Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2022 16:39
Čas čtení 1:01
Adéla Ježková TASR

Tisíce lidí v jihozápadním Turecku byly evakuovány kvůli rozsáhlému požáru

Tisíce lidí v jihozápadním Turecku byly evakuovány kvůli rozsáhlému požáru
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS TURECKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Tisíce lidí byly evakuovány kvůli požáru, který vypukl na poloostrově Datça na jihozápadě Turecka.

Místní hasiči se po celý čtvrtek snažili dostat pod kontrolu požár, který se v noci kvůli silnému větru rozšířil do obydlených oblastí, informuje agentura TASR s odkazem na Reuters. Turecký úřad pro mimořádné situace (AFAD) uvedl, že z oblasti bylo evakuováno přibližně 3 500 lidí.

V provincii Muğla zasáhl požár podle místních úřadů 17 domů a 728 hektarů půdy. Podle tureckého ministerstva zdravotnictví bylo v souvislosti s požárem ošetřeno 19 osob, z nichž devět bylo ošetřováno i ve čtvrtek ráno.


Turecký ministr zemědělství a lesnictví Vahit Kirishi uvedl, že během předběžného vyšetřování bylo zjištěno, že požár zřejmě vypukl ve středu odpoledne v elektroměru. „Vliv větru, jehož směr a intenzitu nemůžeme předvídat, nám trochu ztěžuje práci,“ řekl Kirishi. Podle místních úřadů se na likvidaci požáru podílí 10 letadel a 20 vrtulníků.

Mezitím vypukl požár také v tureckém letovisku Çeşme u Egejského moře. Tento požár byl však ve čtvrtek ráno uhašen.

Doporučeno
Yosemitský národní park je v plamenech, požár ohrožuje i obří sekvoje Yosemitský národní park je v plamenech, požár ohrožuje i obří sekvoje 9. července 2022 14:02

Letošní lesní požáry v Turecku vyvolávají vzpomínky na loňské rozsáhlé letní požáry, které zničily až 140 tisíc hektarů půdy. Podle agentury Reuters se jednalo o nejhorší přírodní požár, jaký byl kdy v Turecku zaznamenán. Mnoho zemí, včetně Francie a Portugalska, v současnosti sužují vlny veder a lesní požáry. Jen v Portugalsku bojuje s desítkami požárů na 3 500 hasičů. Odborníci mezitím předpovídají, že tyto teplotní vlny budou ještě intenzivnější v důsledku změny klimatu. Minulý týden také informoval server Deutsche Welle o nutnosti omezování pitné vody v Portugalsku, Španělsku a Itálii v důsledku velkého sucha.

Domů
Sdílet
Diskuse