Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. dubna 2024 7:47
Čas čtení 4:31
Ondřej Jarůšek

Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky

Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Bojová organizace OKTAGON MMA v sobotu poprvé zavítala do Birminghamu. A o skvělou podívanou bylo opět postaráno.

Explozivní přestřelky, boj v rámci milionové pyramidy Tipsport Gamechanger a titulový zápas o nového šampiona organizace. To byl ve zkratce našlapaný turnaj Oktagon 56 v Birminghamu, kde se diváci a divačky stali svědky celé řady ohromných výkonů. Viděli jsme rychlé knock-outy, submise i dlouhé války. Podívej se, jak celá akce probíhala.

oktagon 56oktagon 56oktagon 56oktagon 56
Zobrazit galerii
(11)

Krev tekla už v prvním boji

O pořádné údery bylo postaráno už od prvního zápasu večera, který obstarala britská bojovnice Megan Morris proti Španělce Aitaně Álvarez. Ta sice nastupovala v pozici mírné outsiderky, přesto však zejména díky tvrdému postoji dokázala během tří kol dominovat a odnesla si jednohlasné vítězství na body. Morris, která po inkasovaných ranách v zápase prolila nemálo krve, z boje však zřejmě odešla nezraněna a se soupeřkou si po boji prokázaly respekt.

Ještě v pátek nevěděl Bakhtyaar Oryakhail, že bude v sobotu zápasit. Nabídku na zápas dostal zrovna ve chvíli, kdy řídil autobus. Šanci však nemohl odmítnout, a tak kývl na short notice. A dobře udělal.

Doporučeno
Trenér Jiřího Procházky: Jdeme získat zpátky titul UFC. Na akcích Fusion se rodí nové hvězdy českého MMA Trenér Jiřího Procházky: Jdeme získat zpátky titul UFC. Na akcích Fusion se rodí nové hvězdy českého MMA 2. května 2024 11:00

V Birminghamu poměřil síly s Mbayem Gayem, kterým se však nenechal nijak výrazně ohrozit. Notnou část zápasu bojovníci strávili na zemi, kde se Oryakhail opakovaně pokusil o triangle choke. To se mu sice nepovedlo, ale po třech kolech nemohlo být pochyb o jeho výhře na body. První zápas v organizaci tak i přes short notice zvládl úspěšně.

Rozhodčí skončil s vyhozeným ramenem 

První ukončení večera jsme viděli v zápase mezi Ammarim Diedrickem a Danielem Hromkem. V samotném závěru prvního kola dostal Diedrick svého soupeře u pletiva pod tlak a několika přesnými údery jej tvrdě poslal k zemi. V ten moment už k bojovníkům skočil rozhodčí, který zápas ukončil. A sám si přitom nejspíše vykloubil rameno. Na časomíře ve chvíli ukončení zápasu zbývalo jen pár sekund a Diedrick mohl oslavit první výhru ve své profesionální kariéře.

oktagon 56
Zdroj: OKTAGON MMA

Naprosté šílenství nabídl střet bývalého šampiona Cage Warriors Micka Stantona s polským ranařem Kamilem Wojciechowským. Hned první výměna poslala málem Poláka k zemi, ale z otřesu se vzpamatoval a sám soupeři uštědřil několik tvrdých úderů. S postupem času se však nadvláda Stantona zvyšovala a své tažení dovedl britský bijec do úspěšného konce ve třetím kole, kdy Poláka nekompromisně ukončil. Stanton tak dostál své přezdívce „The Huyton Hammer“ a svou premiéru v organizaci zvládl na jedničku.

Doporučeno
Black Panther: „Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení.“ K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč Black Panther: „Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení.“ K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč 1. května 2024 11:30

Finalista show Oktagon Výzva Denis Frimpong si naposledy poradil s Janem Širokým a nyní si další skalp rozhodl připsat v zápase s Callumem Mullenem. Pro toho se jednalo už o třetí zápas na půdě Oktagonu, na svou první výhru v organizaci však nadále čeká. Tři kola jasně ovládl silnější i přesnější Frimpong, který bodové rozhodčí jednoznačně přesvědčil o své výhře na body. Navázal tak na svůj předchozí úspěch a sérii výher prodloužil na dvě v řadě. 

Český borec padl 

Po těžké porážce s legendárním Ivanem Buchingerem se Jakub Dohnal vrátil do klece a tentokrát se jeho soupeřem stal bývalý bojovník Cage Warriors James Hendin. Ten do boje nastoupil na vlně dvou výher v řadě a skvělou formu potvrdil i v sobotu.

Od prvního kola byla znatelná převaha na straně Hendina, který následně v druhém kole způsobil Dohnalovi na zemi tržnou ránu na oku. Krvácející český borec se snažil bránit ze všech sil, ale nestačilo to. Hendin zasypával Dohnala tvrdými lokty a údery tak dlouho, až rozhodčí zápas krátce před koncem druhého kola ukončil. Hendin si tak připsal výstavní premiéru v Oktagonu.

oktagon 56
Zdroj: OKTAGON MMA

Tah na jednu bránu jsme viděli i v zápase šampiona Oktagon Výzvy George Stainese se slovenským samurajem Tomášem Cigánikem. První dvě kola byla jasně v režii anglického šampiona, v tom třetím se však Staines dostal do problémů. Od Cigánika inkasoval silný úder, po kterém se Slovák pokoušel přidat plyn a zápas v samotném závěru rozhodnout. Staines však tlak přežil a zápas si takticky pohlídal. Díky tomu si od rozhodčích odnesl výhru na body a na půdě Oktagonu i nadále zůstává neporažený.

Brněnský kulomet úřadoval

O jedno z nejrychlejších ukončení večera se postarala brněnská mlátička Andrej Kalašnik. Ten během necelé minuty poslal tvrdým hákem anglického bad boye Liama Etebara k zemi a bylo vymalováno. Stačilo mu na to pouhých 43 sekund. Kalašnik v předchozím zápase sám prohrál rychle v prvním kole, tentokrát se však vrátil jako vítěz a všechny diváky přitom zvedl ze židle. 


Do nejtěžšího zápasu kariéry nastoupil v sobotu Daniel Škvor. Ten kývl na výzvu v podobě světového bojovníka Willa Fleuryho, svěřence Johna Kavanagha, trenéra Conora McGregora. Do úvodních momentů zápasu nastoupil Škvor pořádně nebezpečně, zkušený Ir však nezaváhal a převzal otěže zápasu do svých rukou. Rozhodující chvíle přišla v druhém kole, kdy se Fleury po úspěšném takedownu dostal do výhodné pozice a soupeři nasadil arm triangle, který Škvor po chvilce odklepal. 


Po zápase Fleury řekl, že se svým výkonem nebyl vůbec spokojený a příště se chce předvést v plné formě. Krátce před zápasem si totiž dle svých slov vážně poranil palec u ruky a zranění mu nedovolilo ukázat naplno to, co dokáže. Jeho cílem je do Irska přivézt titul, který drží Karlos Vémola. 

Rychlá ukončení v prvním kole 

Liverpoolský rebel Shem Rock nakráčel do vyhroceného zápasu proti Stefanu Catacolimu a napětí mezi oběma borci se dalo krájet. Catacoli před začátkem bitvy odmítl podat svému soupeři ruku, netrvalo to však dlouho a přísný výraz ve tváři vystřídaly slzy. Rockovi se totiž po úvodním tlaku u pletiva ze strany soupeře povedlo přenést boj na zem, kde se Catacolimu dostal do zad a nasadil mu pevné škrcení. Bezbrannému Catacolimu nezbylo už nic jiného než boj odklepat. Rock tak oslavil výhru už po necelých dvou minutách a následně vyzval Jaroslava Pokorného na zápas na stadionu v pražském Edenu.

oktagon 56
Zdroj: OKTAGON MMA


Hlavní předzápas se nesl ve znamení milionové pyramidy Tipsport Gamechaner. O postup k pohádkové výplatě se porvali Akonne Wanliss a Sahil Siraj, jejichž střet se měl odehrát už před několika týdny, ale nakonec se posunul na turnaj v Birminghamu. A zápas skončil skoro dřív, než začal. Ve 48. sekundě trefil britský ranař Wanliss svého protivníka ohromným levým hákem, kterým Siraje chladnokrevně vypnul. Wanliss tak do dalšího kola pyramidy putuje s jasným vzkazem – stejně rychlý proces bude chtít udělat i se svým příštím soupeřem Mateuzsem Legierským.

Nový šampion Oktagonu 

Hlavní zápas večera patřil titulovému zápasu o šampiona muší váhy. Staří rivalové Aaron Aby a Sam Creasey se spolu střetli už jednou, a to na akci Cage Warriors v roce 2021. Teď přišel čas na odvetu a pro oba o životní zápas. Pro Abyho se jednalo už o druhý pokus stát se majitelem opasku šampiona v Oktagonu, ani ze sobotního turnaje však neodešel s titulem kolem pasu.

Doporučeno
Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití 2. dubna 2024 16:00

Tempo zápasu od prvního kola určoval Creasey, který dal Abymu mimo jiné pocítit tvrdost svých calf kicků. Abymu se během boje dařilo zasahovat žebra soupeře, rány však nebyly dost razantní na to, aby jej dostaly do vážnějších problémů. Creasey si na své konto připsal každé z pěti kol, na jejichž konci byl právoplatně vyhlášen novým šampionem nejlehčí divize do 57 kilogramů.

oktagon 56
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse