Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2022 14:00
Čas čtení 4:57
Ondřej Jarůšek

Zápasy ve fackách jsou brutálním fenoménem, jeden člověk už zemřel. Šéf UFC spustí novou ligu

Zápasy ve fackách jsou brutálním fenoménem, jeden člověk už zemřel. Šéf UFC spustí novou ligu
Zdroj: PunchDown/propagační materiál/volně k užití
SPORT BOJOVÉ SPORTY
Uložit Uložené

Kam se hrabe předávání Oscarů. Zápasy ve fackách jsou čím dál populárnějším sportem, který je ve skutečnosti daleko tvrdší, než by se mohlo na první dojem zdát.

K malému stolku na pódiu se staví téměř 160kilový vale tubo a MMA zápasník Wágner da Conceição Martins, známý jako Zuluzinho. Naproti němu stojí Polák Karol „Bula“ Flilasinki, který velkým obloukem napřahuje svoji levačku, aby následně otevřenou dlaní vrazil obrovi na druhém konci stolku vší silou facku. A je to přesná trefa. Kolem hlavy Zuluzinha se zvedne bílý oblak magnézia, jímž měl soupeř potřenou dlaň, a brazilský silák se kácí k zemi. Stačila jedna rána.

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 6:00

Zápasy ve fackování jsou velmi specifickou odrůdou bojových sportů. Někteří by mohli i namítnout, že se o bojový sport v pravém slova smyslu ani nejedná. Tak jako tak ale toto sportovní fackování v posledních letech nabírá na popularitě a zaujalo i samotného šéfa UFC Danu Whita, který se chystá spustit vlastní projekt zaměřený na tento druh sportu a zábavy.

Fackování ale může být daleko brutálnější, než by se mohlo na první dojem zdát – jeden člověk při této aktivitě už totiž zemřel.

Slap Fighting Championship
Zdroj: Getty Images/Gaelen Morse

Ze sportovního fackování se stává nový fenomén 

A jak vlastně takové zápasy ve fackování probíhají? U stolku se naproti sobě postaví dva soutěžící a hod mincí určí, kdo z dvojice bude dávat facku jako první. Předtím si ještě potře dlaň křídou, aby ruka po tváři nesklouzla a úder dopadl co nejlépe. Nápřah, a jde se na věc. 

Druhý z dvojice se nesmí nijak bránit a ve fackování se soutěžící střídají po kolech. Ten, kdo svého soupeře složí jako první, vyhrál. Pokud zůstanou oba stát, vítěze zpravidla určí diváci svým křikem a jásotem. Konkrétní pravidla se na různých akcích mohou lišit, ale takto zápasy ve fackování v kostce vypadají. Leckdy navíc dochází k tomu, že se tváří v tvář střetnou muži výrazně odlišných váhových kategorií.

Ve videu níže si můžeš prohlédnout sestřih nejbláznivějších knock-outů.

A pochopitelně v tomto sportu nesoutěží jen muži. Soutěže ve fackování se účastní i ženy (ačkoliv v poměrně menší míře) a jejich měření sil často ve sledovanosti pokoří zápasy mužských kolegů. Mezi nejznámější představitelky patří například Polka Esmeralda Godlewska, kterou organizace Slap Fighting Championship označila za „královnu slap fightingu“.

V Polsku se však zápasu ve fackování účastnili například už i lidé s vadou růstu. Na YouTube se jejich zápas blíží třem milionům zhlédnutí.

Je to právě Polsko, kde se tento sport v posledních letech zřejmě nejvíce rozšířil. Tato země je ostatně kolébkou už celé řady různých bizarních variací na bojové sporty. Objevily se zde například i drsné zápasy 5 proti 5 bez rukavic. Není proto s podivem, že si tamní „fackovací“ turnaje PunchDown vybudovaly slušnou fanouškovskou základnu a organizace World Slap Fighting Championship, jež akce pořádá, za necelé tři roky na YouTube získala 326 tisíc odběratelů a skoro 100 milionů přehrání.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Z fackování se tak začal stávat nový fenomén. Turnaj organizace Slap Fighting Championship letos v březnu navíc uváděly hvězdy jako Arnold Schwarzenegger a influencer Logan Paul, čímž tento sport přilákal zase nové diváky. „Je to vzrušující vidět, že slap fighting se ve světě stává legitimním sportem,“ prohlásil Paul.

Julia Kruzer (dává facku) vs. Adrianna Śledź na akci Slap Fighting Championship.
Julia Kruzer (dává facku) vs. Adrianna Śledź na akci Slap Fighting Championship. Zdroj: Getty Images/Gaelen Morse

Jeden člověk už zemřel po krvácení do mozku

Leckomu může na první dojem připadat sportovní fackování úsměvné, ve skutečnosti však při něm může jít o život. Této tragické události se fanoušci slap fightingu stali svědky 22. října roku 2021 na polském turnaji PunchDown. O život tehdy přišel 46letý Artur „Waluś“ Walczak, bývalý strongman. 

Walczak se na turnaji utkal s Dawidem „Zalesem“ Zalewským, který jej udeřil dlaní tak silně, že strongman jen bezvládně padl k zemi. Po knock-outu byl okamžitě převezen do nemocnice ve Vratislavi, kde mu lékaři diagnostikovali krvácení do mozku, a proto jej uvedli do farmakologického kómatu. Z toho se už ale nedokázal probudit.

V poslední snaze zachránit pacientův život měl být Walczak převezen na specializovanou kliniku, k tomu už ale nedošlo. Přibližně měsíc od osudného galavečera, kde utrpěl fatální ránu, v nemocnici zemřel. Jako příčinu úmrtí tisková mluvčí nemocnice Monika Kowalska uvedla „multiorgánové selhání v důsledku nevratného poškození centrálního nervového systému“.

Doporučeno
Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití 2. dubna 2024 16:00

Tím ale případ nebyl uzavřen. Na pořadatele turnaje PunchDown se snesla ostrá kritika ze strany fanoušků, kteří organizátory obvinili z toho, že potřebné pomoci se Arturu Walczakovi nedostalo včas. Trvalo totiž více než půl hodiny, než na místo neštěstí přijela záchranná služba. O to, zda na místě nedošlo k zásadnímu pochybení, se začala zajímat i tamní prokuratura, která zahájila vyšetřování.

Samotní organizátoři vyjádřili lítost nad celou tragédií a uvedli, že se jednalo o „událost, k níž nikdo nechtěl, aby došlo, ale jedná se o jedno z rizik spojených s touto sportovní disciplínou“. Podle jejich vyjádření byl účastník zápasu po knock-outu při vědomí a záchranka byla přivolána hned poté, co u něj byly zpozorovány „znepokojivé neurologické symptomy“.

Doporučeno
Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? 11. května 2022 7:00

Ačkoliv smrt je tím nejtragičtějším rizikem, kterému jsou účastníci slap fightingu vystaveni, není to zdaleka jediné nebezpečí. Podobně jako u jiných bojových sportů totiž i zde hrozí riziko trvalého poškození mozku způsobeného otřesy, k nimž dochází po každém inkasovaném úderu. Toto riziko se pak navíc znásobuje, pokud se jedná o údery opakované a dlouhodobé.

To, jak se tyto otřesy na aktivních účastnících zápasů ve fackování projeví z dlouhodobého hlediska, ukáže až čas. Stále se jedná o poměrně nový druh sportu a trvá až roky, než se symptomy poškození mozku začnou u člověka projevovat.

O riziku a prevenci poškození mozku v bojových sportech jsme se detailně věnovali v samostatném článku, do kterého přispěli uznávaní odborníci. Připomeňme, že tento druh poškození je na rozdíl třeba od zlomenin či tržných ran téměř vždy nevratný, zejména u těžkých případů: 

„Když vám neteče krev do mozkových komor, tak vám de facto mozek umírá. To stejné platí, i pokud praskne cévka, jako například u mozkové mrtvice. Když se vám ucpe nebo praskne cévka v mozku, dochází k hypoxii, to znamená odkysličení mozkové tkáně a tkáň umírá,“ vysvětlil cutman Bohumil Vojkůvka.

dana white ufc
Zdroj: Wikimedia/Andrius Petrucenia/na voľné použitie

Šéf UFC chystá vlastní organizaci ve fackování  

Tento sport si však nezískal fanoušky pouze z řad milovníků bojových sportů, ale i samotného prezidenta UFC, největší MMA ligy světa. Dana White ve spolupráci se svými kolegy se totiž chystá spustit novou „fackovací“ organizaci nazvanou Power Slap League, a jak informuje deník The Guardian, navzdory očividnému nebezpečí, jež se s těmito zápasy pojí, už od Nevadské státní sportovní komise (NSAC) pro svůj chystaný projekt dostal zelenou.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00

„Po provedených testech je nám patrné, že v tomto sportu je masivní potenciál, který je podobný začátkům UFC,“ řekl ke startu nové ligy Hunter Campbell, který v organizaci UFC zastává pozici obchodního ředitele. Podle něj bude NSAC na tato klání dohlížet, aby se předešlo podobně tragickým událostem jako v roce 2021 v Polsku. „Dává smysl udělat krok směrem k regulaci předtím, než sport spustíme, a to z očividných důvodů – zdraví a bezpečnost soutěžících jsou na prvním místě,“ uvedl pro stanici ESPN.

Slap fighting dosud žádným nezávislým orgánem regulován nebyl a není přesně známo, jak budou zápasy účastníků v lize Power Slap League vypadat. Campbell však nastínil několik změn, které má nová organizace přinést.

Jednou z hlavních změn, kterou chce ale šéf UFC ve své lize údajně zavést, je odstranění obrovských váhových rozdílů, ke kterým na menších akcích často dochází. Zavedeny proto budou váhové kategorie. Zápasy budou také mít o něco méně kol než na některých jiných akcích, kde zápasy trvaly příliš dlouho. Pravidla zohlední také případné fauly a účastníci budou muset být vybaveni chráničem zubů a špunty do uší. Kola se navíc budou hodnotit desetibodovým systémem známým z boxu či MMA.

Kdy přesně má dojít k oficiálnímu spuštění nové organizace Power Slap League, zatím není známo. Podle Campbella zatím nejsou konkrétní plány na první turnaj, je však možné, že se uskuteční už koncem letošního roku.

Domů
Sdílet
Diskuse