Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. července 2022 v 14:42
Čas čtení 1:33
Vojtěch Vanda

Neprodleně opusťte Ukrajinu, vyzvala americká ambasáda své občany

Neprodleně opusťte Ukrajinu, vyzvala americká ambasáda své občany
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nestabilní situace na Ukrajině donutila velvyslanectví USA upozornit své krajany v zemi, aby ji neprodleně opustili, pokud je to možné. Podobné varování se vyskytlo poprvé v posledních třech měsících.

Američtí občané, kteří se nachází na Ukrajině, by měli okamžitě opustit zemi, naléhalo velvyslanectví USA na své krajany v prohlášení, které vydalo ve čtvrtek. Doporučení bylo vydáno kvůli „násilné a nepředvídatelné bezpečností situaci“. Podobné prohlášení vydala ambasáda poprvé za tři měsíce.

Doporučeno
Česko má třetí nejvyšší počet uprchlíků z Ukrajiny s uděleným pobytovým oprávněním v EU Česko má třetí nejvyšší počet uprchlíků z Ukrajiny s uděleným pobytovým oprávněním v EU 15. července 2022 v 11:04

„Bezpečnostní situace na Ukrajině je stále násilná a nepředvídatelná kvůli ozbrojenému konfliktu vyvolanému Ruskem, k čemuž napomáhá také aktivní vedení boje na jejím území a nejisté bezpečnostní podmínky. Velvyslanectví USA proto vyzývá americké občany, aby do země nejezdili a ti, kteří zde jsou, aby ji okamžitě opustili,“ varovala ambasáda.

Zároveň dodala, že by si občané měli dávat pozor a vyhýbat se zalidněným prostorám a velkým akcím, které by se mohly stát ruskými cíli. Výstraha prý platí i na západě země, kde se momentálně neválčí.

V momentě, kdy se lidé rozhodnou v zemi zůstat, vydala ambasáda sadu doporučení, podle kterých by se měli v případě útoku řídit. Pokud uslyší hlasitou explozi nebo sirény, měli by okamžitě najít úkryt. V domě se obvykle jedná o nejnižší podlaží v uzavřené místnosti, kde nejsou okna ani otevřené prostory.

rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

Když se člověk v čase útoku nachází venku, měl by najít zpevněný prostor. Ne vždy to je ale možné, proto je nutné si lehnout na zem, zakrýt si obličej a doufat, že se nestane další obětí.

Nebezpečí se skrývá i jinde než v samotných raketách

Nejde však pouze o bomby, granáty a rakety, kterými Ruská federace útočí na ukrajinské území, ale také o trosky, úlomky nebo šrapnely. Problém může nastat také v případě, kdy se protivzdušné obraně podaří zneškodnit nepřátelský projektil nebo dron. „Padající části mohou nést také významné riziko,“ uvádí ambasáda. Z toho důvodu radí krajanům, ať se drží stranou místa dopadu i po útocích.

Doporučeno
„Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu „Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu 16. července 2024 v 13:00

Situace na Ukrajině je podle americké strany „velmi proměnlivá“ a „podmínky se mohou zhoršit každou chvíli bez varování“. Američané by proto měli zůstat ostražití a předpovídat situaci tak, aby jejich bezpečnostní situace zůstala nadále v pořádku.

„Měli byste znát polohu svého nejbližšího úkrytu nebo chráněného prostoru. V případě palby z minometu nebo příletu rakety postupujte podle pokynů místních úřadů a okamžitě vyhledejte úkryt. Pokud máte pocit, že vaše současná poloha již není bezpečná, měli byste pečlivě zvážit možná rizika spojená s přesunem na jiné místo,“ dodala.

Nutné je také mít u sebe cestovní dokumenty, vždy přemýšlet nad svou bezpečnostní situací a vždy mít plán odjezdu, který nelpí na zásahu americké vlády.

Domů
Sdílet
Diskuse