Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2022 9:00
Čas čtení 2:41
Vojtěch Vanda

Užívá si olejomalbu, tvoří custom oblečení a inspiruje se lidskou psychikou. To je Daniel Nosek

Užívá si olejomalbu, tvoří custom oblečení a inspiruje se lidskou psychikou. To je Daniel Nosek
Zdroj: se souhlasem Daniela Noska
KULTURA UMĚNÍ
Uložit Uložené

Daniel Nosek, kterého na Instagramu najdeš pod přezdívkou insideofthecreature, tvoří obrazy i oblečení tak trochu netradičně. Inspiruje se lidskou psychikou a duševními stavy.

„Myslím si, že každé umělecké dílo je tak trochu arteterapie, ať už vědomě, nebo nevědomě. U mě to tak taky jistě je,“ říká mladý umělec Daniel Nosek, kterého na Instagramu najdeš pod přezdívkou insideofthecreature. Daniel tvoří obrazy, custom oblečení i grafiku, kterou ovlivňuje lidská psychika a duševní stavy. O zajímavosti jeho tvorby není pochyb už jen z prvního pohledu na jeho práci.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Daniel Nosek (@insideofthecreature)

Doporučeno
FOTO: Umělec přenáší ikonické značky do středověku. Přeměnil Burger King, Pumu nebo Audi FOTO: Umělec přenáší ikonické značky do středověku. Přeměnil Burger King, Pumu nebo Audi 12. července 2022 20:00

Daniel vystudoval obor multimediální studia na Střední škole ARCUS v Praze. A i když chtěl pokračovat dále na vysoké škole, konkrétně na akademii výtvarných umění, u přijímaček neměl štěstí. Nyní se umělec, který si přivydělává prací v restauraci, snaží soustředit svůj čas na sebe a svůj umělecký růst. Jednak by chtěl zkusit zkoušky na AVU i příští rok a jednak rozšířit i svůj byznys, jenž skloubil umění.

Nejprve se s námi ale podělil o to, jakým způsobem tvoří. Daniel se totiž věnuje olejomalbě, ale také rád dělá grafiku. „Dříve jsem dělal hlavně grafiky uměleckými fixami, bližší je mi ale olejomalba a poslední dobou se věnuji hlavně jí,“ říká s tím, že na grafiku ale nezanevřel a někdy si nějakou vytvoří.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Daniel Nosek (@insideofthecreature)


„Na olejomalbě mě baví ten proces, který je mnohem intenzivnější, a dá se s touto technikou mnohem více vyhrát. Nevýhoda je ale velký bordel, který olejovky způsobují. Už jsem si zničil par kousků oblečení,“ směje se.

Když tvoří, nejprve si vytvoří skici a návrhy, podle kterých své obrazy maluje. „Hodně děl ale vzniklo spontánně,“ dodává vzápětí, „samotných skic se ale nikdy nedržím přesně a výsledná díla většinou vypadají velmi odlišně,“ upřesňuje. Často prý taky musí svou původní myšlenku přemalovat – buď se jedná o nepovedené obrazy, nebo starší díla, která se mu už nelíbí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Daniel Nosek (@insideofthecreature)

Custom kousky oblečení jsou žádané

Z obrazového plátna následně vedla Danielova cesta k textiliím. Ty dnes vytváří, customizuje a následně prodává. „Přijde mi, že custom a celkově zajímavé kousky oblečení jsou dnes velmi žádané. Obrazy je přece jenom mnohem těžší v dnešní době prodat a celkově s nimi prorazit,“ přemítá. „Baví mě tvořit jak custom kousky ručně fixami nebo barvami na textil, tak i potisky svých digitalizovaných obrazů,“ říká.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Daniel Nosek (@insideofthecreature)

Nyní by se rád zaměřil na brand building potisknutých triček, jenže ne vše jde podle plánu. „Nese to s sebou mnoho nepříjemností, a to hlavně ze strany firem, které potisky tvoří. Často se mi stává, že obdržím velké množství vadných kusů, což je dost nepříjemné,“ stěžuje si.

Doporučeno
Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová 25. března 2024 15:00

Custom kousky si u něj lze objednat. Taková zakázka pro něj znamená, že oblečení ručně pokreslí, a to jak trička, tak také mikiny, bundy nebo kalhoty. Kromě toho si člověk může objednat i potisk digitalizovaných obrazů. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Daniel Nosek (@insideofthecreature)

„Momentálně mám trička s obrazem ,Harmonie života‘, který je pro mě velmi důležitý a byl i hlavním pilířem mé maturitní práce,“ láká. Nové designy se objeví brzy na jeho Instagramu, který také slouží ke komunikaci se zákazníky. Jak ale sám přiznává, rád by si založil vlastní e-shop.

Fascinace psychikou

Již na první pohled je zřejmé, jak unikátní jeho custom výroba je, což nám sám přibližuje. Středobodem jsou duševní stavy. „Fascinuje mě na nich vše, to, jak psychika ovládá naše chování a rozhodování a celkově lidský život, který je psychikou velmi ovládán,“ vysvětluje s odkazem právě na výše zmíněnou Harmonii života, která se skládá ze čtyř pláten, jež každé z nich vyjadřuje lidské vlastnosti pomocí abstraktních bytostí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Daniel Nosek (@insideofthecreature)

„Hlavní obraz ukazuje tyto bytosti v harmonii a nekonečném zápasu, jenž nemá vítěze. Zbylé pak vyjadřují každý jednu z bytostí ve své dominantní formě, kdy ovládla zcela lidskou mysl a psychiku,“ odhaluje význam. Dodává, že jeho umění může mít terapeutický přesah. „Myslím si, že každé umělecké dílo je tak trochu arteterapie, ať už vědomě, nebo nevědomě. U mě je to taky jistě určitá forma terapie. Při samotné malbě se vždy cítím skvěle a sám sebou,“ uzavírá.

Domů
Sdílet
Diskuse