Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
13. listopadu 2022 12:39
Čas čtení 1:00

Výsledky voleb v USA: Demokraté si vítězstvím v Nevadě zajistili kontrolu nad Senátem

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Výsledky voleb v USA: Demokraté si vítězstvím v Nevadě zajistili kontrolu nad Senátem
Zdroj: TASR/AP

Vítězství pro Joea Bidena, prohra pro Donalda Trumpa.

Demokraté budou nadále kontrolovat americký Senát poté, co jejich senátorka Catherine Cortez Masto zvítězila v doplňujících volbách ve státě Nevada, a postarala se tak o důležité vítězství pro Joea Bidena.

O Senátu je rozhodnuto

Cortez Masto těsně porazila republikánského vyzývatele Adama Laxalta, bývalého generálního prokurátora, kterého podpořil exprezident Donald Trump. Po jejím vítězství tak demokraté získali v Senátu rozhodující padesáté křeslo. Republikáni mají 49 křesel.

O obsazení posledního křesla se rozhodne v Georgii 6. prosince, kde bylo první kolo nerozhodné. Pokud by demokratický senátor Raphael Warnock porazil republikána Herschela Walkera, ovládli by demokraté Senát v poměru 51 : 49. V případě vítězství Walkera by byl počet sil srovnaný, fakticky ale Senát už teď ovládají demokraté. Rozhodující hlas by totiž v případě shodného počtu křesel patřil viceprezidentce Kamale Harris.

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

O výsledku ve Sněmovně reprezentantů stále není rozhodnuto. V Senátu ale zůstali republikáni za očekáváním, předpokládala se jejich dominance. Vítězství demokratů tak podle deníku The Guardian vyvolá vlnu dohadů o tom, kdo může za takový výsledek. Otazníky se rojí také kolem Trumpova postavení ve straně. Neuspokojivý výsledek by totiž mohl ovlivnit prezidentskou kampaň, kterou se podle médií chystá brzy oznámit. Někteří republikáni na něj naléhají, aby to nedělal.

Exprezident Donald Trump a jeho manželka Melania odcházejí z volební místnosti.
Exprezident Donald Trump a jeho manželka Melania odcházejí z volební místnosti. Zdroj: TASR/AP

Naopak velkým vítězstvím je výsledek pro současného prezidenta Joea Bidena. Původně se totiž očekávalo, že se ve volebních výsledcích promítne jeho nízká popularita a vysoká inflace, se kterou se Američané potýkají. Výhra demokratů by také měla umlčet spekulace, že by Biden v roce 2024 do Bílého domu už nekandidoval. 

Domů
Sdílet
Diskuse