Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. září 2022 11:00
Čas čtení 3:31
Tereza Šnajdrová

Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsem se zeptali, zda by se měla zvednout cena MHD

Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsem se zeptali, zda by se měla zvednout cena MHD
Zdroj: Dopravní podnik hlavního města Prahy/volně k použití
POLITIKA ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA ČSSD HNUTÍ ANO KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 V PRAZE KSČM PRAHA SOBĚ SPOLU STAN
Uložit Uložené

Pražských lídrů a lídryň do komunálních voleb jsme se zeptali, zda by se podle nich měla zvednout cena MHD, případně o kolik.

REFRESHER ti přináší předvolební speciál, ve kterém vyzpovídá pražské i brněnské lídry a lídryně do komunálních voleb. Ptá se jich na nejrůznější palčivá témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí.

První díl byl věnován rostoucím cenám bytů a nedostupnému bydlení.
V druhém díle jsme s nimi řešili aktuální dopravní situaci v Praze.
Ve třetím díle s lídry a lídryněmi řešíme, zda by se podle nich měla zvednout cena MHD, případně o kolik.


Komunální volby se uskuteční již 23. a 24. září 2022. Připravili jsme sérii článků, v nichž představujeme názory politických stran a hnutí na témata, která zajímají naše čtenáře a čtenářky. Tentokrát jsme se lídrů a lídryň ptali, zda by se podle nich měla zvednout cena MHD, případně o kolik.

Doporučeno
Komunální volby Praha 2022: Takto chtějí politické strany řešit dopravní situaci v Praze Komunální volby Praha 2022: Takto chtějí politické strany řešit dopravní situaci v Praze 23. srpna 2022 11:00
Všem lídrům a lídryním byla zaslána otázka:
Měla by se podle Vás v Praze zvednout cena MHD, případně o kolik?

SPOLU (Bohuslav Svoboda): Ke zvyšování ceny přistoupíme jen tehdy, pokud to bude nezbytné

MHD je v Praze skvělá. A může být ještě o kousek lepší. Jedním z předpokladů pro to, aby fungovala, je její atraktivita – tedy i cenová dostupnost. Nebudu slibovat, že se cena nepohne ani o korunu, nebo že ji dokonce snížíme. To už jsme tu zažili od mých předchůdců a víme, jak to dopadlo. Takže to řeknu jednoduše, ke zvyšování ceny přistoupíme jen tehdy, pokud to bude nezbytné, protože náklady vzrostou nad únosnou mez. 

Solidarita (Anna Šabatová): Cena by se zvednout neměla, děti do 18 let by měly jezdit zdarma

V příštím volebním období by se cena MHD zvednout neměla, finanční tlak na obyvatele bude v důsledku inflace a drahých energií tak vysoký, že by k tomu město nemělo přispívat. Pokud by to někdo jiný navrhoval, nebudeme pro takový návrh hlasovat. Budeme chtít, aby děti mohly jezdit zadarmo do osmnácti let.

Doporučeno
Anna Šabatová: Koalici s ANO jsme si nezakázali, uvnitř strany jsme o tom ale nemluvili Anna Šabatová: Koalici s ANO jsme si nezakázali, uvnitř strany jsme o tom ale nemluvili 25. srpna 2022 6:00

Piráti (Zdeněk Hřib): Zavedli jsme capping pro jednodenní jízdenky a chceme jej i pro měsíční kupony

Jízdenky MHD v tomto volebním období již zdražilo mnoho měst. Například Ostrava, Olomouc, Opava, Pardubice, Ústí na Labem, Děčín, České Budějovice, Česká Lípa a další. Jiná města se ke zdražení chystají kvůli nárůstu cen energií.

K úpravě cen jednorázových jízdenek MHD v Praze, která je na špičkové úrovni a neustále se rozvíjí, došlo už v srpnu 2021, a to na základě žádosti od Středočeského kraje, který by jinak musel rušit spoje. Cena předplatných kuponů se nezměnila. Slevy zůstaly zachovány, a naopak navíc vznikla nová sleva 70 % pro lidi ve hmotné nouzi. Pro jednorázové jízdenky nakupované postupně v jeden den byl zaveden v mobilní aplikaci PID Lítačka tzv. capping, tudíž nikdy nepřeplatíte cenu jednodenní jízdenky. Chtěl bych ještě obdobně zavést capping i pro zastropování součtu cen měsíčních kuponů, aby nepřesáhl v kalendářním roce cenu ročního kuponu. 

Doporučeno
Zdeněk Hřib: Praha potřebuje masivní výstavbu městského nájemního bydlení, a to v počtech desetitisíců bytů Zdeněk Hřib: Praha potřebuje masivní výstavbu městského nájemního bydlení, a to v počtech desetitisíců bytů 21. srpna 2022 9:30

KSČM (Milan Krajča): Zdražování odmítáme! Praha by se měla zařadit k městům s bezplatnou MHD

Zdražování MHD zcela zásadně odmítáme! Jako komunisté jsme naopak přesvědčeni, že by se Praha mohla a měla zařadit k městům s bezplatnou MHD. Důvodů pro tuto změnu v pražské dopravě je celá řada. Mezi její přínosy by zdaleka nepatřilo jen snížení automobilové dopravy a zlepšení životního prostředí v hlavním městě. Zároveň by totiž znamenala i zásadní finanční úsporu pro podstatnou část Pražanů a realizaci práva na mobilitu, která je dnes zpoplatněním MHD, především u těch nejchudších, značně omezena.

Zavedení bezplatné MHD v Praze není nijak nereálným cílem. Již dnes je totiž chod pražského dopravního podniku z naprosto klíčové části financován dotacemi hlavního města Prahy, jízdné pak tvoří pouhý zlomek příjmů. Je ale nutné zabránit předražování zakázek, neprůhledným výběrovým řízením, korupci či úniků peněz do soukromých sfér. O mafiánských praktikách dotýkajících se fungování dopravního podniku se ostatně dočítáme nová odhalení každý den. 

ANO (Patrik Nacher): Ceny MHD zvedat nechceme, podporujeme zlevnění denních jízdenek

Neměla, nízkou cenu roční lítačky vnímám jako symbol, jako pozitivní motivaci. Co bych ale naopak odstranil, je paradox, že papírová jízdenka je levnější než ta, kterou si člověk koupí přes SMS. To mi přijde absurdní a jde to proti logice digitalizace.


Mimo to také podporuji zlevnění denních jízdenek. Při současných cenách benzínu by nižší cena jízdenky mohla sváteční, občasné cestující pozitivně namotivovat, aby se z nich stali cestující pravidelní.

Doporučeno
Patrik Nacher: Nebudu odsuzovat ani Prague Pride, ani Alianci pro rodinu. Nevidím svět černobíle Patrik Nacher: Nebudu odsuzovat ani Prague Pride, ani Alianci pro rodinu. Nevidím svět černobíle 30. srpna 2022 6:00

Praha sobě (Jan Čižinský): V Česku máme obrovskou ekonomickou krizi, toto téma absolutně není na stole

Praha má jednu z nejpřívětivějších MHD v naší zemi. Držitel roční lítačky dnes platí asi 15 % její skutečné hodnoty a v Praze za roční kupon platíme méně než v Brně nebo Liberci. Zároveň máme jednu z nejlepších sítí MHD v Evropě, jejíž provoz ale spolkne třetinu městského rozpočtu.

Do budoucna je to asi téma k dlouhodobé diskusi, zda Pražané chtějí tak vysoce dotovanou MHD, nebo investice třeba do škol, kultury atd. V současné situaci, kdy tady máme obrovskou ekonomickou krizi a na všechny dopadá obrovská inflace a růst cen, to ovšem absolutně není téma na stole.

Doporučeno
Jan Čižinský: Pokud by se současná opozice dostala do vedení města, radikálně se změní přístup k ekologii Jan Čižinský: Pokud by se současná opozice dostala do vedení města, radikálně se změní přístup k ekologii 18. srpna 2022 6:00

STAN (Petr Hlaváček): Jízdné bychom určitě neměli výrazně zdražovat

Mluví se často o německé 9€ jízdence, ale když si to spočítáte, cena pražského MHD není o tolik jiná. V porovnání se zahraničím je Praha jedním z nejvíce přispívajících měst do městské hromadné dopravy.

Určitě bychom neměli jízdné nějak výrazně zdražovat, ale MHD zdarma je druhý extrém, který lze označit za předvolební populismus. Sice se vybere na jízdném jenom nějakých 20 % nákladů, ale i to je několik miliard ročně, za které postavíte třeba celou tramvajovou trať. Musíme mít prostředky na investice.

Domů
Sdílet
Diskuse