Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. dubna 2024 15:00
Čas čtení 7:14
Vojtěch Vanda

Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD

Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD
Zdroj: Theo Wargo/Getty Images for Karl Lagerfeld
HUDBA DOJA CAT HUDBA RAP SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Jeden z největších popových aktů současnosti, který se rozhodl změnit svůj popově nastavený standard. Jak se umělkyni Doje Cat povedlo vrátit k rapovým kořenům? A co navíc nabízí deluxe verze jejího „iluminátského“ alba Scarlet?

Věděli jsme, že Doja bude big. Můžeš si přečíst, co jsme si o rodačce z Los Angeles mysleli před čtyřmi lety, když jsme ji vybrali mezi desítku nejvíc hot jmen roku 2020. Tehdy se interpretka, celým jménem Amala Ratna Zandile Dlamini, svépomocí vyhrabala z tvořivé hibernace, kterou na ni položila bývalá hlava jejího labelu Kemosabe Records (větev RCA Records) Dr. Luke, a to soudní pří se zpěvačkou a klientkou stejné společnosti Keshou.

Přetahování, projednávající velmi vážné obvinění ze sexuálního násilí, zbrzdilo vývoj mladé zpěvačky, přestože měla první release za sebou. Naštěstí měla kolem sebe také komunitu několika desítek věrných posluchačů, kteří s ní na Instagramu Live tvořili písničky. Jednou dokonce poslepovali text k bizarnímu singlu inspirovanému sexy kostýmem krávy, který si Doja pořídila. Vznikl nekvalitní domácí videoklip k MOOO!, virální dílo a pozornost stovek milionů lidí.

Zdá se, že dnes, při releasu deluxe verze alba Scarlet 2 CLAUDE, je situace diametrálně odlišná. Fanbase rozšířená o desítky milionů posluchačů je vnitřně rozvrácena. Doja, nyní již jedna z předních person americké pop music, se navzdory četným hlasům rozhodla pro zpětné získání vlastní identity, kterou po cestě ztrácela. I kdyby to mělo znamenat, že „upíše svou duši ďáblu“.

Od růžového popíku ke smlouvě s luciferem

K lepšímu pochopení situace nám dovol menší historický diskurz. Aby bylo vše jasno, je třeba vyplnit dění posledních pěti, nutno říct velice úspěšných, let Amaly Dlamini. Skončili jsme před dropem cute, bubbly desky Hot Pink, na níž, vzhledem k „industry standardům“, začala plnit závazek konečně-se-jí-věnujícímu labelu a přeorientovala se z hudby internetových vtípků k soothing popu s trendy sexuálním podtónem.

Doporučeno
Nová Billie Eilish i Kanye. Těchto 5 zahraničních alb by ti v květnu nemělo uniknout Nová Billie Eilish i Kanye. Těchto 5 zahraničních alb by ti v květnu nemělo uniknout 30. dubna 2024 14:30

Nedá se říct, že by Doja Cat vykročila úplně mimo svůj rajón; na dnes již 10 let starém EP Purrr! se definovala éterickým soundem, chraplavým hlasem a drzým songwritingem o drogách a lidské přitažlivosti, jen se, jak sama uvedla, jednalo spíše o věci, které chtěl konzument. 

A ten ji samozřejmě odměnil: track Say So získal, i díky TikToku, miliardu a půl poslechů, Streets přes miliardu, Like That s Gucci Manem půl miliardy, Juicy skoro 400 milionů. Doja byla všude, dvakrát platinové album jí vyneslo tři nominace na Grammy a později i cenu samotnou.

Následné dva roky byly kolotočem úspěchu, jímž „trpí“ většina hvězdných hudebníků za oceánem. Neustále se opakující se rozhovory, mediální prezence, vystoupení, nahrávání a čistá dřina, rozhodně ne flákání. Dlamini nakonec sama sebe překonala dropem alba Planet Her, kde hned tři (!!!) tracky překročily miliardovou poslechovost (Woman, Need to Know a Kiss Me More se SZA).

Doja Cat
Zdroj: RCA

Kam zmizela ta mladá holka, která byla ještě v 17 letech bez kamarádů a dny i noci trávila v chatroomech na internetu nebo lustrováním vláken na 4chanu? Jak dala sama rapperka později najevo na jednom ze svých live přenosů na Instagramu, začala své vlastní já dusit. Z hudby se stala práce od osmi do čtyř a tehdy zřejmě i koronavirus udělal své.

Doporučeno
Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost 29. dubna 2024 14:00

Hity, které zasáhly celý svět, vlastně jen splácela dluh labelu, který o ni původně nejevil ani zájem, přičemž to, co ji opravdu otevřelo světu, byla jen ona sama a její bezprostřední, nezkažený, ale také dost kontroverzní charakter.

Znáš internet, ten je plný šedé zóny. Když začaly plynout na povrch různé skandály na její osobu, obviněním z rasismu počínaje a pejorativy na účet homosexuálů konče, přišla změna. Korunu tomu nasadila hádka po pokaženém festivalu v Paraguayi v roce 2022, po němž nevěnovala pozornost fanouškům, kteří na ni čekali v bouři celou noc. Rozhodla se odejít. Opustila sociální sítě, rozkmotřila si spoustu fans, ale přišla kýžená změna.

Interview sama se sebou

Deska Scarlet 2 CLAUDE je deluxe verzí desky Scarlet, pročež se hodí zrekapitulovat vše, co se k oběma projektům váže. Hodinová deska ze září minulého roku totiž reflektuje změnu Dlamini dokonale. Možná si pamatuješ psychický rozklad americké popstar Britney Spears, která si v roce 2007 v reakci na smrt své tety a další nepříjemné události vyholila hlavu.

Dnes se jedná o obyčejný ženský účes, vzhledem ke spojitostem ale někteří fanoušci zvedli obočí, když se Doja Cat na promo fotkách desky objevila se sestřihem na ježka. K zamyšlení byla však i další veřejná vystoupení zpěvačky.

Doja Cat
Zdroj: Getty Images/Jacopo Raule

I když se ukázalo, že vyholená hlava měla co do činění s působením hudebnice na módní přehlídce Schiaparelli Haute Couture v rámci pařížského fashion weeku, kde se ukázala posetá 30 tisíci červenými krystaly Swarovski, spekulace neustaly.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 157844 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíte po odemknutí?

  • Jak se Doja Cat změnila.
  • Proč si polovina amerického posluchačstva myslí, že Doja Cat uzavřela smlouvu s ďáblem.
  • Čím se vyznačuje humor zpěvačky.
  • Proč deluxe verze desky Scarlet nese podtitul CLAUDE.
  • Jaký odkaz má sedm nových tracků zanechat.
Domů
Sdílet
Diskuse