Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2022 11:00
Čas čtení 5:36
Adrián Lukáč

Těchto 10 legendárních her vyšlo před více než 20 lety. Zavzpomínej s námi na Mafii, Tonyho Hawka či Medal of Honor

Těchto 10 legendárních her vyšlo před více než 20 lety. Zavzpomínej s námi na Mafii, Tonyho Hawka či Medal of Honor
Zdroj: Illusion Softworks/propagační materiál
TECH
Uložit Uložené

Legendární hry zestárly rychleji, než si toho člověk stihl všimnout.

Herní průmysl se za poslední roky posunul tak výrazně, že hry ze začátku 21. století vypadají pro dnešní mládež jako z muzea, ale pro děti osmdesátých a devadesátých let je právě přelom tisíciletí obdobím, kdy se hry měnily nejvýrazněji. Každým rokem dosahovaly značného progresu jak po grafické stránce, tak po stránce možností, které nabízely.

Doporučeno
Slovenka Katarína hraje v nejlepším CS:GO týmu světa (Rozhovor) Slovenka Katarína hraje v nejlepším CS:GO týmu světa (Rozhovor) 6. srpna 2022 12:30

V tomto období vzniklo několik her, které odstartovaly nebo zpopularizovaly skvělou sérii a jsou dodnes legendami, jež znají všichni a s nostalgickým úsměvem na ně vzpomínají. V dnešním článku jsme pro tebe připravili žebříček top 10 her, které letos slaví už dvacet let od svého vydání v roce 2002. Pojďme na to.

10. NHL 2K3

NHL 2K3
Zdroj: SEGA

Začneme možná trochu překvapivě hrou ze série, která už dávno skončila, ale svého času byla velkým konkurentem pro sérii od EA. Přestože na stránce metacritic najdeme i lépe hodnocené sportovní hry z roku 2002, jedná se primárně o hry pro americký trh, které u nás před dvaceti lety nebyly tak populární. Například Madden NFL 2003, NFL 2K3 nebo Tiger Woods PGA Tour 2003.

Ve zlaté éře našeho hokeje byly u nás hry NHL velmi oblíbené a i přes větší popularitu NHL 2003 od EA jsme do žebříčku zvolili NHL 2K3 od společnosti Sega Sports. Ročník 2K3 byl prvním ročníkem vydaným na Playstation 2 a Xbox a zároveň první vážnou konkurencí pro EA.

NHL 2K3 byla začátkem úžasné série, která v mnoha aspektech převyšovala sérii od EA a každým rokem rostla na popularitě až do roku 2009, kdy vyšel poslední díl NHL 2K10 na konzole Playstation 3 a Xbox 360. NHL 2K11 vyšla už jen na Nintendo Wii a iOS. O čtyři roky později vyšla ještě NHL 2K na iOS a Android, kterou série skončila.

9. Battlefield 1942

Battlefield 1942
Zdroj: EA Games

Battlefield 1942 je první hrou z úspěšné válečné série Battlefield vyvíjenou studiem DICE a vydávanou EA Games. Hra nás přenesla do období druhé světové války na bojiště po celém světě. Kromě západní a východní fronty bojuje hráč také v Itálii, severní Africe a Tichomoří.

Hra vyniká zejména svojí různorodostí. Díky ní jsme si před dvaceti lety kromě střílení z různých zbraní z druhé světové války vyzkoušeli i boj ve stíhacích letadlech, bombardérech, tancích, válečných lodích a ponorkách. Battlefield 1942 získal ocenění hra roku na 6. ročníku Interactive Achievement Awards.

8. Need for Speed: Hot Pursuit 2

Need for Speed: Hot Pursuit 2
Zdroj: EA Games

Need for Speed: Hot Pursuit 2 je v pořadí šestým dílem jedné z nejpopulárnějších závodních herních sérií. Přestože od připraveného NFS Unbound už asi nikdo nečeká návrat ztracené slávy, svého času byl každý díl Need for Speed ​​hitem. Jinak tomu nebylo ani v případě dílu Hot Pursuit 2.

V díle Hot Pursuit 2 má hráč možnost hrát nejen za pouličního závodníka v různých typech závodů, ale také za policistu za volantem, jehož úkolem je chytat pouliční závodníky s možností využití různých pomůcek (pásy s hroty, policejní barikáda, posily nebo helikoptéra). Hra byla oceněna jako konzolová závodní hra roku na 6. ročníku Interactive Achievement Awards.

7. Age of Mythology

Age of Mythology
Zdroj: Microsoft Game Studios

Další nezapomenutelnou sérií herního světa je Age of Empires, která vznikla již v roce 1997. Po úspěchu prvních dvou dílů vyšel v roce 2002 spin-off pojmenovaný Age of Mythology. Hra je založena na konceptu Age of Empires s přidáním mytologie.

Kampaň je zaměřena na hrdinu Arkanta z Atlantidy, který se pokouší najít ukradený Poseidonův trojzubec a zjistit, proč je jeho lid u Poseidona v nemilosti. Klasická hra „random map“ se nese ve stylu Age of Empires s přidáním bohů. Na výběr máme ze tří různých kultur – Egypťanů, Řeků a Seveřanů, přičemž každá kultura má tři bohy, ze kterých si hráč na začátku vybere jednoho.

Přestože šlo jen o spin-off k hlavní sérii, Age of Mythology se těšilo velké popularitě, o čemž svědčí i fakt, že v USA se stal 10. nejprodávanější PC hrou mezi lednem 2000 a srpnem 2006.

6. Virtua Fighter 4

Virtua Fighter 4
Zdroj: SEGA

Ze začátku 21. století si hráči pamatují zejména tři bojové herní série – Tekken, Mortal Kombat a Virtua Fighter. Celkově nejpopulárnější z nich byla pravděpodobně Tekken, která si však velkou část publika získala až s příchodem konzole PlayStation Portable (PSP) a generace konzolí Playstation 3 a Xbox 360. Proto do žebříčku nejlepších her z roku 2002 z této trojice sérií volíme hru Virtua Fighter.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 124976 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Které hry se dostaly do nejlepší pětky našeho žebříčku.
  • Kolik kusů hry Warcraft III se prodalo za jediný měsíc od vydání.
  • Která hra ze série Mafia vyšla před dvaceti lety.
  • Která hra skončila v našem žebříčku na prvním místě.
Domů
Sdílet
Diskuse