, Jižní Africe a Austrálii.

Domů
Sdílet
Diskuse