Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2022 11:00
Čas čtení 6:04
Ilona Hobzová

Z dětské hvězdičky ikonou světového formátu. Demi Lovato připravil osud mnoho překážek, nikdy se ale nevzdala

Z dětské hvězdičky ikonou světového formátu. Demi Lovato připravil osud mnoho překážek, nikdy se ale nevzdala
Zdroj: Getty Images
OSOBNOSTI DEMI LOVATO HUDBA
Uložit Uložené

Přinášíme profil oblíbené zpěvačky a herečky.

Začínala jako dítě v pořadech Disney Channel. Od té doby uplynulo hodně let a z dětské hvězdičky se stala světoznámá umělkyně, která prorazila zejména v hudebním světě. Pozornost médií byla kromě úspěchů ale zaměřena také na temnější stránku jejího života, kterým prostoupila porucha příjmu potravy, deprese, alkohol nebo drogy. Řeč je o Demi Lovato, která slaví významné životní jubileum. 

Otec byl závislý na alkoholu a drogách 

Demi Lovato se narodila v Albuquerque v Novém Mexiku 20. srpna 1992 pod rodným jménem Demetria Devonne. Její matka Dianna bývala roztleskávačka a country zpěvačka, otec Patrick se živil jako inženýr a hudebník. Manželé spolu měli ještě starší dceru Dallas. Jenže manželství se rozpadlo, když byly Demi pouhé dva roky. Na vině byla Patrickova závislost na drogách a alkoholu.

„Vždycky jsem věděla, že je dobrosrdečný, jinak bych si ho ani nevzala. Ale ani navzdory dobrému srdci není některým lidem pomoci,“ vzpomínala později matka dvou dcer v dokumentu Simply Complicated, proč od svého prvního muže odešla.

Demi Lovato
Zdroj: Emma McIntyre/Getty Images for iHeartMedia

Dianna se později znovu provdala. S druhým manželem měli společnou dceru Madison De La Garza, která se narodila v roce 2001. Stejně jako Demi se později dokázala proslavit v uměleckém světě, znát ji můžeš třeba ze seriálu Zoufalé manželky. Další sestru Amber má Demi ze strany svého biologického otce Patricka. 

Fascinovala mě smrt. Často jsem přemýšlela, jak by vypadal můj pohřeb.

Demi měla těžké dětství nejen kvůli závislému otci. Ve škole se stala obětí šikany. V dokumentu o svém životě sama přiznala, že se často cítila jako outsider. Aby tomu unikla, začala se kamarádit s populární dívkou jménem Marissa Callahan. S tou také brzy okusila nejen alkohol, ale i jiné drogy. 

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

V sedmnácti si poprvé dala kokain. „Bála jsem se. Máma mi říkala, že když lidi berou kokain, praskne jim srdce. I tak jsem to zkusila. A milovala jsem to,“ vzpomínala Demi v dokumentu. Velmi brzy u ní také propukly deprese. Uvedla, že ji odjakživa fascinovala smrt a často přemýšlela o tom, jak by vypadal její vlastní pohřeb. „Moje myšlenky byly temné a trvalo dlouho, než jsem zjistila, co se vlastně děje,“ popsala počátky svých problémů. O těch ale až později.

První velké úspěchy s Disney

Nejprve se zaměřme na to, jak se z Demi stala jedna z nejslavnějších zpěvaček a hereček současnosti. K umění tíhla už od dětství. Na klavír se začala učit v sedmi letech, navštěvovala taneční a pěvecké kurzy. Souběžně s tím se vydávala také na castingy.

Svou první hereckou příležitost dostala v roce 2002 v dětském televizním seriálu Barney & Friends. Ve stejném pořadu začala svoji kariéru také Selena Gomez, se kterou se spřátelily. V roce 2006 se Demi objevila v epizodě seriálu Útěk z vězení (Prison Break). Ten největší průlom ale přišel o rok později.

V roce 2007 začala spolupracovat s Disney Channel. Nejprve dostala hlavní roli v krátkém seriálu As the Bell Rings. Především se ale objevila v televizním filmu Camp Rock, kde ztvárnila hlavní roli Mitchie Torres. Kritikou byl hudební film přijat rozporuplně, u diváků byl ale úspěšný. Demi také mohla naplno ukázat své pěvecké schopnosti. Nazpívala čtyři písničky. Ta nejslavnější, This Is Me, se dostala dokonce na 9. místo amerického žebříčku Billboard Hot 100. 

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

Nedlouho poté podepsala Demi smlouvu s Hollywood Records, vydala se na své první turné s názvem Demi Live! Warm Up Tour a dělala také předskokanku kapele Jonas Brothers, se kterými si zahrála v Camp Rocku. 

Debutové album a hvězda světového formátu 

První album Don't Forget vydala Demi Lovato v září 2008. Sklidilo úspěch jak u kritiky, tak u posluchačů. Jen ve Spojených státech se prodalo 500 tisíc kopií. S druhým albem neotálela dlouho, Here We Go Again vyšlo v červenci 2009. I toto album obdrželo od kritiků pochvalné recenze. Nedlouho poté se vrátila také k roli Mitchie Torres, a to v pokračování Camp Rocku s podtitulem Velký koncert.

Zatímco první dvě alba označovali kritici jako pop s prvky rocku pro teenagery, třetí studiové album Unbroken z roku 2011 bylo trochu jiné. Sama Demi ho označila jako vyspělejší. Některé písně byly osobnější a emocionálnější z důvodu problémů, kterými si v době nahrávání zpěvačka procházela. Asi nejvíce je to cítit ze songu Skyscraper. V USA se tento song prodal milionkrát a byl certifikován jako platinový. 

 

Postupně nahrála další alba Demi (2013), Confident (2015) a Tell Me You Love Me (2017). Objevila se v seriálu Glee a stala se porotkyní pěvecké soutěže The X-Factor. V roce 2014 se pustila také do podnikání a uvedla vlastní řadu produktů péče o pleť. Sbírala ceny například na Teen Choice Awards nebo People's Choice Awards.

Demi Lovato je talentovaná umělkyně. Skutečnou hvězdu z ní ale dělá odvaha, poctivost a ochota využít své zkušenosti k pomoci druhým. (časopis Time)

V roce 2017 ji časopis Time zařadil do žebříčku 100 nejvlivnějších lidí na světě. V té době ale také eskalovaly problémy, se kterými se potýkala už od dětství a dospívání. 

Bipolární porucha, infarkt a tři mrtvice i znásilnění 

V roce 2010 sice byla na vrcholu popularity, ta s sebou ale nesla také svou stinnou stránku. Demi byla kvůli svým uměleckým aktivitám ve škole šikanována. Přešla kvůli tomu na domácí výuku. Kromě toho, že velmi brzy začala užívat drogy a pít alkohol, měla také poruchu příjmu potravy. Výjimkou u ní nebylo ani sebepoškozování. V roce 2010 se kvůli přetrvávajícím problémům stáhla ze společného turné s Jonas Brothers. Podstoupila léčbu, během které jí byla diagnostikována bipolární porucha.

Bipolární porucha se vyznačuje manickými, hypomanickými a depresivními epizodami. Během nich přeskakuje nálada z „rozjásané až do oblak“ až na „k smrti sklíčenou“. Akutní léčba se zaměřuje na zmírnění depresivních, manických, popř. hypomanických příznaků. Dlouhodobým cílem je omezení dalších epizod, resp. zabránění těmto epizodám.

V jednom z rozhovorů se dokonce přiznala, že než vyhledala odbornou pomoc, nevydržela bez drog ani půl hodiny. Kokain prý dokonce pašovala i do letadla. Po léčbě pak několik let úspěšně abstinovala, závislosti se ale znovu přihlásily o slovo. V roce 2018 vydala singl s názvem Sober, ve kterém se omlouvá svým nejbližším i fanouškům za to, že své předsevzetí „zůstat čistá nedokázala dodržet“.

Vše vyvrcholilo v červenci 2018, kdy byla zpěvačka převezena do nemocnice poté, co se předávkovala opiáty. Doma ji v bezvědomí našla její asistentka. V nemocnici se její stav postupně stabilizoval, fanouškům se skrze sociální sítě ozvala v srpnu. V pozdějším dokumentu Demi Lovato: Dancing With the Devil odhalila, že v důsledku předávkování dostala infarkt a tři mrtvice. „Zůstalo mi poškození mozku, s následky se potýkám dodnes. Neřídím auto, protože mám ve vidění občas slepá místa,“ řekla v dokumentu, který je velmi intimním portrétem Demiiných závislostí a následné léčby.

Řekla jsem mu, že jsem panna a že takto o panenství přijít nechci. To ho ale nezajímalo, udělal to. Myslela jsem si, že to byla moje chyba, protože jsem s ním do toho pokoje šla.

Aby toho nebylo málo, přiznala zpěvačka v dokumentu i to, že se několikrát stala obětí sexuálního napadení. Poprvé, když jí bylo patnáct a pracovala pro Disney. Šlo o její vůbec první sexuální styk. „Roky jsem si to vyčítala a nemohla jsem se smířit s tím, že to bylo znásilnění,“ uvedla, aniž by zmínila jméno útočníka. Podruhé ji měl zneužít její drogový dealer, který ji předtím předávkoval.

Navzdory vlastním problémům nezapomíná na druhé

Demi Lovato je známá také řadou dobročinných a charitativních aktivit. Velmi se angažuje v boji za práva LGBT+ lidí. Například v roce 2014 se stala hlavní tváří NYC Pride Week a velkým maršálem LA Pride Parade, o rok později zase propůjčila tvář kampani America's for Marriage Equality. Sama v loňském roce uvedla, že je nebinární, a nějakou chvíli užívala pouze zájmeno oni. 

I díky svým vlastním zkušenostem pomáhá také dalším skupinám. Vymezuje se například proti šikaně na školách. Přispívala do magazínu Seventeen, kde dospívajícím čtenářkám popsala své osobní problémy se šikanou. V říjnu 2010 působila jako mluvčí PACER, organizace proti šikaně. 

Doporučeno
Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio 1. února 2024 14:27

K charitativním aktivitám ji vedla také smrt jejího biologického otce v roce 2013. Za jeho života se moc nestýkali a Demi mu na albu Unbroken věnovala vyčítavou píseň For the Love of a Daughter. Po jeho smrti uvedla, že byl duševně nemocný. Stejně jako ona měl diagnostikovanou bipolární poruchu. Na jeho památku založila program Lovato Treatment Scholarship, který duševně nemocným pacientům hradí léčbu. 

Rok 2022 jako „pohřeb pop music“ 

V lednu 2022 začala Demi nahrávat své v pořadí osmé studiové album. Oznámila to fotkou na Instagramu, kterou doplnila popiskem: „Pohřeb mé pop music.“ Podle zpěvačky je album s názvem Holy Fvck svým rockovějším laděním návratem k první tvorbě, kterou kritika chválila právě za tyto prvky. Album prý bude v určitém smyslu i reflexí cesty, kterou jako tvůrkyně ušla, a tedy i všech vzestupů a pádů. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Demi Lovato (@ddlovato)

Jestli se Demi Lovato nové album a s ním i hudební návrat povedly, si už můžeš poslechnout. Holy Fvck vyšlo 19. března, a umělkyně si ho tak nadělila ke třicátým narozeninám. 

Domů
Sdílet
Diskuse