Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. září 2022 20:00
Čas čtení 3:08
Tereza Šnajdrová

Sex Pistols, Slowthai nebo The Beatles. Toto jsou písně inspirované královnou Alžbětou II.

Sex Pistols, Slowthai nebo The Beatles. Toto jsou písně inspirované královnou Alžbětou II.
Zdroj: Flickr/Arlington Public Library/volně k použití
HUDBA ALŽBĚTA II. HUDBA
Uložit Uložené

Někteří muzikanti královnu Alžbětu II. již od začátku kritizovali a jiní si ji chtěli vzít za ženu. Zavzpomínej na královnu pomocí těchto písní.

Vzhledem ke smrti královny Alžběty II., která otřásla celým světem, dnes vypustíme náš tradiční přehled hudebních novinek. Místo toho ti představíme písně, které vznikly během jejího života a které jsou věnovány britské královské rodině (ať už v dobrém, nebo špatném slova smyslu). Poslechni si Sex Pistols, The Beatles nebo mladého rappera, který si nechává říkat Slowthai.

Doporučeno
Kdo byla královna Alžběta II.? Téměř nikdo nečekal, že zasedne na trůn, přesto Británii vládla více než 70 let Kdo byla královna Alžběta II.? Téměř nikdo nečekal, že zasedne na trůn, přesto Británii vládla více než 70 let 8. září 2022 19:35

Sex Pistols – God Save The Queen

V roce 1977, když královna Alžběta II. slavila stříbrné jubileum, vydala britská punková skupina Sex Pistols píseň s názvem God Save The Queen. Jednalo se teprve o její druhý singl, který se měl původně jmenovat No Future a který se posléze objevil na desce Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols.
 
Na první poslech by se mohlo zdát, že píseň slouží jako kritika samotné Alžběty II., čemuž nahrává i její přebal s královniným portrétem. Bývalý zpěvák kapely Johnny Rotten však posléze vysvětlil, že kapela pomocí skladby vyjadřovala názor na monarchii a kritizovala instituci. „Bože, ochraňuj královnu. Není to lidská bytost, anglický sen, nemá budoucnost. Nenech si říkat, co chceš, co potřebuješ. Není žádná budoucnost, žádná budoucnost pro tebe,“ zpívají Sex Pistols v písni God Save The Queen.

The Beatles – Her Majesty

Další písní, která je přímo věnována Alžbětě II., je Her Majesty od The Beatles. Tu Paul McCartney napsal již v roce 1969, a ačkoli měla původně normální délku, nakonec z ní zbylo jen 25 sekund. Skladba se totiž McCartneymu nelíbila, z alba Abbey Road Medley ji chtěl vyškrtnout, ale její kousek na něm zůstal a kapela se s tím spokojila.

 
Her Majesty je jednou z nejsladších popových skladeb věnovaných královně. „Její Veličenstvo je krásné děvče, ale skoro nemluví. Její Veličenstvo je krásná dívka, ale ze dne na den se mění,“ popisuje McCartney Alžbětu II. „Chci jí říct, že ji strašně miluju, ale to budu muset mít plné břicho vína. Její Veličenstvo je krásná holka, jednoho dne bude má,“ zazpívá v závěru, než skladba náhle skončí.

Domů
Sdílet
Diskuse