Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. listopadu 2022 15:00
Čas čtení 2:42
Adriana Královičová

Znáš jej z X-Menů, seriálu Frasier i od influencerů. Křeslo Wassily kdysi stálo 600 Kč, dnes za něj zaplatíš přes 50 tisíc

Znáš jej z X-Menů, seriálu Frasier i od influencerů. Křeslo Wassily kdysi stálo 600 Kč, dnes za něj zaplatíš přes 50 tisíc
Zdroj: Wikimedia/Lorkan/volně k užití
KULTURA
Uložit Uložené

Marcel Breuer navrhl křeslo Wassily v roce 1925. Stalo se jedním z nejvýznamnějších kusů nábytku v historii. V tomto článku ti přinášíme pár zajímavých faktů o křesle i jeho autorovi.

Architekt a designér Marcel Breuer propojil křeslem Wasilly umění a průmysl. Dnes tento model vidíš skoro na každém instagramovém profilu, který je zaměřený na interiérový design, a sní o něm lidé z uměleckého prostředí i nadšenci do umění a designu. 

Na první pohled možná nepohodlné, ale velmi oblíbené křeslo Wasilly má v historii designu větší než jen estetický smysl. Wassily se dodnes vyrábí, trh je však přeplněný jeho replikami. Originál vintage křesla najdeš v současnosti u značky Knoll, v určitém období jej vyráběla i italská firma Gavina či Thonet. Křesla Wassily, která nevyrobila žádná ze zmíněných značek, jsou s největší pravděpodobností jen napodobeniny.

Spojil umění a průmysl

Maďarský designér a architekt Marcel Breuer se narodil v roce 1902 a dnes jej lze považovat za nejvlivnějšího designéra nábytku 20. století. Byl součástí hnutí Bauhaus, které proslavil jednoduchý a funkční design. Na této legendární škole designu působil nejprve jako student, později jako profesor. 

Byl jedním z prvních a nejmladších studentů v historii školy, jeho talent se ale nedal přehlédnout. Brzy se stal vedoucím truhlářské dílny, kde vytvořil řadu významných návrhů nábytku. Řadí se do skupiny modernistů, svojí tvorbou ovlivnil pohled na architekturu a design 20. století.

Breuer se zaměřoval na kuchyňské doplňky, budovy i jednotlivé kusy nábytku. Všechno mělo minimalistický futuristický vzhled, čímž se spolehlivě odlišil od přezdobeného dřevěného nábytku, který se v té době vyráběl.

Chtěl, aby jeho produkty byly nadčasové a univerzální. Cílem bylo přinášet krásné, ale praktické předměty, které by byly dostupné pro běžné lidi, píše regency.com. Křeslo Wasilly, které je i po letech stále využitelným a lehce kombinovatelným kusem, je toho důkazem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Mid-Century Baige (@midcenturybaige)

Křeslo inspirované kolem

Původně dostalo název Model B3, s pojmenováním Wasilly později přišla nábytková společnost Gavina. Breuer totiž jeden z prvních prototypů věnoval svému příteli, také členovi Bauhausu, ruskému malíři Vasiliji Kandinskému.

Primárně bylo navrženo pro německou společnost Gropius & Co., jejímž šéfem byl Walter Gropius, jeden ze zakladatelů školy designu Bauhaus, informuje regencyshop.com.

Design křesla Wasilly byl inspirován prvky klasického křesla a Breuer se při jeho návrhu řídil heslem „v jednoduchosti je krása“.

„Málokteré křeslo dokáže po tolika letech zaujmout a dosáhnout svou jednoduchostí takového efektu,“ říká Ivana Poruban Santová.

Za minimalistický vzhled ovšem může Breuerovo kolo Adler. Designér byl fascinován lehkostí jeho rámu, ocelovými trubkami, které byly zakřiveny jako řídítka. Něco podobného si uměl představit i v nábytkovém designu. Wasilly je tak vůbec prvním modelem křesla, které bylo vyrobeno z trubkové oceli. 

„Použitím trubkové oceli v nábytkovém designu se stalo ihned ikonou funkcionalismu a zdrojem inspirace pro další designéry jako Miese van der Roheho či Marka Stama. Breuerův ‚trubkový design‘ se stal snadno zapamatovatelným,“ konstatuje pro Refresher Ivana Poruban Santová, která vyučuje na Škole uměleckého průmyslu v Trenčíně design interiéru a dějiny designu. 

Křeslo může navenek působit nekomfortně, ale díky koženým pasům je maximálně pohodlné a svým minimalismem zapadne do jakéhokoli interiéru. 

Po jeho uvedení v roce 1925 bylo křeslo dostupné jen ve dvou barvách –⁠ černé a bílé –⁠ dnes ho najdeš v různých provedeních. Objevilo se dokonce v mnoha filmech a seriálech včetně House M.D., Frasier, X-Men: First Class nebo Revenge. Cena začínala na pouhých 22 dolarech, dnes se jeho hodnota pohybuje v rozmezí 50 až 100 tisíc korun. 

Křeslo Wasilly změnilo svět nábytku

Jak jsme již zmiňovali na začátku, ne každé křeslo Wasilly je originál. Prodávají se na burzách a v nábytkových „second handech“, kde často ani samotní prodejci nedokáží říct, zda se jedná o originál nebo repliku.  

V roce 1929 bylo prezentováno na výstavě Muzea moderního umění „The Machine Age in America“ jako jeden z prvních kusů nábytku, který byl součástí muzea. Stal se z něj symbol moderny a pokroku v oblasti interiérového designu.

„I dnes, po téměř 100 letech, překvapí svou nadčasovostí, hlavně pro svou strohost a v první řadě funkčnost. Je to křeslo, které nikdo nepřehlédne, křeslo, které každého láká, křeslo, které je zároveň uměleckým dílem. Je jakousi architektonickou skulpturou k sezení a bude navždy reflektovat období, kdy se zrodil moderní design. Málokteré křeslo dokáže po tolika letech zaujmout a dosáhnout svou jednoduchostí takového efektu,“ dodává Ivana Poruban Santová.

Domů
Sdílet
Diskuse