Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2022 9:30
Čas čtení 3:38
Tímea Krauszová

Plačící Selena Gomez jde donaha v nejupřímnější zpovědi o vztazích a kariéře. Takový dokument o celebritě jsi ještě neviděl*a

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Dokumentární film My Mind & Me vyšel 4. listopadu na Apple TV+.

Selena Gomez působí vyčerpaně, ačkoli je krátce po probuzení. Má nepřítomný pohled, nevnímá pořádně ani to, jaký make-up nebo účes jí dělají, a rozhovory s novináři ji spíš iritují. „Toto je ztráta času,“ říká 30letá zpěvačka a herečka Selena Gomez po skončení jednoho rozhovoru s novinářkou v dokumentárním filmu. Přemáhá se při setkáních s fanoušky, na kterých jí záleží, ale jinak má většinu času slzy v očích a rozechvělý hlas.

Nový dokumentární film My Mind & Me, který vyšel 4. listopadu na Apple TV+, zobrazuje scény z promo akce (síť rozhovorů měla podpořit její novou píseň Lose You To Love Me) spolu s mnoha dalšími intimními záběry na fyzické i mentální utrpení mladé hvězdy. Série rozhovorů pro rádia, televize a tisk obsahovala také množství trapných a povrchních otázek.

My Mind & Me, Selena Gomez
Zdroj: Apple TV+/My Mind & Me

Film mapuje posledních šest let jejího života a za 90 minut tě provede světem temných myšlenek, bolestí a úzkostí celebrity, která je ve světle reflektorů již od dětství. Vynechává však úspěchy, které herečka a zpěvačka v posledních letech zaznamenala: v roce 2020 představila kosmetickou firmu Rare Beauty a zahrála si ve více filmech.

Po dokumentárních filmech o Taylor Swift nebo Billie Eilish se možná na první pohled zdá, že se i Selena chce svést na vlně dobře sestříhaných filmů, které jí přidají na slávě. Již od první minuty je ovšem jasné, že režisér Alek Keshishian (Madonna: Truth or Dare) měl o dokumentu trochu jinou představu.

Cílem bylo přiblížit zpěvaččin mentální stav za poslední roky. Ukazuje ti život mladé ženy, které diagnostikovali úzkosti, depresi, bipolární poruchu a také lupus, autoimunitní onemocnění, kvůli kterému v minulosti absolvovala transplantaci ledvin.

Doporučeno
„Reálná břicha jsou zpět.“ Selena Gomez potěšila fanoušky svým body positivity TikTokem „Reálná břicha jsou zpět.“ Selena Gomez potěšila fanoušky svým body positivity TikTokem 5. srpna 2022 13:47

Všechny problémy přitom šťavnatě rozebírala média, která se léta nemohla odpoutat od představy, že Selena je jen přítelkyní Justina Biebera a dětskou hvězdičkou. Rozchod a zlomené srdce, hledání vlastní identity a také pátrání po smyslu života z ní však dělají víc než jen bývalou Disney herečku.

Úzkostné stavy a zpackané vystoupení v dokumentu o hvězdách jen tak neuvidíš

Přístup tvůrců k filmu je surově upřímný. K dispozici měli zpěvaččiny soukromé deníky, ze kterých sama čte úryvky. Často píše, že takto nemůže žít, že nemůže najít sílu pokračovat dál. Kamera zase zachytila ​​několik silných momentů, které by málokterá celebrita chtěla zveřejnit.

Celý dokument je velmi dynamický, střídá Seleniny aktuální výroky s citáty ze starých deníků a ukazuje dojemné momenty z jejího života. Setkání se starými přáteli či s fanoušky jí dodávají sílu, rozhovory s novináři nebo útěk před paparazzi ji vyčerpávají. Hudbu tvořit chce, ale nedokáže.

V roce 2014 jí diagnostikovali lupus a v průběhu let procházela terapií a různými léčeními nejen kvůli tomuto onemocnění, ale také kvůli zvládání úzkostí a deprese. Část dokumentu se soustřeďuje na koncertní turné v roce 2016 k albu Revival, které mělo nadobro ukončit její éru Disney zpěvačky a představit ji světu jako samostatnou a silnou ženu. 

My Mind & Me, Selena Gomez
Zdroj: Apple TV+/My Mind & Me

Média ovšem nedokázala Selenu oddělit od jejího rozchodu s Bieberem a kromě bolavého srdce ji pronásledovaly panické záchvaty a úzkosti z toho, zda vypadá dost dospěle a žensky a zda se někdy zbaví nálepky dětské hvězdy.

Noční můry, záchvaty a deprese ji nakonec po 55 vystoupeních donutily turné ukončit předčasně a začít s psychiatrickou léčbou. V dokumentu uvidíš to, co následovalo poté a jak postupně našla sílu znovu tvořit hudbu a pracovat.

Do psychiatrické léčebny se znovu vrátila o pár let později, kdy jí byla diagnostikována bipolární porucha. 

Překvapující je scéna, ve které se jí nedaří dobře zazpívat novou píseň Lose You To Love Me. Při přípravě na vystoupení s novým singlem na předávání hudebních cen AMA v roce 2019 zpívá falešně a nezvládá se uvolnit, zjevně prožívá úzkostné stavy, ale ani tehdy nepožádá kameramany, aby přestali natáčet.

Těsně před vystoupením zažila psychické zhroucení, a přestože se na pódium postavila, nešlo o její nejlepší vystoupení –⁠ což jí později dali kritici sežrat. Selena selhání odůvodňuje tím, že sice do písně vložila své emoce, to ale neznamená, že je rána zahojená a už ji nebolí. 

My Mind & Me, Selena Gomez
Zdroj: Apple TV+/My Mind & Me

Uvolnit se a chvíli myslet na jiné věci dokáže až během výletu do Keni, kde pracovala jako dobrovolnice v charitativní organizaci, se kterou spolupracovala. Tam měla pocit, že i její práce a vliv mají smysl, protože je může použít pro dobré věci. V dokumentu opakovaně hovoří o filantropii jako o své budoucnosti a zjevně pátrá po pocitu naplnění, který získává při dávání. 

Dávání a charita ti ale úspěch nezajistí a Selena se po pár dnech musí vrátit do reality.

Keshishianovi se podařilo vytvořit dokument, který se více soustředí na vytvoření soucitu se zpěvačkou než na jakousi reklamu na její osobu. Bez pozlátka ukazuje její bolest (fyzickou i psychickou), nechává ji mluvit o sebevražedných myšlenkách, o sebepochybování nebo o potřebě najít spojení s jinými lidmi.

Dokument nemá žádný triumfální závěr s fanfárami. Selena nadále bojuje s duševními problémy, ale už našla svůj životní smysl. Ví, co dělá, a to nejen jako popová hvězda, ale hlavně jako filantropka. Bourá předsudky vůči lidem s duševními problémy a normalizuje debatu o psychickém zdraví.

Selena k dokumentu napsala také novou píseň Me & My Mind, která na konci dokumentu zazní celá. Pokračuje tak ve šňůře písní, ve kterých čerpá ze svých nejhlubších emocí a tíživé pocity přetavuje do silného textu.

Jak řekla v exkluzivním rozhovoru v Apple Tower Theatre, vydání filmu bylo jednou z nejtěžších věcí, které kdy udělala. Ale je šťastná, pokud pomůže byť jen jednomu člověku.

Kdokoli, kdo se někdy cítil sám, pociťoval úzkosti nebo jinak bojoval s mentálním zdravím, se ve filmu alespoň trochu najde. A to se u filmů o celebritách často nevidí.

Zpět
Sdílet
Diskuse