Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a další letní festivaly
Tento článek je PR zpráva společnosti Tchibo.
8. listopadu 2022 8:30
Čas čtení 2:00
Sponzorovaný obsah

Kamarádi přijdou na kafe? Překvap je kávou jako z kavárny, díky těmto pěti tipům to zvládneš raz dva

Kamarádi přijdou na kafe? Překvap je kávou jako z kavárny, díky těmto pěti tipům to zvládneš raz dva
Zdroj: Tchibo
GASTRO KÁVA
Uložit Uložené

Udělej si cappuccino jako od baristy.

Nauč se, jak doma připravit dokonalou mikropěnu, vynikající french press nebo jak ovládnout taje moka konvičky. Až článek dočteš, zvládneš připravit perníkové latté nebo cappuccino jako z tvojí oblíbené kavárny!

1. Moka konvička je kámoš

Moka konvička je tradiční italská nádoba na přípravu kávy, která dovede pozvednout každý kávový dýchánek o level výš. Jak na ni, aby se z ní stal opravdický parťák?

tchibo
Zdroj: Tchibo
  • V první řadě pořiď správnou velikost moka konvičky. Pokud v ní plánuješ vařit kávu pro návštěvy, nejmenší verze ti určitě stačit nebude. Ideálně také sáhni po hliníkové klasice, na kterou přísahá kdejaký Ital.
  • Spodní díl konvičky naplň vodou až těsně pod ventilek. Pokud vodu předtím ohřeješ, zaručíš kávě díky kratšímu spařování jemnější chuť.
  • Sítko naplň mletou kávou až po okraj. Kávu nepěchuj, jen lehce sklepni a okraj očisti.
  • Takto naplněné sítko nasaď do spodního dílu konvičky, horní zašroubuj a důkladně utáhni.
  • Víko konvičky nech otevřené a umísti ji na střední plamen, dokud káva nezačne vzlínat.
  • Jakmile uvidíš krémovou pěnu, plamen stáhni na minimum a sleduj, jak se vrchní díl konvičky plní kávou.
  • Když začne káva bublat, vypni plamen, pár minut počkej a můžeš nalévat!

2. French press není žádná věda

French press je další vychytávka, která by doma žádnému správnému milovníkovi kávy neměla chybět. Navíc v ní zmákneš třeba i boží mléčnou pěnu na lattéčko nebo cappuccino.

tchibo
Zdroj: Tchibo

Ale zpátky ke kávě:

  • Nejprve si ji odvaž. Na 300 ml budeš potřebovat asi 20 g (ideálně 100% arabicy). Pokud nechceš vážit, 20 g mleté kávy odpovídá asi šesti kávovým lžičkám nebo třem polévkovým lžícím.
  • Kávu namel na konzistenci cukru krystal. Neměla by být moc jemná, aby nebránila správnému stlačení pístu.
  • Vypláchni french press horkou vodou, aby studené sklo neovlivnilo teplotu a nepokazilo ti další kroky přípravy.
  • Nasyp do french pressu namletou kávu, zalij ji horkou vodou a zamíchej.
  • Po třech minutách směs zamíchej znovu a vydrž ještě další minutu, než si káva sedne.
  • Po čtyřech minutách stlač filtr, nalij kávu do šálku a můžeš podávat!

3. Nadýchaná pěna jako z kavárny? Jasně! 

Trysku jako z kavárny doma nejspíš nemáš. Ale nezoufej, mléčnou pěnu vykouzlíš i ručně! Stačí správně vybrat, ohřát mléko a věnovat přípravě pár minut. Návštěva bude koukat! Na krémovou pěnu budeš potřebovat čerstvé plnotučné mléko a french press. Mléko na cappuccino ohřej (ale nevař!), nalij zhruba do poloviny nádoby na french press a dokola „pumpuj“, dokud neuvidíš opravdu hustou krémovou pěnu. S tou tvoje domácí cappuccino nebo latté zaručeně oslní nejednu návštěvu.

4. Zdobení je hračka

Jak pozvednout zážitek z kávy ještě o level výš? Ozdob pěnu strouhanou čokoládou nebo skořicí. A aby byl výsledek ještě vyšperkovanější, využij šikovné šablony. Seženeš je v hromadě variant a výsledkem stoprocentně zaujmeš.

5. Tip na závěr: Dokonalý perníčkový sirup

Sezóna javorových, dýňových a perníčkových lattéček je tu. Připrav si perníčkový sirup doma a oslň návštěvu naprosto geniální kávou. Na přípravu ti bohatě postačí voda, cukr a perníkové koření. To seženeš už namíchané anebo si ho můžeš poskládat po vlastní ose. Podrobný recept a další hromadu kávové inspirace najdeš na Tchibo Blogu!

Domů
Sdílet
Diskuse