Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Pizza Hut.
26. října 2022 12:00
Čas čtení 3:46
Sponzorovaný obsah

Toto je 10 nejoblíbenějších druhů pizz na světě. Znáš je všechny?

Toto je 10 nejoblíbenějších druhů pizz na světě. Znáš je všechny?
Zdroj: Pexels/KoolShooters
GASTRO FAST-FOOD PIZZA
Uložit Uložené

V žebříčku se umístila klasika Quattro Formaggi i méně známé druhy.

S ananasem, bez ananasu, pálivá nebo s pořádnou náloží sýra. Jak vypadá tvoje oblíbená pizza? Od 17. století, kdy světlo světa spatřil první kousek, vzniklo mnoho druhů. Přesto si objednáváme pořád dokola tu jednu, kterou milujeme. Podívej se, jakou pizzu si nejčastěji dávají lidé po celém světě, a objev nové chutě. Toto je 10 nejlépe hodnocených druhů pizz ve světě za rok 2021 podle žebříčku Taste Atlas.

10. místo: Pizza Calzone

Na desátém místě skončila italská pizza Calzone. Poznáš ji velmi snadno podle toho, že vypadá, jako by ti někdo polovinu ukrojil z talíře a snědl. Je charakteristická svým půlkruhovým tvarem, který vzniká přeložením kulatého těsta. Italové z Neapole nezačali pizzu připravovat tímto způsobem náhodou. Měla být určená pro konzumaci za chůze nebo vestoje a k tomu je tvar půlkruhu praktičtější. V náplni pizzy Calzone nesmí chybět šunka nebo salám a sýry jako mozzarella, ricotta či parmezán. 

pizza calzone
Zdroj: Pixabay/negativespacedesign

9. místo: Pizza alla diavola

Diavola znamená v překladu z italštiny ďábel a tato pizza se tak rozhodně nejmenuje náhodou. Je určená milovníkům všeho pálivého. Každému, kdo není zvyklý na ostré jídlo, dokáže pořádně zatopit. Mezi hlavní ingredience patří chilli papričky a pálivý salám. Na rajčatovém podkladu můžeš najít také mozzarellu, případně olivy. Pizza alla diavola si se svou výraznou chutí našla spoustu příznivců po celém světě. Ale než začneš ochutnávat, připrav si raději něco na uhašení.

pizza
Zdroj: Unsplash/Alan Hardman

8. místo: Pizza al funghi

Tato pizza pochází z Itálie a potěší hlavně milovníky hub. Na rajčatovém podkladu najdeš pořádnou nálož žampionů a hříbků. Kromě toho obsahuje olivový olej, mozzarellu a petržel. Jestli houby nepatří k tvým oblíbeným potravinám, raději si vyber jinou možnost. Na této pizze tvoří hlavní, chuťově výraznou přísadu.

pizza
Zdroj: Pixabay/lubarkerg

7. místo: Quattro Formaggi

Že se varianta Quattro Formaggi umístila v první desítce, není žádné překvapení. Kdo by si nepochutnal na variaci těch nejlepších italských sýrů? Na této pizze nikdy nesmí chybět mozzarella, která vytvoří jemný základ. Další sýry se liší podle toho, v jakém regionu si pizzu Quattro Formaggi dáš. Nejčastěji se používají výraznější druhy jako gorgonzola, fontina a grana padano. Nedílnou součástí pokrmu je i olivový olej a bazalka. 

pizza
Zdroj: Pixabay/2313238

Také miluješ výraznou chuť táhnoucího se sýra? Vychutnej si ji v podání oblíbeného řetězce Pizza Hut. Díky nabídce MY BOX nezůstaneš hlady, ani pokud ti je jedna pizza málo. K malé pizze totiž dostaneš navíc dva předkrmy podle výběru. Můžeš si zvolit pečené brambory, česnekový chléb na různé způsoby nebo kuřecí křídla. Jestli potřebuješ večer nakrmit kámoše, až přijdou na film, objednej DUO BOX. Stejně jako MY BOX obsahuje dva předkrmy, ale střední pizzu. V případě, že máš chuť na opravdové sýrové kombo, nech si na pizzu udělat sýrové okraje, nebudeš litovat.

Do boxu si samozřejmě můžeš zvolit jakoukoliv pizzu z nabídky, na výběr máš z 18 oblíbených příchutí včetně pizzy Margherita, Prosciutto, Hawaii nebo specialitky Easy Cheesy. 

objednávej Pizza box
pizza hut
Zdroj: AmRest s.r.o.

6. místo: Pinsa Romana

Hlídáš si postavu, ale přepadla tě chuť na pizzu? Dej si variantu Pinsa Romana. Starodávný pokrm je méně tučný než klasická pizza. Těsto se vyrábí ze čtyř druhů mouky a tvaruje se obvykle jako ovál. Navrchu této delikatesy můžeš najít v podstatě cokoliv, záleží na fantazii výrobce. Oblíbená je kombinace kvalitní parmské šunky a různých druhů sýra. No, fitness jídlo to také zrovna není, ale pro ten pocit...

pizza
Zdroj: Pexels/Backen.de

5. místo: Pizzette

Pizzette je taková menší sestra klasické pizzy, kterou si dáš, když zrovna nemáš velký hlad. Poslouží jako lehčí svačinka nebo předkrm. Vyrábí se stejně jako 30centimetrová pizza, ale zpravidla je menší. Obsahuje i stejné přísady včetně olivového oleje, sýrů a omáček. V některých restauracích kolem Říma dostaneš pizzettu zdarma při čekání na jídlo.

pizzette
Zdroj: Unsplash/Meg Boulden

4. místo: Prosciutto e funghi

Pizza Prosciutto je celosvětově velmi oblíbená, varianta s houbami se dokonce dostala do první pětky nejlepších pizz na světě. Těsto pizzy je přelité rajčatovou omáčkou. Pokládá se na něj mozzarella, tenké plátky prosciutto cotto a houby. Někteří kuchaři navrch přidávají také olivový olej. Jestli nemusíš houby, dej si klasické prosciutto s kvalitní šunkou a mozzarellou, to nikdy nezklame.

pizza
Zdroj: Pexels/Maria Orlova

3. místo: Pizza al taglio

Pizza al taglio není tradiční kruhová pizza, jakou servírují v pizzeriích. Podává se nakrájená na obdélníky či čtverce. Vznikla na konci 50. let minulého století v Římě a dodnes tam patří mezi nejoblíbenější pouliční jídla. Koupíš ji v malých bufetech či stáncích a zaplatíš buď za kus, nebo za kilogram. Správné těsto na pizzu al taglio dlouho kyne a peče se dvakrát. Základ tvoří olivový olej a rajčatová omáčka. V různých variacích se pak na ni přidává mozzarella, ančovičky nebo kapary.

pizza al taglio
Zdroj: Unsplash/Ivan Benets

2. místo: Napoletana

Italská Neapol je kolébkou pizzy a Napoletana je jedním z geniálních gurmánských výtvorů, který v této oblasti vznikl. Postup na přípravu neapolské pizzy je dokonce zapsaný na seznamu nehmotných památek UNESCO. Připravuje se ve dvou variantách. Jednou z nich je výše zmiňovaná Margherita. Druhá nese název Marinara a její základ tvoří rajčatová omáčka ochucená česnekem a oreganem. Správně připravená Napoletana má tenkou kůrku, zvýšené okraje a vyznačuje se připečenějšími skvrnami na těstě. Jestli se chystáš do oblasti kolem Neapole, volba na jídelním lístku je naprosto jasná.

pizza
Zdroj: Unsplash/David Nuescheler

1. místo: Margherita

Margherita je vůbec nejoblíbenější pizza na světě. Ačkoliv se podle historických záznamů v Neapoli připravovala už dříve, slávy se dočkala až potom, co ji v roce 1989 šéfkuchař Rafael Esposito naservíroval samotné královně Margheritě Savojské při návštěvě pizzerie Brandi. Ingredience nápadně připomínají barvy italské vlajky – červený rajčatový základ, bílá mozzarella a zelená bazalka. Šéfkuchař chtěl touto důmyslnou volbou přísad poctít královnu a na její počest také oblíbená pizza získala i své jméno.

pizza
Zdroj: Unsplash/amirali mirhashemian

I nejoblíbenější pizzu světa si můžeš dopřát v MY BOX od Pizza Hut. Ochutnej všech 18 druhů a třeba najdeš novou oblíbenou příchuť. Objednávku si vyzvedneš přímo v nejbližší restauraci, nebo ti ji kurýr doveze až domů.

Domů
Sdílet
Diskuse